Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Σκόπια: «Διαμάχη Σλάβων και Αλβανών για τη γλώσσα»

 
Σκόπια.

Η χρήση της αλβανικής γλώσσας σε δημόσια ιδρύματα έχει προκαλέσει και πάλι ‘ηχηρή’ συζήτηση, ειδικά μετά την απόρριψη από τους συμβολαιογράφους  τη θεώρηση  εγγράφων,  τα οποία είναι γραμμένα στην αλβανική γλώσσα.


Το πρόβλημα δημιουργήθηκε – γράφει το δημοσίευμα- όταν οι συμβολαιογράφοι αρνήθηκαν να καταχωρήσουν τις μαρτυρίες των Αλβανών  μαρτύρων στις συμβολαιογραφικές πράξεις, στα αλβανικά  (όπως  αυτές παρουσιάζονται) και επιμένουν να χρησιμοποιούν τη σλαβική γλώσσα, ως επίσημη γλώσσα του κράτους των Σκοπίων.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει την  αλβανική αντιπολίτευση στο να απευθύνει κατηγορίες προς το κυβερνών κόμμα DUI, για την ανοχή του σε κάτι το οποίο δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας.

Για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, διαμαρτυρίες εκφράζουν και οι Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων.

«Όταν εμείς, ως βουλευτές, δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπεται, να χρησιμοποιήσουμε την αλβανική γλώσσα, αφού  τροπολογίες οι οποίες καταθέσαμε, απορρίφθηκαν επειδή ήταν γραμμένες στην αλβανική γλώσσα, γίνεται φανερό πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης», είπε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών των Σκοπίων, Ιμπραήμ Ορχάν.

Εξάλλου ο Οσμάν Καντρίου, καθηγητής του συνταγματικού δικαίου διευκρινίζει ότι Σκοπιανό Σύνταγμα αναφέρει ότι  εκτός από τη σλαβική γλώσσα και αλφάβητο που είναι επίσημη γλώσσα, επίσημη γλώσσα θεωρείται και η γλώσσα των εθνοτικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι πάνω από το 20 τοις εκατό του πληθυσμού στο κράτος των Σκοπίων και για αυτό υπάρχει και ξεχωριστός νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου