Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κρούσμα λύσσας εμφανίστηκε μετά από 25 χρόνια σε αλεπού στην Έλλάδα

Κρούσματα λύσσας είχαν εμφανιστεί τον περασμένο χειμώνα σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες

Κρούσματα λύσσας είχαν εμφανιστεί τον περασμένο χειμώνα σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.
Κοζάνη: Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς μετά από 25 χρόνια επανεμφανίστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης.

Η αλεπού εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοΐου και επιτέθηκε σε σκύλο. Οι κάτοικοι καταδίωξαν το ζώο και το σκότωσαν, ενώ κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έστειλε το κουφάρι για εξετάσεις και βρέθηκε θετικό στον ιό της λύσσας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».

Κρούσματα λύσσας είχαν εμφανιστεί τον περασμένο χειμώνα σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Από τότε, μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας συνιστά σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο να εμβολιάζονται προληπτικά, αλλά και να εμβολιάζουν τα σκυλιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικών οδηγιών του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, ενημερώθηκαν άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. Κρίνεται, μάλιστα, αναγκαίος ο άμεσος εφοδιασμός των Υπηρεσιών Υγείας των Περιφερειών με επαρκείς ποσότητες αντιλυσσικού ορού και αντιλυσσικού εμβολίου σε περίπτωση προσβολής των ανθρώπων.

Επιπλέον, θα ζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σαρκοφάγα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα, ενώ παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για την κατά προτεραιότητα περισυλλογή και τον εμβολιασμό κατά της λύσσας σε αδέσποτους σκύλους και γάτες, ιδίως στην περιοχή της Κοζάνης όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα και στους γειτονικούς νομούς.

Επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα, δεν αποκλείουν η αλεπού να μολύνθηκε από σκύλο που είχε εισαχθεί από κάποια γειτονική χώρα και στέλνουν σήμα κινδύνου για άμεσο εμβολιασμό όλων των σκύλων, οικόσιτων και κυνηγετικών.

Το τελευταίο κρούσμα λύσσας εντοπίστηκε σε σκύλο στον Έβρο το 1987.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι «ξεχασμένες» τροπικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου και δάγγειος πυρετός, έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου