Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Μπλοκάρουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Μετρητά αντί τραπεζικών εγγυήσεων ζητούν οι προμηθευτές

Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που αδυνατούν πλέον να προμηθευτούν πρώτες ύλες από το εξωτερικό.

Οι ξένοι προμηθευτές δεν αποδέχονται πλέον τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, ζητούν προκαταβολές σε μετρητά από τις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς τους μικρομεσαίους.

Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι πλέον ανεξέλεγκτες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Σε ότι αφόρα στην εγχώρια αγορά, οι τράπεζες έχουν περιορίσει σε τραγικό βαθμό την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων είτε με παροχή μετρητών, είτε με την προεξόφληση των επιταγών που έλαβαν οι επιχειρήσεις από τους πελάτες τους.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό, έχει γενικευτεί η άρνηση των ξένων προμηθευτών (που παρέχουν πρώτες και ενδιάμεσες ύλες) να δέχονται εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών για την παράδοση προϊόντων.

Απαιτούν μόνο μετρητά και την καταβολή τους κατά την παράδοση του προϊόντος. Η αιτιολογία αυτή δεν γίνεται αποδεκτή όμως από τις ελληνικές τράπεζες για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με προσωρινή δανειοδότηση ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε μετρητά.

Συνεπώς, η στενότητα στην λειτουργία των επιχειρήσεων, ξεκινά στο εξωτερικό, από την προμήθεια των πρώτων υλών και μεταφέρεται στην Ελλάδα, καθώς εμποδίζεται η παραγωγή και η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει έντονο ταμειακό πρόβλημα σε επιχειρήσεις, με εξαγωγικό και εισαγωγικό χαρακτήρα. Την ανυπαρξία της ταμειακής ρευστότητας την αντιμετωπίζουν με αναβολές υποχρεώσεων προς το δημόσιο και σε πολλές περιπτώσεις με αισθητές καθυστερήσεις μισθών και ημερομισθίων.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα απευθυνθούν υπουργό Οικονομικών μέσω των οργανώσεων τους, εντός του μηνός και πριν την έναρξη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων με θέμα την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου