Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

100 χρόνια Εορδαία – Συμπεράσματα: Θετικά και Αρνητικά (του Βασίλη Δ. Ζεϊμπέκη*)

 Ένας τίτλος με ιστορικά γεγονότα ενός αιώνα ‘’ΕΟΡΔΑΙΑ’’: Ιστορικά, κοινωνικά, άνθρωποι, πόλη. Μια διημερίδα ιστορικής καταγραφής, ένα γεγονός που απεικόνισε τα εκατό χρόνια ελεύθερου βίου της ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Τώρα που κόπασε ο θόρυβος των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια ΕΟΡΔΑΙΑΣ, ας κάνουμε ένα μικρό απολογισμό των υπέρ και των κατά.
Ως συνήθως πάντα αρχίζουμε απ’ τα υπέρ, αλλά εγώ θα κάνω σήμερα μία εξαίρεση. Θ’ αρχίσω απ τα κατά. Κι ενώ ο απόηχος βρίσκεται στο τέλος, θα επισημάνουμε. Δυστυχώς στο διήμερο των εκδηλώσεων που ομολογουμένως είχαν μεγάλη επιτυχία, αυτοί που το παρακολούθησαν ήταν τόσο λίγοι, που και ο πλέον απαισιόδοξος δεν περίμενε. Και να φανταστεί κανείς ότι η ΕΟΡΔΑΙΑ διαθέτει – ας αρχίσουμε απ’ τους συλλόγους – ένα μεγάλο αριθμό. Δεν είχε κανένας την απαίτηση να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλα τα μέλη ή οι φίλοι των συλλόγων, όμως τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι παρούσες οι διοικήσεις τους. Και όπως οι σύλλογοι θέλουν στις δικές τους εκδηλώσεις να παραβρίσκεται κόσμος, που θα τους δίνει το κουράγιο για συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, έτσι έπρεπε να κάνουν και οι ίδιοι.
-Έχουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο με ούκ ολίγους απ’ την ΕΟΡΔΑΙΑ. Ελάχιστη η παρουσία τους για να μην πούμε μηδαμινή.
-Το ίδιο ισχύει και για τους Δημοτικούς Συμβούλους και κυρίως τους αρχηγούς των συνδυασμών.
Γιατί κύριοι; Ο Δήμος ΕΟΡΔΑΙΑΣ δεν ανήκει στους λίγους συμβούλους, επομένως δεν πρέπει να εκπροσωπείται από ένα ή δύο συμβούλους.Έπρεπε πρώτοι να δώσετε το ‘’παρών’’ και το καλό παράδειγμα για να έχουμε απαιτήσεις και απ’ το λαό.
-Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα και των δυο βαθμίδων ήταν απούσα.
Ενώ οι δύο μαζί αριθμούν περίπου χίλιους εκπαιδευτικούς, δεν ήταν παρόντες, εκτός ενός ή δυο συνταξιούχων.
Ο πολιτισμός και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περίοδο ενός αιώνα, φαίνεται δεν σας ενδιαφέρουν.
-Οι πολιτικοί μας! Καλά οι εν ενεργεία βουλευτές που μπορεί να δικαιολογηθούν ότι βρίσκονται στο ‘’κέντρο’’ λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνάει η χώρας μας, ή λόγω άλλων ‘’ανηλλειμένων’’ υποχρεώσεων, άλλα οι πολιτευτές;
Για τα υπέρ του διημέρου τι μπορεί να πει κανείς. Οι εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών τεκμηριωμένες και εις βάθος χρόνου ενός αιώνα οι περισσότερες χειροκροτήθηκαν από τους έστω λιγοστούς παρόντες.
Η πρωτοβουλία της Δημάρχου κ. Π.Βρυζίδου για τη διοργάνωση της διημερίδας, και η ιδιαίτερα δραστήρια Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Σοφία Απαζίδου που επί ένα και πλέον μήνα φρόντισε μαζί με τους συνεργάτες της να παρουσιάσουν ένα σπάνιο από πλευράς διοργάνωσης διήμερο, είναι άξια συγχαρητηρίων. Όλο το διήμερο δεν έλειψε ούτε λεπτό απ’ τις εκδηλώσεις εξυπηρετώντας τους πάντες.
Για τους εισηγητές – δεν θ’ αναφερθώ σε όλους γιατί είναι δύσκολο να τους περιγράψω -,μόνο επιγραμματικά θ’ αναφερθώ στον Παντελή Σαββίδη, το γνωστό παρουσιαστή της ΕΤ3 με επιστημονικά, κοινωνικά, ιστορικά θέματα, στον πατέρα Νικηφόρο με το γνωστό πλούσιο συγγραφικό του έργο, τον διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού αγώνα που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του απ’ τη συγκίνηση κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, τον Κοσμά Πουγαρίδη για την αναφορά του στον τύπο μετά την απελευθέρωση ως σήμερα, τη Βίκη Χατζηκυριάκου για την αναφορά της στη δράση των πολιτιστικών συλλόγων κατά την εκατονταετία 1912-2012, την ιστορική αναφορά στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό από το 1922 ως σήμερα του Β. Ζεϊμπέκη. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο νεαρό επιστήμονα Κεβρεκίδη Χαράλαμπο, που με την άρτια επιστημονική του κατάρτιση μας παρουσίασε παραστατικά την παλαιοντολογική Εορδαία ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε. Αίσθηση προκάλεσε ιδιαίτερα η έκθεση φωτογραφίας του κ. Γιώργου Καζαντζή από το πλούσιο ιστορικό του αρχείο.

Θα κλείσω με την εισήγηση της Δημάρχου κ. Π. Βρυζίδου η οποία παρουσίασε λεπτομερώς τα μεγάλα έργα του Δήμου Πτολεμαϊδας που έγιναν από τους προηγούμενους Δημάρχους και έκλεισε με την αναφορά για το όραμα της για το νέο ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ.
Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους εισηγητές που δεν τους ανάφερα, όχι γιατί οι εισηγήσεις τους δεν ήταν αξιόλογες, αλλά είναι αδύνατο σε ένα σχόλιο συμπερασμάτων να τους παρουσιάσω όλους. Ίσως σε μια άλλη συνέχεια να αναφερθώ και στους υπόλοιπους
 
kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου