Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τα δόντια θα βοηθήσουν τους ανάπηρους να περπατήσουν!


Τα δόντια θα βοηθήσουν τους ανάπηρους να περπατήσουν!Τα δόντια ίσως να είναι αυτά που θα βοηθήσουν τους καθηλωμένους σε αναπηρικό καροτσάκι, οι οποίοι έχουν τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.
Επιστήμονες έκαναν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του πολφού σε ποντίκια με σπασμένη σπονδυλική στήλη και διαπίστωσαν ότι ανέκτησαν κινητικότητα στα πόδια.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο πολφός που βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού, εμπόδισε τα κύτταρα του νευρικού να πεθάνουν, αναζωογόνησε τα νεύρα που είχαν υποστεί βλάβες και ενθάρρυνε την ανάπτυξη άλλων κυττάρων που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Ναγκόγια της Ιαπωνίας που έκανε τη σχετική έρευνα, υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη δίνει ελπίδες σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη, να περπατήσουν ξανά. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αφαιρεθούν από τους ενήλικες φρονιμίτες χωρίς παρενέργειες.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέχρι να φτάσει αυτή η προσέγγιση να αποτελεί θεραπεία θα περάσει καιρός, αφού σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει άμεσα η μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων του πολφού στην περιοχή του τραυματισμού. Αυτό έγινε στα ποντίκια αφού είχαν περάσει από την απαραίτητη διαδικασία τα βλαστοκύτταρα και πριν από τους τραυματισμούς.
Επόμενο βήμα λοιπόν των ερευνητών θα είναι να διαπιστωθεί αν τα βλαστοκύτταρα του πολφού θα έχουν αποτέλεσμα, όταν μεταμοσχευτούν σε άνθρωπο, αρκετό χρόνο μετά τον τραυματισμό της σπονδυλικής του στήλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου