Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Φυσικός ισχυρίζεται ότι πέτυχε ‘ψυχρή σύντηξη


όμως το μόνο πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των φυσικών νομίζει ότι αυτό είναι αδύνατο
Ένας φυσικός, ο Andrea Rossi, ισχυρίζεται ότι κατάφερε να επιτύχει «ψυχρή σύντηξη» – μια διαδικασία που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης του κόσμου, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας χωρίς επικίνδυνη ακτινοβολία. Ο ίδιος λέει ότι μπορεί να συντήξει νικέλιο και υδρογόνο σε θερμοκρασία δωματίου δημιουργώντας σχεδόν απεριόριστη ενέργεια.
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η ‘σύντηξη’ αψηφά τους νόμους της φυσικής και δεν μπορεί να είναι αλήθεια.


Σωστό ή λάθος; Ο Andrea Rossi λέει ότι έχει φτιάξει μια μηχανή, την ονομάζει E-cat (Energy Catalyzer), κατορθώνοντας με αυτήν την «ψυχρή σύντηξη», αλλά οι επιστήμονες αναρωτούνται αν αυτό είναι δυνατόν.

Κατά το παρελθόν πολλές δηλώσεις για την επίτευξη της «ψυχρής σύντηξης» έχουν αποδειχθεί ότι είναι φάρσες – ενώ κανείς τους δεν μπορεί να εξηγήσει επαρκώς το πώς και το γιατί θα μπορούσε αυτή να δουλέψει.
Το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ λέει πως η διαδικασία αυτή είναι αδύνατη λόγω του ότι η ίδια η φυσική αποκλείει τη δυνατότητα πυρηνικής σύντηξης σε θερμοκρασία δωματίου.
Όμως η μηχανή του Rossi υποτίθεται ότι μπορεί να το κάνει, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι λειτούργησε κατά τη διάρκεια δοκιμών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια τον περασμένο μήνα.
«Με χαμηλή ενέργεια, είναι δυνατόν να δοθεί σε μια ‘θερμάστρα’ ένα ορισμένο ποσό της ενέργειας και να πάρουμε από την ίδια θερμάστρα μια ανώτερη ποσότητα ενέργειας», υποστηρίζει.
«Η θερμότητα στην αρχή δίνεται με μια ηλεκτρική αντίσταση. Οι αντιδραστήρες τότε παράγει στη συνέχεια άλλα 479kWh ενέργειας για άλλες τρεις με τέσσερις ώρες, χωρίς να χρειάζεται η αρχική ηλεκτρική ενέργεια – δηλαδή η χαμηλού επιπέδου πυρηνική αντίδραση συνεχίζει μόνη της.
«Η δοκιμή που κάναμε ήταν να δούμε αν η διαδικασία λειτουργεί σωστά, και να ελέγξουμε κατά πόσον η ποσότητα της ενέργειας ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δόθηκε στο σύστημα.
«Δεν έχουμε τίποτα να πούμε, απλά να κάνουμε σχέδια που να λειτουργούν σωστά και να αφήσουμε τα περιστατικά αυτά να νικήσουν το σκεπτικισμό».
Η ιδέα της ψυχρής σύντηξης προτάθηκε από τη δεκαετία του 1920 από τους αυστριακούς επιστήμονες Friedrich Paneth και Kurt Peters.
Αλλά παρά τα αρκετά άτομα που δηλώνουν ότι την έχουν καταφέρει, αυτή έχει απορριφθεί από τους περισσότερους φυσικούς.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι ισχυρισμοί του Rossi πρέπει πρώτα να ληφθούν από το εργαστήριό του και μετά να αναλυθούν, προτού να μπορεί να ισχυριστεί ότι το έχει καταφέρει.
Ο Jonathan Koomey δήλωσε ότι «Το πείραμα E-Cat πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια φάρσα έως ότου ανεξάρτητοι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αναπαράγουν αυτά τα αποτελέσματα»
Όμως ο Sterling Allan, Διευθύνων Σύμβουλος στο πρακτορείο ειδήσεων Συστήματα Καθαρής Ενέργειας, ανέφερε πως παρακολούθησε μια επίδειξη του Rossi και το E-Cat είναι αυτο-διατηρούμενο.
«Ο Rossi έδειξε ότι παράγονταν συνεχώς 470 κιλοβάτ σε μια αυτο-διατηρούμενη λειτουργία – που σημαίνει ότι η παραγωγή ήταν αρκετή για να κάνει το E-cat να τρέχει από μόνο του», συμπλήρωσε.
Οι φυσικοί όμως οι οποίοι κλήθηκαν να δουν την επίδειξη τον Απρίλιο βρήκαν ότι όντως κάτι συνέβαινε στο E-Cat. Η μηχανή δεν παρήγαγε υπερβολική θερμότητα για να πούμε πως έχει προέλθει από μια χημική διαδικασία, έγραψαν στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι, «Η μόνη εναλλακτική εξήγηση είναι ότι υπάρχει κάποιου είδους πυρηνική διαδικασία που προκαλεί τη παραγωγή ενέργειας που μετρήθηκε».
Εν τω μεταξύ, από τότε ο Rossi έχει χτίσει μια μεγάλη εκδοχή της συσκευής του, που συνδυάζει πολλές μικρότερες μονάδες ψυχρής σύντηξης. Σε ένα demo, τον Οκτώβριο του 2011, μετά από μια αρχική εισροή ενέργειας 400 βατ για κάθε μονάδα, η κάθε μία παρήγαγε, στη συνέχεια, μια σταθερή, συνεχή απόδοση των 10 κιλοβάτ (470 kW συνολικά) για τρεις έως τέσσερις ώρες.
Μια εξήγηση
Ο Rossi πάντως δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τις εσωτερικές διεργασίες του E-Cat, επειδή η συσκευή δεν προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά άλλοι ερευνητές της ψυχρής σύντηξης έχουν τις δικές τους απόψεις για το πώς λειτουργεί η διαδικασία. Ο Peter Hagelstein, καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανολόγων του ΜΙΤ και ένας από τους κύριους υποστηρικτές του έρευνας για την ψυχρή σύντηξη, πιστεύει ότι η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει παλμική ενέργεια στο πλέγμα του μετάλλουπου οδηγεί πυρηνικές μεταβάσεις οι οποίες εν συνεχεία οδηγούν σε σύντηξη.
Υπάρχουν διάφορες στενές σχέσεις ανάμεσα στο E-Cat και άλλα πρόσφατα πειραματικά αποτελέσματα, σημειώνει ο Hagelstein, σημειώνοντας ότι η παραπάνω ενέργεια φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αποστάσεις του πλέγματος και στα δύο πειράματα, οι δε κενές θέσεις εντός του πλέγματος (π.χ., στα σημεία όπου λείπουν τα άτομα νικελίου) φαίνεται να είναι σημαντικό και στα δύο, ενώ η παραπάνω ενέργεια φαίνεται να αυξάνει με τη θερμοκρασία.
Ο Hagelstein όμως επισημαίνει, «Δεν υπάρχουν επαρκείς αξιόπιστες πληροφορίες για την συσκευή E-cat ώστε να κάνουμε μια λογική εκτίμηση του τι συμβαίνει. Εγώ είμαι της άποψης ότι οι ισχυρισμοί του Rossi κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, έως ότου έχουμε επαρκείς πληροφορίες που θα μας δώσουν την επιβεβαίωση ή την διάψευση.»
Εν τω μεταξύ, ο Peter Hagelstein και άλλοι ερευνητές της ψυχρής σύντηξης παροτρύνουν την δύσπιστη επιστημονική κοινότητα να ρίξουν μια πιο στενή ματιά στις συσκευές ψυχρής σύντηξης, όπως στην E-Cat. «Οι φυσικοί γενικά και ειδικότερα το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, είναι σίγουροι ότι η παραπάνω ενέργεια σε αυτά τα πειράματα είναι αδύνατο να συμβεί, αλλά ο πολύ μεγάλος αριθμός των πειραματικών αποτελεσμάτων που δείχνουν καθαρά να εξέρχεται μια θερμότητα, μπορεί να αγνοείται συνέχεια;» αναρωτιέται ο Hagelstein.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου