Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ενέργεια από υγρά απόβλητα

Μια πρωτοποριακή συσκευή για την παραγωγή ενέργειας από υγρά απόβλητα ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Η νέα συσκευή συνδυάζει δυο διαφορετικές τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας: μια μικροβιακή κυψέλη καυσίμου, όπου τα βακτήρια καταναλώνουν οργανική ύλη για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, και ένα αντίστροφο σύστημα ηλεκτροδιάλυσης, όπου τα θετικά και τα αρνητικά ιόντα χωρίζονται από μεμβράνες, παράγοντας επίσης ηλεκτρικό ρεύμα.Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου δεν είναι πάρα πολύ αποδοτικές, ενώ η αντίστροφη ηλεκτροδιάλυση απαιτεί πολλές ειδικές μεμβράνες, γεγονός που την καθιστά ακριβή.

Ωστόσο, με τον συνδυασμό των δυο τεχνολογιών τα εμπόδια παρακάμπτονται.

Η παραγωγή ενέργειας από υγρά απόβλητα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τουλάχιστον δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Bruce Logan, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, «δεν έχει νόημα να δώσει κανείς σε μια χώρα ένα σύστημα επεξεργασίας υδάτων, κάτι που έχει ήδη κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, γιατί για να λειτουργήσει χρειάζεται ρεύμα, ενώ έχει υψηλό κόστος συντήρησης».

«Αν όμως το σύστημα αυτό παράγει παράλληλα ηλεκτρισμό για φωτισμό ή για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, τότε το παιχνίδι αλλάζει», επισημαίνει ο καθηγητής.

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε την πρωτοποριακή τεχνολογία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου