Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ο χειρότερος τυφώνας των τελευταίων 100 ετών πλησιάζει τις ΗΠΑ

Russia Today News
27 Oκτωβρίου 2012

Oι Αμερικανοί καλά θα κάνουν να μην ξεμυτίσουν φέτος από τα σπίτια τους, παίρνοντας σβάρνα τη
γειτονιά μασκαρεμένοι για την παραδοσιακή γιορτή του Halloween και πειράζοντας τους γείτονές τους με το παραδοσιακό "κέρασε γιατί θα σου κάνω ζημιά". O τεραστίων διαστάσεων τυφώνας Sandy (η κεντρική φωτογραφία είναι από χθεσινή δορυφορική λήψη) αναμένεται να χτυπήσει την ανατολική ακτή της χώρας και σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθεις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι ζημιές που θα προκληθούν θα είναι της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων τουλάχιστον.

Ο "Frankenstorm", όπως αποκαλούν το μετεωρολογικό φαινόμενο τα ΜΜΕ, αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις, ακραίες παλίρροιες, ακόμα και χιόνι σε ορισμένες πολιτείες. Η καταιγίδα θα εξελιχθεί από μια σύγκρουση μεταξύ του τυφώνα Sandy, ο οποίος ήδη σάρωσε την Αϊτή και την Κούβα και κατευθύνεται βόρεια, και μιας χειμωνιάτικης καταιγίδας που έρχεται από τα δυτικά. Σύμφωνα με επιστήμονες της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, υπάρχει μια πιθανότητα 90% ο τυφώνας να σαρώσει την ανατολική ακτή.

Τα δύο αυτά μετεωρολογικά συστήματα προβλέπεται να συγκρουστούν στη Νέα Υόρκη ή το Νιου Τζέρσεϊ την Τρίτη το πρωί, με αποτέλεσμα σε αυτές τις δύο πολιτείες να προκληθεί κατακλυσμός, με βροχοπτώσεις 13 cm και ανέμους που θα κινούνται με 65 χλμ την ώρα. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, πρόκειται να βιώσουν τον χειρότερο τυφώνα των τελευταίων 100 χρόνων.

Ο Chuck Watso, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Kinetic Analysis Corp, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αιτήσεις για αποζημιώσεις από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ μπορεί να ανέλθουν σε περισσότερο από 5 δισ. δολάρια.

"Θα είναι ό,τι χειρότερο έχει ζήσει η χώρα, αφού υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να πλημμυρίσουν οι ακτές, καταστρέφοντας παράκτιες πόλεις και χωριά", τόνισε ο Jason Samenow της ιστοσελίδας Capital Weather Gang στην εφημερίδα Washington Post.

"Θα πρέπει όλοι, αρχές και πολίτες, να είμαστε σε επιφυλακή", δήλωσε ο Nelson Vaz, ερευνητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, στην εφημερίδα Wall Street Journal. "Πρόκειται για μια καταιγίδα που θα διατηρήσει την ισχύ της, θα πλησιάσει το κέντρο του Νιου Τζέρσεϊ και θα ενταθεί στην περιοχή του λιμανιού της Νέας Υόρκης".

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προετοιμάζονται για το χειρότερο. Στην περιοχή της Ουάσιγκτον, η Pepco έχει ζητήσει τη συνδρομή εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλα μέρη των ΗΠΑ προκειμένου να εφοδιαστεί, σε περίπτωση που νεκρώσουν οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος ή υπάρξουν χιλιάδες διακοπές ρεύματος. Άλλες εταιρείες ανακαλούν τις άδειες των εργαζομένων τους προκειμένου να τους έχουν στη διάθεσή τους όταν θα αρχίσουν οι κλήσεις για βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Baltimore Gas and Electric, Robert Gould, δήλωσε στην Washington Post ότι "θα πρέπει να αναμένονται πάνω από 200 χιλιάδες διακοπές ρεύματος όταν θα κάνει την εμφάνισή του ο Frankenstorm".

Η εταιρεία σιδηροδρόμων Amtrak έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της ότι πεσμένα δέντρα και συντρίμμια είναι πολύ πιθανόν να ακινητοποιήσουν τα τρένα που συνδέουν την Ουάσιγκτον με τη Βοστώνη.

Καθώς οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικές εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ προετοιμάζονται για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρωτοφανούς αυτής καταιγίδας, ο μετεωρολόγος Jeff Masters, διευθυντής της υπηρεσίας Weather Underground δηλώνει:

"Όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής καταστροφής. Η μητέρα Φύση δεν θα μας πει φέτος το παραδοσιακό "κέρασε γιατί θα σου κάνω ζημιά". Απλά θα μας κάνει τεράστια ζημιά".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου