Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δημιούργησαν μαγνητικό σαπούνι...


Σαπούνι που έλκεται από μαγνήτες, όταν τοποθετηθεί σε οργανικό διάλυμα, ανέπτυξαν επιστήμονες μίας διεθνούς ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αφαιρέσουν το σαπούνι αλλά και κάθε υλικό που διαλύεται από αυτό χρησιμοποιώντας ένα μαγνητικό πεδίο.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν την μελέτη τους στο γερμανικό χημικό περιοδικό «Angewandte Chemie», αν το μαγνητικό σαπούνι αναπτυχθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να βρει εφαρμογές στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων και των υγρών λημμάτων.
Το νέο σαπούνι είναι παρόμοιο με...
τα κοινά σαπούνια, ωστόσο περιέχει άτομα σιδήρου, που βοηθούν στον σχηματισμό μικροσκοπικών σωματιδίων που απομακρύνονται εύκολα με ένα μαγνητικό πεδίο.
Το σαπούνι είναι φτιαγμένο από μακρομόρια, τα άκρα των οποίων συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο. Το ένα ελκύεται από το νερό και το άλλο απωθείται. Η καθαριστική ιδιότητα του σαπουνιού απορρέει από την ικανότητά του να προσκολλάται σε λιπαρές επιφάνειες, όπου το ένα άκρο των μακρομορίων, αυτό που απωθείται από το νερό, διασπά τα μόρια της βρώμικης επιφάνειας.
Στη συνέχεια, τα μόρια του σαπουνιού συσσωρεύονται σχηματίζοντας σταγονίδια, στα οποία το άλλο άκρο των μορίων «κοιτάζει» προς τα έξω.
Ο καθηγητής Τζούλιαν Ίστοου, από το Πανεπιστήμιο Bristol, και η ομάδα του, προσθέσανε άτομα σιδήρου, στα μόρια με αποτέλεσμα αυτά να έλκονται από μαγνήτες, όπως τα ρινίσματα σιδήρου.
Ο Ίστοου σημειώνει πως θα αργήσουμε πολύ να δούμε στην αγορά το μαγνητικό σαπούνι, ωστόσο το ότι «αποδείχθηκε πως είναι εφικτή η ανάπτυξη τέτοιων σαπουνιών, σημαίνει ότι σε μελλοντικές μελέτες, το ίδιο φαινόμενο μπορεί να αναπαραχθεί υπό τη μορφή εμπορικά βιώσιμων υγρών με πολλές εφαρμογές, από τον καθαρισμό νερού μέχρι την παρασκευή προϊόντων βιομηχανικού καθαρισμού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου