Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ελλείψεις στην πυροσβεστική δυτικής Μακεδονίας

Προσεύχονται να μην ξεσπάσει πυρκαγιά

Το 50% των αυξημένων αναγκών για την καλοκαιρινή περίοδο καλύπτει το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη εφημερίδα «Μακεδονία».

Η υπηρεσία είναι στελεχωμένη με βάση το οργανόγραμμα του 1975, τότε δηλαδή που ιδρύθηκε η πυροσβεστική στην περιοχή, με τους μόνιμους πυροσβέστες να φτάνουν τους 240, ενώ η υπηρεσία έχει ανάγκη 480 άτομα για να λειτουργεί αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανδρεόπουλο.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, καθώς και εκείνη της Πτολεμαΐδας, ιδρύθηκαν ως υπηρεσίες γ’ κατηγορίας, όμως οι ανάγκες από τότε πολλαπλασιάστηκαν και απαιτείται αναβάθμισή τους.

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών εκτίμησε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία Κοζάνης πρέπει να αναβαθμιστεί σε α’ τάξης και να έχει 80 μόνιμους πυροσβέστες, αντί 37 που έχει σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις πυροσβεστικές υπηρεσίες επιβάλλεται να αναβαθμιστούν σε β’ τάξης, ώστε να έχουν από 45 άτομα προσωπικό.

Σήμερα έχουν 32 μόνιμους πυροσβέστες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γρεβενών και από 33 οι αντίστοιχες υπηρεσίες Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας. Ανεπαρκές κρίνεται και το προσωπικό των πυροσβεστικών κλιμακίων του Άργους Ορεστικού και Σερβίων τα οποία έχουν από 13 άτομα  και από 12 άτομα του Νεστορίου και της Νεάπολης, ενώ υπολειτουργεί με μόλις τρία άτομα το κλιμάκιο Επταχωρίου.

Η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν διαθέτει ΕΜΑΚ ούτε εδρεύει στην περιοχή ελικόπτερο κατάσβεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου