Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η «επίλεκτη» στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ που σπέρνει τον θάνατο

Άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας  οι λεπτομέρειες για τον Αμερικανό στρατιώτη που κατηγορείται ότι δολοφόνησε εν ψυχρώ 16 Αφγανούς πολίτες.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο επιλοχίας ανήκε σε επίλεκτη στρατιωτική ομάδα, που αποτελεί μέρος της επιχείρησης δημιουργίας σταθερότητας της περιοχής Panjwai του  Kandahar.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, οι «πρασινοσκούφηδες» του αμερικανικού στρατού δημιουργούν στενούς δεσμούς με τους χωρικούς, έτσι ώστε να μπορούν να ανακαλύψουν τους ηγέτες των Ταλιμπάν. Πιστεύεται ότι ο συγκεκριμένος επιλοχίας δεν ανήκει στους επίλεκτους πρασινοσκούφηδες, αλλά είναι μέλος της υποστηρικτικής τους ομάδας.
Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι πρόκειται περί παντρεμένου 38χρονου, ο οποίος υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό τα τελευταία 11 χρόνια, έχει δυο παιδιά, και έχει ήδη ολοκληρώσει τρεις θητείες στο Ιράκ, πριν μετατεθεί για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το ΑΡ, η μονάδα του επιλοχία έχει έδρα την Tacoma της Ουάσιγκτον, και έχει ήδη απασχολήσει τις ένοπλες δυνάμεις με διάφορα περιστατικά βίας. Το 2010, τέσσερις στρατιώτες της εν λόγω μονάδας καταδικάστηκαν για τον αναίτιο θάνατο τριών Αφγανών πολιτών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μονάδα αυτή αποτελεί την πιο «διαταραγμένη» μονάδα του αμερικανικού στρατού. Παράλληλα, στην μονάδα σημειώνονται και αρκετές αυτοκτονίες, μεταξύ κυρίως αυτών που επιστρέφουν από τα πολεμικά μέτωπα.
Το 2010 ένας στρατιώτης της μονάδας πυροβόλησε αστυνομικό, ενώ ένας άλλος δολοφόνησε φέτος έναν δασοφύλακα.
Οι οικογένειες των Αφγανών θυμάτων είναι οργισμένες, και υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατο των αγαπημένων τους.
Οι δολοφονίες σημειώθηκαν λίγες μόνο μέρες μετά τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Αφγανιστάν με αφορμή το κάψιμο ενός κορανιού από Αμερικανούς στρατιώτες.
Η οργή που σιγοβράζει απειλεί με νέες ταραχές, και ακυρώνει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, για να επανέλθει  η ηρεμία στη χώρα.
Το τραγικό περιστατικό αναμένεται να συσπειρώσει τους σκληροπυρηνικούς Ταλιμπάν, αποξενώνοντας παράλληλα τους μετριοπαθείς Αφγανούς.
S.A.- N.Y. Times, The Independent, BBC News, AP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου