Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τα ξύλα νίκησαν το πετρέλαιο

H συνεχώς αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου έστρεψε πολλούς καταναλωτές σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Οι ειδικοί του χώρου κάνουν λόγο για αύξηση στις πωλήσεις σομπών έως και 70% και των καυσόξυλων έως 30%. 
Εδώ και είκοσι χρόνια μόλις ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα ο ιδιωτικός υπάλληλος Παναγιώτης Καλύβης ξεκινά από το σπίτι του στο Χαλάνδρι με προορισμό μια μάντρα καυσόξυλων στη Λεωφόρο Λαυρίου για να παραγγείλει ξύλα για το τζάκι. Η εφετινή χρονιά δεν μοιάζει με τις προηγούμενες: έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου έχει κάψει τουλάχιστον 500 κιλά παραπάνω από πέρυσι. Χτισμένο στο πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού του, το τζάκι ζεσταίνει σχεδόν όλο τον χώρο, εκτός από τα υπνοδωμάτια.
«Ο χειμώνας ξεκίνησε νωρίς και άρχισα να αγοράζω ξύλα από τις αρχές του Οκτώβρη. Εφέτος το τζάκι καίει όλη την ημέρα και ανάβουμε τα καλοριφέρ κυρίως τις βραδινές ώρες, ίσα ίσα για να ζεσταθούν τα δωμάτια» λέει ο κ. Καλύβης. Οπως εξηγεί, η οικονομική κρίση και η γενικότερη αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης τον έκαναν να προσέξει ιδιαίτερα τον τρόπο που θα καλύψει εφέτος τις ανάγκες θέρμανσης της οικογένειάς του. «Συνολικά για όλη τη σεζόν χρειαζόμασταν δυόμισι-τρεις τόνους ξύλα. Εφέτος εκτιμώ ότι θα είναι παραπάνω», λέει χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Καλύβης δεν είναι ο μόνος που αγοράζει περισσότερα ξύλα για το τζάκι του εφέτος. Ιδιο είναι και το σκεπτικό του κ. Γιάννη, κατοίκου Παιανίας, ο οποίος συστηματικά πηγαίνει στη μάντρα και φορτώνει στο αυτοκίνητό του λίγα λίγα τα ξύλα της εβδομάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον έμπορο καυσόξυλων στη Λεωφόρο Λαυρίου Παναγιώτη Σακελλαράκη, το πελατολόγιο του εφετινού χειμώνα είναι αυξημένο κατά 30% - παρά το γεγονός ότι ο κόσμος εμφανίζεται συγκρατημένος ακόμη και σε αυτό. «Η κατάσταση είναι δραματική. 
Ακόμη κι εκείνοι που επιλέγουν ξύλα αντί για πετρέλαιο εφέτος τα παίρνουν λίγα λίγα. Ξεκινούν με 100 κιλά ή έναν τόνο ώσπου να ξαναπληρωθούν ή ώσπου να πάρουν το δώρο των Χριστουγέννων και να αγοράσουν τα υπόλοιπα», λέει και προσθέτει: «Ο μισθός των περισσοτέρων από τις 2.000 ευρώ έπεσε στα 700 ευρώ. Είναι λογικό και αναμενόμενο να στραφούν σε πιο οικονομικές λύσεις για να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Το λάδι και το ψωμί θα κοιτάζουν εφέτος και να έχουν λίγη ζεστασιά». Τα 32 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας του κ. Σακελλαράκη στον συγκεκριμένο χώρο τον κάνουν να μιλά για μια κατάσταση άνευ προηγουμένου.
Οπως του μεταφέρουν οι πελάτες του, στις περισσότερες πολυκατοικίες οι ένοικοι τσακώνονται για το αν θα βάλουν πετρέλαιο ή όχι. «Οι μισοί έχουν χρήματα, οι υπόλοιποι όχι και γίνεται πανικός. Ακόμη και εκείνοι που μπορούν να καλύψουν το κόστος, αν στη γενική συνέλευση αποφασισθεί ότι δεν θα μπει πετρέλαιο, είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε άλλους τρόπους θέρμανσης», αναφέρει.

ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ. Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατηγορία των πελατών του, ο κ. Σακελλαρίου διευκρινίζει πως είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, προερχόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι πελάτες του είναι πολλοί και όχι μόνο από τα Μεσόγεια, αλλά και από άλλες περιοχές της Αττικής. «Τα τζάκια και τις σόμπες ίσως τα χρησιμοποιούν λίγο παραπάνω όσοι δεν έχουν παιδιά στο σπίτι, δηλαδή τα νέα ζευγάρια και οι ηλικιωμένοι. Τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα καίνε πολύ ρεύμα, που είναι ακριβό. Οσοι έχουν παιδιά αναγκαστικά πρέπει να ανάψουν και τα καλοριφέρ, αν και δεν είναι λίγοι και οι οικογενειάρχες πελάτες μας», λέει. Παρόμοια άλλωστε εικόνα έχει και ο υπεύθυνος μάντρας με καυσόξυλα Ηλίας Ρέκκας. «Οι πελάτες στις πολυκατοικίες που προμηθεύω με ξύλα μού λένε ότι προσπαθούν να μην καίνε σχεδόν καθόλου πετρέλαιο.
Αναγκαστικά, λοιπόν, στρέφονται στο τζάκι ή στις σόμπες» παρατηρεί. Δρυς, ελιά, οξιά και πεύκο είναι οι ποικιλίες που διατίθενται προς πώληση. «Η δρυς είναι από το δασαρχείο, οι ελιές είναι ιδιόκτητες. Για όλα τα υπόλοιπα απαιτείται άδεια και τα απαραίτητα έγγραφα», εξηγεί ο κ. Σακελλαράκης και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους προμηθευτές του, τα αποθέματα είναι πολύ περιορισμένα.

οι τιμεσ. Η τιμή ενός κιλού καυσόξυλων στη μάντρα του κ. Σακελλαράκη κυμαίνεται στα 0,19 ευρώ, ενώ οι αποκλίσεις στην αγορά καταγράφονται στα συν-πλην 2 λεπτά. Οπως εξηγεί, μια μέση οικογένεια για να βγάλει το τετράμηνο Δεκεμβρίου - Μαρτίου χρειάζεται τρεις τόνους ξύλα, που στοιχίζουν περίπου 600 ευρώ, την ώρα που δύο τόνοι πετρέλαιο κοστίζουν 2.000 ευρώ. «Με αυτόν τον τρόπο η οικογένεια γλιτώνει 1.400 ευρώ» αναφέρει ο κ. Σακελλαράκης. Προσθέτει ωστόσο ότι η αύξηση στο κόστος των μεταφορικών, αφού από την περιφέρεια προμηθεύονται τα ξύλα, αποτελεί πρόβλημα, αλλά ο ίδιος διατηρεί τις τιμές στα ίδια επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια.
 
τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου