Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μέτρα τώρα ή εκλογές αμέσως και μέτρα μετά

Γράφει ο Μ. Χριστοδούλου
«Μέτρα εδώ και τώρα ή αλλιώς εκλογές» αναφέρει το τελεσίγραφο που απέστειλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ξένοι έχουν δώσει διορία έως τις 16 Ιανουαρίου στον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να τους ξεκαθαρίσει αν η χώρα θα οδηγηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Απρίλιο σε εθνικές εκλογές – αφού ο χρόνος διεξαγωγής είναι καθοριστικός για την επιβολή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας.






Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν τον Φεβρουάριο, τότε η τρόικα θα αφήσει για αργότερα τις συζητήσεις για τα νέα μέτρα. Αν όμως οι
εκλογές οριστούν για τον Απρίλιο, τότε οι πιστωτές θα ζητήσουν τη λήψη ενός «διορθωτικού πακέτου παρεμβάσεων» ύψους 2 δισ. ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» των εσόδων του 2011.


Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτιάξει ήδη μια πρώτη λίστα με τους τομείς των εσόδων και των δαπανών από τους οποίους μπορεί να βρεθεί το προηγούμενο ποσό. Σε ό,τι αφορά τη φετινή υστέρηση στα κρατικά έσοδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να την καλύψει μέσα από τις νέες αυξήσεις έως 25% που προωθούνται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, αλλά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.


Τα τιμολόγια του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ αποτελούν την ασφαλέστερη δεξαμενή άντλησης εσόδων για την τρόικα, από τη στιγμή που θεωρείται αβέβαιο ότι θα εισπραχθούν οι φόροι.


Από τις δαπάνες η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγαλύτερες περικοπές στον χώρο της Υγείας, αλλά και στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, από το οποίο θα επιδιωχθεί πρόσθετη εξοικονόμηση 800.000.000 ευρώ. Αυτή θα προέλθει από το κλείσιμο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, από την καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, αλλά και από ένα διευρυμένο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο.


Η λίστα αυτή θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ξένους, όταν θα ξανάρθουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους που θα διέπουν το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.


Οι νέες παρεμβάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για μείωση του ελλείμματος στο 6,5% το 2012. Πρόκειται για έναν στόχο που θεωρείται απίθανος να προσεγγιστεί, από τη στιγμή που η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με αστοχίες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα έσοδα (σ.σ.: η συνολική «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ),
εξέλιξη η οποία «στέλνει» το φετινό έλλειμμα στο 10%, από 9% που εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου