Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κινητικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο «Μακεδονικό»

Με τον υπεύθυνο Ευρωπαίο αξιωματούχο για το θέμα των Σκοπίων πρόκειται να συναντηθεί αύριο ο Σταύρος Δήμας. Ο Έλληνας υπουργός πρόκειται να συναντήσει τον Βρετανό ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Χόουιτ (Richard Howitt) ο οποίος είναι ο υπεύθυνος εισηγητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της εισόδου των Σκοπίων στην Ένωση.
Η συνάντηση αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία εάν συνυπολογίσει κάποιος τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την – μη – απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφορικά με τη προσφυγή του… μακεδονομάχου πρωθυπουργού της χώρας Νικολά Γκρουέφσκι...Επιπροσθέτως, στην όλη εξίσωση, θα πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος πως η γενικότερη κατάσταση ρευστότητας που επικρατεί τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην περιοχή, δεν ευνοεί κινήσεις οι οποίες θα δυσαρεστήσουν την ήδη πιεζόμενη Αθήνα, η οποία στην ουσία εκβιάζεται για πολύ σημαντικότερα θέματα από αυτό των Σκοπίων, κατά την άποψη βέβαια των εταίρων μας.
Τέλος ενδιαφέρον έχει να δούμε πως ο Βρετανός Ευρωβουλευτής, θα μπορέσει να πείσει με την εισήγηση που θα κάνει, όποια και αν είναι αυτή, τους συναδέλφους του, του «ηπειρωτικού μπλοκ», Γάλλους και Γερμανούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή θεωρούν το Λονδίνο ως «σαμποτέρ» της Ένωσης.
Το «μείγμα» είναι ενδιαφέρον και αναμένονται εξελίξεις, ειδικά ενόψει της επανάληψης των επαφών υπό τον ΟΗΕ και τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα καλέσει τα δύο μέρη στην Νέα Υόρκη για περαιτέρω επαφές και «αναζωογόνηση» των διαπραγματεύσεων (βλέπε σχετική χθεσινή ανάρτηση του www.defence-point.gr).
http://enwtheite.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου