Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Από ότι φαίνεται υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της κατανομής του Τοπικού Πόρου. Εδώ και ένα χρόνο τα χρήματα του Ειδικού Τέλους Ανάπτυξης (Τοπικός Πόρος) παραμένουν ανενεργά, ενώ οι τοπικές κοινωνίες του Λιγνιτικού Πεδίου στενάζουν από την οικονομική κρίση που τις έχει πλήξει πολύ βαρύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Νομοί Κοζάνης και Φλώρινας υποβαθμίζονται καθημερινά και περίμεναν τα χρήματα του Τοπικού Πόρου, ως αντίδωρο, για να αμβλύνουν κάπως τα τρομερά προβλήματα που έχουν οι αγορές της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και της Φλώρινας.

Οι Δήμαρχοι έχουν προσπαθήσει για να πάρουν τον Τοπικό Πόρο. Όχι μόνο για να γίνουν αναπτυξιακά έργα στις περιοχές που πραγματικά πλήττονται και βλέπουν τα αδιέξοδα, αλλά και να πέσει ρευστό στις τοπικές αγορές και κοινωνίες.
Από την άλλη πλευρά ο Περιφερειάρχης θέλει μεγάλο μέρος του Τοπικού Πόρου για τον ίδιο λόγο. Το θέμα είναι ότι ο Περιφερειάρχης έχει δύο Περιφερειακές Ενότητες (Γρεβενά και Καστοριά) που δεν πλήττονται από τη δράση της ΔΕΗ. Θα διαθέσει τα χρήματα του Τοπικού Πόρου στις κοινωνίες που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και δικαιούνται το ανταποδοτικό τέλος του Τοπικού Πόρου ή θα κάνει την πολιτική του, όπως έκαναν όλοι οι Νομάρχες μέχρι το τέλος του 2010, μοιράζοντας τα χρήματα σε όλη την Δυτική Μακεδονία. Και αν ο Γ. Δακής δείξει πρωτοφανή πολιτική πυγμή και δεν θελήσει να αλιεύσει ψήφους από την Καστοριά και τα Γρεβενά μοιράζοντας μικρά ή μεγάλα κομμάτια του Τοπικού Πόρου στις μη λιγνιτικές περιοχές, πράγμα απίθανο, ο επόμενος θα έχει την ίδια στάση;

Ήδη ο Δήμαρχος Καστοριάς ζητάει να ενταχθεί στον Τοπικό Πόρο!!! Με επίσημη εισήγησή του στην ΠΕΔ που φέρει και την υπογραφή του!
Καλά κάνει! Εάν ο Τοπικός Πόρος δοθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα πάρει το κομμάτι που (δεν) του αναλογεί! Εάν πάρει Τοπικό Πόρο η Καστοριά γιατί να μην πάρει το Νεστόριο, η Ορεστίδα, τα Γρεβενά και η Δεσκάτη. Όλοι Δυτικομακεδόνες είμαστε….
Ο Τοπικός Πόρος θεσμοθετήθηκε για να αμβλύνει τις πληγές που ανοίγουν στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες οι δραστηριότητες της ΔΕΗ. Θα δούμε το παράδοξο να ρυπαίνεται η Πτολεμαΐδα και να γίνονται τα έργα αποκατάστασης στην Καστοριά, να μειώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας στη Φλώρινα και να γίνονται έργα στα Γρεβενά.
Αυτό δεν είναι περιφερειακή συνείδηση. Είναι ισοπέδωση και άνιση μεταχείριση των πολιτών που ζουν δίπλα στα φουγάρα, όχι γιατί το επέλεξαν αλλά γιατί τους επιβλήθηκε.
Πρέπει να αντιταχθούμε!
Το παράλογο είναι, ότι ο βουλευτής του νομού Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδης, ταυτίζεται με τις θέσεις του ΥΠΕΚΑ, τυχαίνει το 95% του Νομού του να είναι η δύο ενεργειακοί Δήμοι.
Για τις άποψης του αυτές και τις θέσης του, να απολογηθεί στους πολίτες αυτών των δήμων και να μη ξεχνά ότι είναι βουλευτής για να τους εκπροσωπεί.
Περιμένουμε δηλώσεις του κ. Κωνσταντινίδη   για αυτό το σημαντικό θέμα που αφορά τον νομό μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου