Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ο μύθος για τις πολυβιταμίνες

Υποτίθεται ότι ενισχύουν και προστατεύουν τον οργανισμό, φαίνεται όμως ότι μόνο αυτό δεν κάνουν. Ο λόγος για τις πολυβιταμίνες, οι οποίες, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον οργανισμό, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και βλαβερές.

Ερευνα διάρκειας τουλάχιστον έξι ετών, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Epidemiology», έδειξε ότι όσοι παίρνουν πολυβιταμίνες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο με όσους δεν παίρνουν κανένα συμπλήρωμα. Στην έρευνα συμμετείχαν 8.000 εθελοντές, από τους οποίους κάποιοι έπαιρναν πολυβιταμίνες και κάποιοι ψευδοφάρμακο. Οταν οι δύο ομάδες ερωτήθηκαν πόσο υγιείς αισθάνονται, δεν παρουσίασαν καμία διαφορά!

Ομάδα Γάλλων ερευνητών από το πανεπιστήμιο Νανσί μελέτησε τη δράση πολυβιταμίνης που περιείχε βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο, έπειτα από καθημερινή λήψη για έξι χρόνια. Οπως προέκυψε, το 30,5% από την ομάδα που έπαιρνε την πολυβιταμίνη ανέφερε την εμφάνιση κάποιου καρδιολογικού προβλήματος ή καρκίνου, ενώ από εκείνη που έπαιρνε ψευδοφάρμακο το 30,4%! Επίσης, στην πρώτη ομάδα προέκυψαν 120 κρούσματα καρκίνου, ενώ στη δεύτερη 139.

«Οσοι παίρνουν συμπληρώματα, συνήθως είναι άτομα υγιή, που ανησυχούν πολύ για την υγεία τους και πιστεύουν ότι έτσι θα προστατεύσουν τον οργανισμό τους από το Αλτσχάιμερ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια» εξηγεί η Κάθριν Κόλινς, ειδική διατροφολόγος στο νοσοκομείο St George του Λονδίνου.

Οι έρευνες που έχουν δείξει ότι οι πολυβιταμίνες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόδα, μπορούν να γίνουν επικίνδυνες είναι αρκετές. Μάλιστα, δύο μελέτες του 2010 αναφέρουν ότι η εκτεταμένη κατανάλωσή τους ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και καρκίνου του μαστού.

Πάντως, σύμφωνα με την αρμόδια βρετανική υπηρεσία συμπληρωμάτων υγείας, που χρηματοδοτείται από σχετικές εταιρίες, «ο ρόλος των συμπληρωμάτων είναι να προλαμβάνουν τις ελλείψεις του οργανισμού και να βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Δεν αλλάζουν το πώς αισθάνεται κανείς καθημερινά και σίγουρα δεν είναι μαγικά χαπάκια».


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου