Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012: Η μεγάλη ανατροπή



Στις 00:44 οι έδρες των κομμάτων κατανέμονταν (σε ποσοστό ενσωμάτωσης 70,48%) ως εξής:

ΝΔ 111 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 50 έδρες
ΠΑΣΟΚ 42 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες 32 έδρες
Κ.Κ.Ε 26 έδρες
Χρυσή Αυγή 21 έδρες
ΔΗΜΑΡ 18 έδρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με τα δεδομένα αυτά, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία ήταν εκτός Βουλής

Προηγουμένως, τα τελικά αποτελέσματα του exit poll που ανακοινώθηκαν από την κρατική τηλεόραση έδειχναν τη χώρα αντιμέτωπη με το «χάος» της ακυβερνησίας, καθώς ΝΔ- ΠΑΣΟΚ συγκέντρωναν μόλις 146 έδρες.

Τα αποτελέσματα στο 70,48% της Επικράτειας

Μέχρι στιγμής, σε σύνολο επικράτειας και καταμετρημένο το 70,48% των ψηφισάντων, η Ν.Δ. λαμβάνει το 19,77,% το ΠΑΣΟΚ το 13,59%, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 16,28%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,49%, το ΚΚΕ 8,36%, η Χρυσή Αυγή 6,88% και η Δημοκρατική Αριστερά 6,04%.

Η Ν.Δ. προηγείται σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, 'Αρτα, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Β' Θεσσαλονίκης, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται αυτή τη στιγμή σε Α' Αθηνών, Β' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Α' Θεσσαλονίκης, Κεφαλλονιά, Ξάνθη, Χανιά και Κυκλάδες.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Ροδόπη.

Το ΚΚΕ προηγείται σε Σάμο.

2009                                                                 2012
  


Ποιοι εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας

Τρεις βουλευτές επικρατείας εκλέγει η ΝΔ και από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ από έναν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ, με καταμετρημένο το 47% των εκλογικών τμημάτων.


Σημειώνεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν οι συσχετισμοί, δεδομένου ότι και ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι να εισέλθουν τελικά στη Βουλή, αυτό θα γίνει οριακά και δεν τους εξασφαλίζει την εκλογή βουλευτή επικρατείας.

Συγκεκριμένα, εκλέγονται: Από τη ΝΔ οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης. Από το ΣΥΡΙΖΑ οι Μανώλης Γλέζος και Θεανώ Φωτίου. Από το ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας και Φώφη Γεννηματά. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Τέρενς Κουίκ και Μιχάλης Γιαννάκης, ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς και από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.

Μεγάλη η απόχη

Μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στις εθνικές εκλογές δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η αποχή πλησιάζει το 40% περίπου, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά αποχής ήταν το 2009 30%, το 2007 26% και το 2004 24%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου