Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Στα 3.000 πόδια βάθος έφτασε το τρυπάνι στην ΑΟΖ Κύπρου

Τις πρώτες αυθεντικές φωτογραφίες από τις γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Νoble Energy οικόπεδο 12 "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης"...



Εδώ και μια βδομάδα, που η πλατφόρμα Noble Homer Ferrington αγκυροβόλησε στο οικόπεδο "Αφροδίτη" δεν υπήρχε ούτε μια φωτογραφία από το κυπριακό οικόπεδο , εκτός από τις φωτογραφίες των ελικοπτέρων , που μετέφεραν προσωπικό στην πλατφόρμα από το λιμάνι Λεμεσού.

Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα από την πλατφόρμα , καθώς και τα πλάνα που προβλήθηκαν, εμφάνιζαν εργασίες του Homer Ferrington σε άλλες περιοχές, για λογαριασμό άλλων κρατών ή εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φωτογραφίες της πλατφόρμας διαθέτουν, εκτός από την Noble, οι αρμόδιες Κυπριακές Αρχές , αλλά αρνήθηκαν επίμονα τόσο σε κυπριακές εφημερίδες όσο και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να δώσουν έστω και μία για δημοσίευση.

Η εφημερίδα "Πολίτης" γράφει ότι οι προσπάθειες της να προσεγγίσει την "Αφροδίτη" με πλοίο δεν καρποφόρησαν, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί και κυρίως του "ναυτικού αποκλεισμού" της πλατφόρμας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, που εκμηδενίζει τις δυνατότητες φωτογράφησης.

Σήμερα, όμως, η εφημερίδα γράφει ότι είναι σε θέση να δημοσιεύσει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τις εργασίες της πλατφόρμας στο κυπριακό οικόπεδο. "Το υλικό αναδεικνύει ένα μικρό αλλά ενδεικτικό μέρος της πολυπλοκότητας της όλης διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο τεράστιο πλεούμενο", σημειώνεται.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου που ο "Όμηρος" έδεσε στην "Αφροδίτη" μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά από το συνεργείο της Noble. Και, ευτυχώς, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τροποποιήσει ουσιαστικά τον προγραμματισμό.

Επίσημη ενημέρωση για την πορεία της γεώτρησης δεν υπάρχει, ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την ίδια την εταιρεία, με εξαίρεση κάποιες δηλώσεις του Σόλωνα Κασίνη, διευθυντή Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου.

Από τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτει ότι το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι στο βυθό της "Αφροδίτης" το γεωτρύπανο έχει χωθεί περίπου 1.400 μέτρα και απέχει άλλα 2.800 μέτρα από το σημείο, στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός της Noble δεν προβλέπει σε αυτήν τη φάση προσέγγιση του κοιτάσματος, αλλά μιας περιοχής σε απόσταση περίπου 2.000 μέτρων από το κοίτασμα. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 900 μέτρα για να προσεγγίσει το τρυπάνι το σημείο του βυθού από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος. Σε επόμενη φάση των εργασιών το τρυπάνι θα προχωρήσει μέχρι το κοίτασμα, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα επιχειρηθούν και άλλες γεωτρήσεις πλησίον αυτής που πραγματοποιείται τώρα.

Οι πληροφορίες του "Πολίτη" αναφέρουν, ακόμα, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, ότι ίσως και εντός της εβδομάδας που αρχίζει αύριο να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση εργασιών του Noble Homer Ferrington. Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η ύπαρξη ή όχι κοιτάσματος, έστω και αν η Noble είναι βέβαιη ότι η "Αφροδίτη" κρύβει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Τα δείγματα που λαμβάνονται από τη γεώτρηση, η οποία έχει επενδυθεί με μπετόν, θα τύχουν, όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης, επιστημονικών αναλύσεων σε εργαστήρια της εταιρείας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν λεχθεί οτιδήποτε επίσημα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορίας του φυσικού αερίου.
Όπως έχει ήδη λεχθεί, τα τελικά αποτελέσματα, που θα σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης, αναμένονται τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα της Noble κατασκευάστηκε από τη φημισμένη ναυπηγική εταιρεία Vyborg Shipyard, στο Vyborg του Λένινγκραντ (τώρα Αγία Πετρούπολη), το 1985. Έτυχε όμως σοβαρών μετατροπών, ενισχύσεων και εκσυγχρονισμών το 1999 και το 2004. Μπορεί να διενεργήσει γεώτρηση σε βάθος 10.000 μέτρων, ικανότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιλογή της από τη Noble για αξιοποίηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου οι τρισδιάστατες έρευνες έδειξαν κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη. Το κοίτασμα στο οικόπεδο "Αφροδίτη" υπολογίστηκε από τη Noble ότι βρίσκεται σε βάθος 5.800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ύψος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο είναι 1.650 μέτρα.

Στη ζωή των Κυπρίων από τις 15 Σεπτεμβρίου δεν μπήκε μόνο η επιβλητική πλατφόρμα της Noble, αλλά και το κιτρινόμαυρο ελικόπτερο της EDT Offshore, που πηγαινοέρχεται καθημερινά μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και της πλατφόρμας. Πρόκειται για ένα Bell 412, για τις ανάγκες του οποίου έχει κατασκευαστεί ελικοδρόμιο στο λιμάνι. Το ελικόπτερο πραγματοποιεί μία ή δύο πτήσεις την ημέρα προς το οικόπεδο "Αφροδίτη", μεταφέροντας κυρίως προσωπικό που εργάζεται στην πλατφόρμα. Για τη στήριξη των εργασιών στην "Αφροδίτη" και την αποστολή προμηθειών και εξοπλισμού χρησιμοποιείται και πλοιάριο της εταιρείας. Το συγκεκριμένο οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τις κυπριακές ακτές.

Πάνω από την πλατφόρμα της Noble πέταξε, σύμφωνα με τον "Πολίτη" την Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 3:00 μ.μ. για δεύτερη φορά αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου P Pappa 3.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση του εν λόγω αεροπλάνου εντός της εβδομάδας, γεγονός που καταδεικνύει το άμεσο και ενεργό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την τεράστια επένδυση που πραγματοποιεί η Noble. Πάνω από την πλατφόρμα πολύ συχνά κατοπτεύουν και ισραηλινά μαχητικά και ελικόπτερα. Στην περιοχή δεν παρατηρείται καμία κίνηση από πλευράς τουρκικού στόλου ή της τουρκικής αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου