Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Νεο φορολογικό: Τι αλλάζει σε κλιμάκια, όρια, απαλλαγές

Νεο φορολογικό: Τι αλλάζει σε κλιμάκια, όρια, απαλλαγέςΛιγότερα κλιμάκια, κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενιαίος φόρος στα ακίνητα, αύξηση αφορολόγητου ορίου, θέσπιση ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» από το 2013: Αυτά είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως το παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Ειδικότερα, κατά τομείς, προωθούνται οι εξής αλλαγές.

Για τη φορολογία ακίνητης περιουσίας: Από το 2013 μας «αποχαιρετούν» το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θα αντικατασταθούν από έναν ενιαίο, φόρο ακινήτων.

Επίκειται επίσης επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου. Μελετάται το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών φόρου μεταβίβασης (8% για την αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το επιπρόσθετο ποσό).

Για τη φορολογία εισοδήματος: Θεσπίζεται νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από 9 τα φορολογικά κλιμάκια θα μειωθούν σε 4 ή 5, ενώ το αφορολόγητο όριο οδεύει προς αύξηση. Από τις 5.000 ευρώ, πιθανότατα να ανέλθει στα 8.000 ευρώ.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τις περικοπές φοροαπαλλαγών.

Για ποιες – ισχύουσες σήμερα- φοροαπαλλαγές η κυβέρνηση τρέφει... άγριες διαθέσεις; Για τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά που εξαρτώνται από τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας. Επίσης, «ψαλίδι» περιμένει τις εκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, κλπ. π.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

Θα εφαρμοστεί από το 2013 το λεγόμενο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, για κινητή και ακίνητη περιουσία, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα προβλέπονται αυστηρές ποινές εναντίον όσων δεν δηλώσουν την περιουσία τους.

Ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα αίρει τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής, για ποσά που θα υπερβαίνουν ένα όριο, ανά έτος.

Αλλάζει επί το αυστηρότερο το σύστημα των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους. Επίκειται ειδική νομοθεσία για τις «εξωχώριες εταιρείες», με σκοπό να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν οι offshore.

Ακόμη:

Θεωρείται βέβαιη, από τον Οκτώβριο, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Καταργούνται φόροι υπέρ τρίτων. Μελετάται νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ.

briefingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου