Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Θα αλλάζουμε τρένο εν κινήσει!


Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να αλλάξετε τρένο εν κινήσει, χωρίς δηλαδή ο συρμός στον οποίο βρίσκεστε να σταματήσει σε κάποιο σταθμό; Αν νομίζετε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο σε ταινίες τύπου "Επικίνδυνες αποστολές", κάνετε λάθος!
 Ο βρετανός Πολ Πρίστμαν, ιδιοκτήτης της Priestmangoode, πιστεύει πως έφτασε η εποχή για τα γρήγορα τρένα που κάνουν μεγάλα ταξίδια, να μεταφέρουν τους επιβάτες τους από την μία αμαξοστοιχία στην άλλη, χωρίς να κάνουν κανέναν ενδιάμεσο σταθμό! Σύμφωνα με το www.wired.co.uk, το φιλόδοξο σχέδιο που ονομάζεται "κινούμενες πλατφόρμες",  θα επιτρέπει τη διασύνδεση δύο τρένων που κινούνται παράλληλα ώστε οι επιβάτες που το επιθυμούν να μεταβαίνουν από το ένα στο άλλο, ενώ και τα δύο θα είναι κινήσει!


  Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο παρουσίασης των moving platforms, σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό θα υπάρχουν ειδικά βαγόνια,  τα οποία θα ξεκινούν μόλις το μεγάλο και γρήγορο τρένο πλησιάζει και θα κινούνται παράλληλα με αυτό. Με μία μικρή ελάτωση της ταχύτητάς του, το γρήγορο τρένο θα επιβραδύνει τόσο ώστε οι πόρτες των δύο οχημάτων να έρχονται η μια απέναντι στην άλλη (στη φωτογραφία). Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, μια πλατφόρμα, θα ενώνει τα δύο τρένα και έτσι οι επιβάτες περνώντας πάνω από αυτήν θα μεταφέρονται στο άλλο τρένο.
  Η ιδέα του Πρίστμαν πάντως δεν είναι εντελώς πρωτότυπη αφού ήδη οι Κινέζοι έχουν στα σκαριά το εκπληκτικό τρένο που δεν σταματάει ποτέ! Δείτε εδώ πώς ακριβώς δουλεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου