Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Στα Σκόπια το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Μετά από οκτώ χρόνια γεωλογικής έρευνας, στο χωριό Ιλόβιτσα καθορίζονται τελικά τα αποθέματα μεταλλεύματος περίπου 505 εκατομμύρια τόνους.

Αύγουστος 27, 2012.

Τελικά, η τοποθεσία στο χωριό Ιλόβιτσα της επαρχίας Στρώμνιτσας, είναι αυτή που έχει τους μεγαλύτερους πόρους χαλκού και χρυσού.


Στο τέλος του περασμένου έτους καθορίστηκαν τα συνολικά αποθέματα μεταλλεύματος σε περίπου 505 εκατομμύρια τόνους, ωστόσο υπάρχει μια ενδεχόμενη αύξηση στην εκτίμηση αυτή με νέα αποθέματα στην περιοχή.

Ο νέος ανάδοχος είναι η καναδική εταιρεία «Euromaks Research company» που αγόρασε τη σκοπιανή θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας «Phelps Dodge», η οποία θα κατασκευάσει το ορυχείο στην Ιλόβιτσα. Για την απόφαση αυτής της εταιρείας έχει ενημερωθεί το σλαβικό υπουργείο των Σκοπίων.

Το μεταλλευτικό συγκρότημα «Ιλόβιτσα» - σύμφωνα με το πρόγραμμα- θα καλύπτει μια περιοχή 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα οποία 11 τ.χ. θα είναι καλυμμένα. Το ορυχείο θα απασχολεί από 500 έως 1000 εργαζόμενους, ο ακριβής αριθμός θα εξαρτηθεί από την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί.

Στο συγκρότημα θα δημιουργηθεί σε βάθος πενταετίας χυτήριο χαλκού με υψηλές τεχνολογικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές. Η  πρόσθετη αυτή λειτουργία θα ανοίξει τη δυνατότητα εκατοντάδων προσλήψεων, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου