Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Σε Ινδούς το 50,36% της ΣΕΚΑΠ, στην Ευρωφάρμ η ΕΛΒΙΖ, από την Αγροτική Τράπεζα

Σε ινδικά χέρια στην Bommidala Enterprises Ltd, περνά το 50,36% της ΣΕΚΑΠ και σε ελληνικά στην Ευρωφάρμ ΑΕ παραδίδεται το 99,98% της ΕΛΒΙΖ από την ΑΤΕbank, σηματοδοτώντας την έναρξη αποκρατικοποίησης επιχειρήσεων και απεγκλωβισμού από εταιρείες με μη τραπεζικό αντικείμενο.

Ωστόσο η ΑΤΕ αποφάσισε να απεμπλακεί και από τη σερβική τράπεζα Αikbanka με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με συμβούλους πώλησης την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και την European Privatization and Investment Corporation.

Την «κούρσα» εξαγοράς της ΣΕΚΑΠκέρδισε ο εξ αρχής ισχυρός διεκδικητής Bommidala Enterprises ανάμεσα στους 7 υποψηφίους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό, που διεκπεραίωσε η Deloitte για την ΑΤΕbank, η οποία δεν γνωστοποίησε το αντίτιμο εξαγοράς των δύο εταιρειών.

Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Δημήτρης Πράτσος μιλώντας στο «Κ» χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή για την καπνοβιομηχανία, καθώς τα κεφάλαια που θα επενδυθούν θα τη θέσουν σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά, θα της εξασφαλίσουν ρευστότητα και θα συμβάλλουν στη διεθνοποίηση της εταιρείας.
Σχετικά με τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη ΣΕΚΑΠ, ο κ. Πράτσος γνωστοποίησε ότι η συμμετοχή της Bommidala Enterprises θα υλοποιηθεί μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της καπνοβιομηχανίας μέχρι 30 εκατ. ευρώ που είναι και το πρώτο θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης που ορίστηκε για τις 6 Μαρτίου στις 11.00 π.μ.

Εκπρόσωπος της Bommidala θα μετέχει στη συνέλευση και θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας. Δεύτερο θέμα της συνέλευσης είναι η παραίτηση από το προτιμησιακό τους δικαίωμα στην παραπάνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όσων εκ των παλαιών μετόχων της εταιρείας το επιθυμούν, προκειμένου το εκ της παραιτήσεως αυτής ακάλυπτο ποσό της αύξησης να καλυφθεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τον νεοεισερχόμενο ή παλαιό μέτοχο, ο οποίος και θα αναλάβει τις εξ αυτού αντίστοιχες νέες μετοχές.

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος(ΣΕΚΕ ΑΕ) κ. Ταρενίδης, που κατέχει το 34,18% της ΣΕΚΑΠ, εξέφρασε στο «Κ» την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση του διαγωνισμού και το μέλλον της καπνοβιομηχανίας. Σχετικά με το ποιες είναι οι προθέσεις της ΣΕΚΕ όσον αφορά τη διάθεση του ποσοστού της στον νέο στρατηγικό επενδυτή ή όχι, δήλωσε ότι είναι «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα». Η τελική επιλογή είπε ότι θα εξαρτηθεί από τη συνάντηση που θα έχει με τον εκπρόσωπο της Bommidala Enterprises και τις προτάσεις του.

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975, διαθέτει 240 εργαζομένους και ένα ευρύ φάσμα εμπορικών σημάτων τσιγάρων BF, Cooper, κ.ά. Το 2010 είχε κύκλο εργασιών 36 εκατ. ευρώ από 53,2 εκατ. το 2009 και ζημιές 18,5 εκατ. ευρώ. Η ινδική Bommidala Enterprises Pvt. Ltd ανήκει στον πολυσχιδή όμιλο BBΜ, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία καπνού, στην παραγωγή τσιγάρων, βιοφαρμάκων, στον χώρο της εστίασης και στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Ο όμιλος θεωρείται κολοσσός στον χώρο του όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του.

Η ΕΛΒΙΖ (μία ακόμη θυγατρική της ΑΤΕbank) στην Ευρωφάρμ
Στο «άρμα» της Ευρωφάρμ ΑΕ προσαρτάται η ΕΛΒΙΖ (Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών) διατηρώντας την ανεξαρτησία και αυτονομία της, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος Ευρωφάρμ κ. Βασίλης Χαλκίδης, μιλώντας στο «Κέρδος» για το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του ομίλου εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Η Ευρωφάρμ ως στρατηγικός επενδυτής της ΕΛΒΙΖ σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για την ανάπτυξη των δύο εργοστασίων της βιομηχανίας λιπασμάτων στο Πλατύ και Ξάνθη. Το αντίτιμο της εξαγοράς δεν θέλει να το ανακοινώσει ακόμη, αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της ΕΛΒΙΖ με ένα σχετικό «κούρεμα» που έχει γίνει, όπως παραδέχεται. Στόχος του κ. Χαλκίδη είναι η διατήρηση του προσωπικού της ΕΛΒΙΖ που ανέρχεται σε 94 άτομα με την περαιτέρω ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας και της δραστηριότητας της εταιρείας.

Στα σχέδια της Ευρωφάρμ συμπεριλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός των δύο εργοστασίων της ΕΛΒΙΖ προϋπολογισμού 4-5 εκατ. ευρώ, η δημιουργία στο εργοστάσιο της Ξάνθης μονάδας βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας 1MW ύψους 5εκατ. ευρώ με την αξιοποίηση βιομάζας και η προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής pellets στο Πλατύ, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της Ευρωφάρμ το 2011 παρουσίασε κύκλο εργασιών 20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2010. Τα κέρδη θα σημειώσουν και αυτά αύξηση συγκριτικά με το 2010 που ήταν 400.000 ευρώ.
Ο κ. Χαλκίδης τόνισε ότι η δραστηριότητα της ΕΛΒΙΖ συμπληρώνει τον όμιλο Ευρωφάρμ που δραστηριοποιείται εδώ και 33 χρόνια στη διανομή και εμπορία γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες και διαθέτει πέραν της μητρικής άλλες 4 θυγατρικές, την Novacert, τη Vitro Hellas, την Αγροεφόδια Γεωργική Εμπορική Ημαθίας και την εταιρεία συστημάτων πληροφορικής Νext AE.

Ο κ. Χαλκίδης τόνισε ότι αν και η κρίση δημιουργεί μία αβεβαιότητα, ωστόσο είναι υπέρ της αξιοποίησης των επενδυτικών ευκαιριών, που παρουσιάζονται εν μέσω ύφεσης.

Η αλλαγή του ιδιοκτήτη στην ΕΛΒΙΖ θα ολοκληρωθεί μέσω της διαδικασίας συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 1 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Μαρτίου στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, όπως δήλωσε στο «Κ» ο πρόεδρός της κ. Χρ. Γερούκης. [Κέρδος 18/2/2012]


 http://ellas2.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου