Συνέπειες στην ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ έχει η κακή κατάσταση της οικονομίας και η πολιτική ρευστότητα στη χώρα, παραδέχτηκε σήμερα από την Κοζάνη ο Αρθούρος Ζερβός.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς από τον «Π», διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος». Είπε ότι σήμερα «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί σε ένα βάθος χρόνου, τότε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι στις 17 Ιουνίου η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση, η οποία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
Επίσης, παραδέχτηκε ότι «ρευστή» είναι η κατάσταση και στον τομέα των επενδύσεων της ΔΕΗ, επειδή είναι «προβληματικό» το επενδυτικό τοπίο, υπάρχει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και οι διεθνείς τράπεζες δεν δανείζουν. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει η μεγάλη επένδυση της μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5», καθώς είναι μία επένδυση πολύ σημαντική όχι μόνο για τη ΔΕΗ και για την περιοχή, αλλά και για την ίδια τη χώρα. Το κυριότερο όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ είναι ότι «έχουν γίνει ορισμένες ενέργειες και βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο με τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση κατά το ήμισυ της επένδυσης. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη».
Ρωτήθηκε και για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ ο κ. Ζερβός, χαρακτηρίζοντας «δίκαια» τα αιτήματα των εργαζομένων. Αν και «προκλήθηκε» απέφυγε επιμελώς να μπει στην κόντρα μεταξύ ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακου, λέγοντας απλώς ότι «η διοίκηση της ΔΕΗ υπογράφει συλλογικές συμβάσεις με τη ΓΕΝΟΠ, καθώς δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με 27 πρωτοβάθμια σωματεία».
Ως προς την ουσία της ΣΣΕ που υπογράφτηκε, ο πρόεδρος της επιχείρησης, είπε ότι τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης ήταν δύο: τα ειδικά επιδόματα και ο τρόπος που θα γίνουν οι μειώσεις. Είπε ότι «στο πλαίσιο των τρίμηνων διαπραγματεύσεων προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε τα αιτήματα που προερχόταν κυρίως μέσα από τη ΓΕΝΟΠ. Τώρα αν υπάρχει ένα θέμα μεταξύ ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακου, αυτό δεν αφορά τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης, στο σκέλος που αφορά πως θα γίνουν οι μειώσεις των αποδοχών, ο κ. Ζερβός σημείωσε: «αυτό που έχει καταγραφεί και στη ΣΣΕ είναι να δώσουμε διάστημα ένα τρίμηνο, να δούμε πως θα δουλέψει αυτή η απόφαση που έχουμε πάρει ως δ.σ. και από κει και πέρα να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο βαθμό που υπάρχουν κάποια προβλήματα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
kozan.gr