Μιλώντας σε συνέδριο στο γερμανικό ίδρυμα Heinrich Ball στο Βερολίνο, ο Σημίτης ζήτησε τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να δώσει η Ελλάδα στη Γαλλία και τη Γερμανία για την αγορά όπλων, θα ήταν προτιμότερο να πάνε για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας.
«Η Γερμανία και η Γαλλία κατανοούν τις ελληνικές θέσεις και τα οικονομικά προβλήματα, αλλά η σύμβαση για την προμήθεια των όπλων πρέπει να γίνει σεβαστή από την Ελλάδα και να πληρώσει το αντίτιμο των όπλων παρά να αντιμετωπίσει μια δίκη», ήταν η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του Βερολίνου και του Παρισιού στις δηλώσεις Σημίτη.
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2008, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή έκανε συμφωνίες αξίας € 6 δις για να πάρει σύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη και γερμανικά υποβρύχια.
Η παραγγελία είχε ανακοινωθεί στην επίσημη επίσκεψη του Σαρκοζί στην Αθήνα και είχε σαν αποτέλεσμα να υποστηρίξει την Ελλάδα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, όπου η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριξαν το παράνομο βέτο.
Σε αυτήν την ελληνο-γαλλική-γερμανική αμφισβήτηση δεν αποκλείεται να μπουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βλέπουν το λόγο γιατί να μην επωφεληθούν και αυτές από τις σχέσεις αυτές της Αθήνας-Βερολίνου- Παρισιού…, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Σάνια Ριστόβσκα του Κανάλ 5.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου