Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Aπείλησε ότι θα βυθίσει τα 3 αμερικανικά αεροπλανοφόρα !

Ενέδρα στον Περσικό Κόλπο απείλησε ότι θα στήσει το Ιράν για να βυθίσει τα 3 αμερικανικά αεροπλανοφόρα, εάν αυτά περάσουν από τα στενά του Χορμούζ. Η απειλή προήλθε δια στόματος του αντιναυάρχου Farhad Amiri ο οποίος είπε πως η χώρα του διαθέτει τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο και ότι οι εχθροί του Ιράν και ειδικότερα οι ΗΠΑ επικεντρώνονται κυρίως στις εκπληκτικές δυνατότητες του ιρανικού Ναυτικού στον υποβρυχιακό πόλεμο.
Ο Amiri υπογράμμισε το γεγονός ότι τα ιρανικά υποβρύχια δεν στηρίζονται μόνο στον οπλισμό που φέρουν αλλά «περισσότερο στην τακτική της χρήσης τους» δεδομένων των ιδιαίτερων υδατογραφικών συνθηκών που περιβάλλουν τη χώρα του.


«Για παράδειγμα» ανέφερε ο Ιρανός αντιναύαρχος «εάν ένα συμβατικό υποβρύχιο μπορεί να «κάτσει» στο βυθό του Περσικού Κόλπου αυτό αμέσως το κάνει τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο», για να συνεχίσει λέγοντας «αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία των ΗΠΑ από τη στιγμή που τα ιρανικά υποβρύχια είναι εντελώς αθόρυβα και μπορούν εύκολα να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τα ανθυποβρυχιακά μέσα του αντιπάλου καθώς είναι εξοπλισμένα συστήματα εξαπάτησης sonar, αλλά και μπορούν να βάλλουν με πυραύλους και τορπίλες ταυτόχρονα».
Και ο Ιρανός αντιναύαρχος κατέληξε λέγοντας: «Όταν το υποβρύχιο «κάθεται» στο βυθό μπορεί εύκολα να στοχεύσει και να τορπιλίσει ένα αεροπλανοφόρο όταν αυτό βρίσκεται πλησίον του». 
Να σημειωθεί ότι το μέγιστο βάθος στο εσωτερικό του Περσικού Κόλπου ανέρχεται στα 90 μ. και το μέσο βάθος είναι στα 50μ.


Στις αρχές του Ιανουαρίου ο διοικητής του ιρανικού Ναυτικού ναύαρχος Ataollah Salehi είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να αποφύγουν να στείλουν σκάφη επιφανείας μέσα στον Κόλπο. Η προειδοποίηση είχε απευθυνθεί λίγο μετά την παύση των ναυτικών γυμνασίων του Ιράν στην περιοχή και όταν η Ουάσιγκτον είχε αποστείλει ακόμη δύο αεροπλανοφόρα –πέρα του ενός που βρισκόταν ήδη εκεί- να καταλάβουν στρατηγικές θέσεις στην περιοχή.


Ο Salehi είχε πει επιπρόσθετα πως το Ιράν προειδοποιεί μόνο μια φορά: «Δεν έχουμε τη συνήθεια να προειδοποιούμε πολλές φορές, αντίθετα προειδοποιούμε μόνο μια φορά».

 
Το Ιράν στράφηκε στην ναυπήγηση mini υποβρυχίων παρουσιάζοντας  το  2005 τη νέα κλάση mini υποβρυχίων IS-120 Ghadir με συνολικά 11 σκάφη να έχουν ναυπηγηθεί από το 2005-2011. Τα υποβρύχια αυτά εκτοπίσματος 150 τόνων μπορούν να φέρουν δύο τορπίλες και είναι ντιζελοκίνητα. Αποτελούν σημαντική απειλή για τα πλοία στον περσικό κόλπο αφού –όπως και αναφέραμε- το μέγιστο βάθος φτάνει τα 90 μέτρα και το μέσο βάθος τα 50 μέτρα.

Ο δε μεγάλος αριθμός αυτών, συνολικά 11 υποβρύχια, μαζί με τα mini υποβρύχια κλάσης Fateh (με εκτόπισμα 600 τόνων με 4 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ), Qaaem (με εκτόπισμα 1.000 τόνων), Narhag (με εκτόπισμα 350-400 τόνων) συνιστούν μία υπολογίσιμη απειλή, αφού το κάθε ένα από τα υποβρύχια αυτά μπορεί να φέρει δύο τορπίλες ή πυραύλους καθώς και νάρκες. 








defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου