Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Οι Φινλανδοί μας ζητούν δανεικά για να μας δανείσουν!


Η Φινλανδία στο πλευρό της ΕλλάδαςΣοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του δεύτερου ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα, θέτει η περίεργη συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πρώτα θα δανείσουμε στους Φινλανδούς και μετά θα …δανειστούμε!
Η περίεργη αυτή συμφωνία περιορίζει ουσιαστικά το δεύτερο πακέτο ευρωβοήθειας ύψους 109 δισ. ευρώ και ακυρώνει εν μέρει τη συμμετοχή της Φινλανδίας, αφού για να δανείσει, πρέπει πρώτα να δανειστεί από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συμφωνία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της Φινλανδής ομολόγου του, βασίζεται στα εξής σημεία.
Οι Φινλανδοί αποδέχονται τις απλές εγγυήσεις και εγκαταλείπουν τις εμπράγματες, που αφορούσαν σε ελληνική δημόσια περιουσία.
Η Ελλάδα θα καταθέσει σε λογαριασμό του φινλανδικού κράτους ένα ποσό – εγγύηση, το ύψος του οποίου παραμένει άγνωστο . Αν κι όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο από την Φινλανδία τότε η εγγύηση θα επιστραφεί με τόκο. Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου προσδιορίζεται σε 15 με 30 χρόνια.
Που θα βρεθούν τα χρήματα για τα δανεικά προς τη Φινλανδία; Εκτιμάται ότι ίσως τα πρώτα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις να διατεθούν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Σε περίπτωση που κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανάλογες απαιτήσεις, τότε θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει τις αντίστοιχες εγγυήσεις.
Πάντως η περίεργη αυτή συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί κι από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου