Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αντιδρούν οι επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε απόφαση του ΕΟΦ


Να ανακληθεί η απόφαση του ΕΟΦ για πώληση των νικοτινούχων ουσιών ηλεκτρονικού τσιγάρου, μόνο από φαρμακεία ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του ΕΟΦ τόσο σε νομικό όσο και σε δεοντολογικό επίπεδο, καθώς το προϊόν αυτό «δεν είναι ούτε τσιγάρο, ούτε φάρμακο». Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει για αυτό ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση.



Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ με απόφασή του κατατάσσει τα νικοτινούχα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως φάρμακα (για αυτό και πρέπει να πωλούνται στα φαρμακεία) και ως εκ τούτου εμπίπτει στην αρμοδιότητά του. Ο ΣΕΗΗΤ πάντως υποστηρίζει ότι: «Το τι είναι φάρμακο, το αναφέρει η ιδρυτική πράξη του ΕΟΦ, οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά και σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και καμία από τις διατάξεις αυτές, δεν καταδεικνύει τα προϊόντα αυτά ως φάρμακα».
Τέλος ο ΣΕΗΗΤ υποστηρίζει ότι αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο, βάσει ερευνών, είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία απ΄ ότι το κανονικό, είναι παράδοξο το κανονικό τσιγάρο να πωλείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες περί διακίνησης των προϊόντων, ενώ το ηλεκτρονικό να διαφοροποιείται.




adesmeytos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου