Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Στοιχεία - σοκ για εγκληματικότητα & λαθρομετανάστες


Το πρώτο εξάμηνο του 2012, είκοσι τέσσερις συνάνθρωποι μας δολοφονήθηκαν από ληστές (το 30% των εγκλημάτων), συνελήφθησαν 642 άτομα για χρέη προς το Δημόσιο με σύνολο οφειλών που ξεπερνά το 1.058.960.000 ευρώ, σημειώθηκαν 3.093 ληστείες, ενώ κατά 18% περισσότερα (συνολικά 44.800) ήταν τα άτομα που εντοπίστηκαν να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα της χώρας μας. Κάθε μέρα μπουκάρουνε 250 άτομα. Κι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Φανταστείτε τι συμβαίνει ανεπίσημα...



Το μέγεθος της εγκληματικότητας, αλλά και την μετάλλαξη των δραστηριοτήτων της ΕΛ.ΑΣ αποκαλύπτει η λεπτομερείς ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο. Πλέον οι ληστές σκοτώνουν για λίγα ευρώ, τα σπίτια είναι πρώτος τους στόχος, ενώ πλέον οι αστυνομικοί κυνηγούν επιχειρηματίες για χρέη που έχουν στο Δημόσιο.
Σε γενικές γραμμές, το Α΄ καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας, ενώ παρατηρείται μείωση σε ορισμένους δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις). Αξίζει να επισημανθεί ότι το Α΄ εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν συνολικά 93.154 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 8.419 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών δραστών κυρίως στα αδικήματα των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία καθώς επίσης στις κλοπές – διαρρήξεις και στις ληστείες, κυμαίνεται σε αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με την αριθμητική τους αναλογία στο γενικότερο πληθυσμό.Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 258 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία.


Ανθρωποκτονίες

Το Α΄ εξάμηνο του 2012 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 86 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 24 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί 83 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 16 με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν 91 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 60 που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2011.

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 129 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου 177 περιπτώσεων.

Ληστείες
Το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 3.093 ληστείες, έναντι 3.362 για το αντίστοιχο του 2011. Επίσης διαπράχθηκαν (162) απόπειρες ληστείας, έναντι 142, που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2011.

Σε ορισμένα είδη ληστειών, ιδίως σε Τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ., παρατηρείται αισθητή μείωση, καθώς το εξάμηνο του 2012 διαπράχθηκαν (51) ληστείες, έναντι (100) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.


Φοροδιαφυγή

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν (165) έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και σχηματίσθηκαν (18) δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων, της λαθρεμπορίας ποτών, τη μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών κ.λπ. Οι εννέα (9) δικογραφίες από αυτές, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.150 φιάλες ποτών και 9 τόνοι λαθραίου καπνού.

Επιπλέον, από την Οικονομική Αστυνομία, και τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφάλειας συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα (642) άτομα για χρέη προς το Δημόσιο αλλά και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, με σύνολο οφειλών που ξεπερνά το 1.058.960.000 ευρώ. Στον τομέα αντιμετώπισης της εξαπάτησης σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων και το Ι.Κ.Α., σχηματίστηκαν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ατόμων, που εξακριβώθηκε ότι έπαιρναν συντάξεις θανόντων συγγενών τους ή αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνταν, καθώς επίσης εξακριβώθηκε η συμμετοχή υπαλλήλων του ΙΚΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά, αρκετών χιλιάδων ευρώ. Ενδεικτικά, σε μία χαρακτηριστική περίπτωση συνελήφθησαν 6 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίες λόγω της θέσης τους εξέδιδαν αποφάσεις για χορήγηση παροχών του Ιδρύματος, και όπως προέκυψε προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2012, η Οικονομική Αστυνομία έχει δεχθεί συνολικά 2.659 καταγγελίες, στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 11012 . Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 560 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 2.099 ανώνυμα.


Λαθρομετανάστες

Το Α΄ εξάμηνο 2012, συνελήφθησαν (44.800) άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα της χώρας μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης καθημερινά απασχολούνται περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) αστυνομικοί, δηλαδή το ένα τρίτο (1/3) περίπου του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η χώρα μας αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνεχίζει να ανιχνεύεται το 80% με 90% των ανθρώπων, που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της Ε.Ε.

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (74.243) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (2.970) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Ανάλογα μεγάλος αριθμός διατέθηκε και στις (5.950) συνολικά αθλητικές εκδηλώσεις, της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, καθώς και για συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας σε άλλες Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς, για την υποβοήθηση του έργου τους. Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.


krasodad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου