Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Αναδρομική παρακράτηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν στο τέλος του μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού αυτός θα είναι μειωμένος αρκετά, λόγω της παρακράτησης του 3% υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης, η οποία έχει ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου προβλέπεται συγκεκριμένα ότι η εισφορά υπέρ της ανεργίας και υπέρ του ΤΠΔΥ, συνολικά 3%, θα εφαρμοστεί από την 1-1-2011 αναδρομικά και όχι από την 1η Ιουλίου 2011.
Το θετικό είναι πως το ποσό που αναλογεί στον μισθό του καθενός δημοσίου υπαλλήλου δεν θα παρακρατηθεί εφάπαξ, όσον αφορά τις αναδρομικές κρατήσεις, αλλά το ποσό θα επιμεριστεί στους μήνες που απομένουν μέχρι τέλος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων θα ξεπερνά και το 7%, δεδομένου ότι θα παρακρατείται το 3% που είναι το ποσοστό της μηνιαίας παρακράτησης συν τα αναδρομικά των επτά μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι με τον εφαρμοστικό νόμο καθιερώθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ύψους 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., όπως επίσης και πρόσθετη εισφορά ύψους 1%, για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Πάντως, η αναδρομική παρακράτηση δεν θα είναι η μοναδική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου τομέα. Εντός του Αυγούστου αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι νέες περικοπές των μισθών, όπως προνοεί το νέο μισθολόγιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ των περικοπών θεωρείται σίγουρο πως θα είναι η μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης του έργου των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, στα πλαίσια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης και της αποσυμπίεσης του μισθολογικού κόστους, με τελικό στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως άλλωστε είχε εκ παραδρομής (;) συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου