Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

«Κρατικοδίαιτα» ελληνικά κόμματα ~ Ζούνε κυρίως από την κρατική χορηγία

Τα πλέον «κρατικοδίαιτα» κόμματα φαίνεται ότι είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από την κρατική χρηματοδότηση κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας. Πολύ λιγότερο εξαρτημένο εμφανίζεται το ΚΚΕ ενώ η ΝΔ βρίσκεται αρκετά πιο κοντά στην κορυφή.

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν από το 1997 έως το 2007 σχεδόν...
 μηδενικά έσοδα από τα μέλη τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ απόλαυσε τη μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή από τη βάση του, με το ΚΚΕ να ακολουθεί σε μικρή απόσταση.

Έκπληξη πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκεντρώνουν τα βέλη της κριτικής για τον υπέρογκο δανεισμό τους από τις τράπεζες με τα ποσοστά των δανείων να φτάνουν αντίστοιχα το 37,3% και 21,1% επί των συνολικών κομματικών εσόδων, η Αριστερά δεν έμεινε εκτός παιχνιδιού. Αντίθετα, την περίοδο 1997-2007 το 18,7% των συνολικών εσόδων του ΚΚΕ και το 16,5% του ΣΥΝ προέρχονταν κατά μέσον όρο από τραπεζικά δάνεια.

Η ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτικά κόμματα, εκλογές και κομματικό σύστημα. Ο μετασχηματισμός της πολιτικής αντιπροσώπευσης 1990-2010» (εκδ. Σάκκουλα), είναι αποκαλυπτική. Με τη συλλογιστική ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν δείκτη εξάρτησης (ή «ανεξαρτησίας») των κομμάτων από το κράτος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς των κομμάτων και κατέληξε στο εξής: την περίοδο 1997-2007 η κρατική χρηματοδότηση που ελάμβανε το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε κατά μέσον όρο το 81,6% των συνολικών εισπραχθέντων εσόδων του - στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα τραπεζικά δάνεια - ενώ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 81,3%. Αντίστοιχα, το μέσο μερίδιο της ΝΔ για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε στο 74,7% ενώ του ΚΚΕ στο 55%.

Στον αντίποδα του δείκτη «κρατικής εξάρτησης» βρίσκεται ο δείκτης «κοινωνικής εξάρτησης» των κομμάτων. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, «η χρηματοδότηση από την “κοινωνία του κόμματος” (μέλη, συμπαθούντες, οπαδοί, ανεξάρτητοι ψηφοφόροι κ.λπ.) αποτε[ λεί έναν ισχυρό δείκτη αποτύπωσης της κοινωνικής αυτονομίας του κόμματος».

Σε αυτόν τον τομέα, η μικρότερη κοινωνική συνεισφορά για την περίοδο 1997-2007 εντοπίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ που έχουν λάβει από σχεδόν 0% σε σχέση με τα εισπραχθέντα έσοδά τους - και πάλι, χωρίς να υπολογίζονται τα τραπεζικά δάνεια. Πάντως, το ρεκόρ στον συγκεκριμένο τομέα για την περίοδο 1997-2007 κατέχει το ΠΑΣΟΚ με το ύψος των συνδρομών να φτάνει το 5,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,1% επί των συνολικών εισπραχθέντων εσόδων.

http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου