Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, μόρφωσης, εργασίας, ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, ιδρύθηκε το 1985 και αριθμεί 2200 μέλη και στην Περιφερειακή Ενότητα μας είναι ο μεγαλύτερος Φορέας που εκπροσωπεί τα ίδια τα Α.μεΑ.. Είναι μέλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Α.μεΑ. και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας.

Πολλά ακούγονται για τα περιβόητα Ειδικά Εργαστήρια Κοζάνης & Πτολεμαΐδας, αλλά εδώ και δέκα (10) χρόνια φωνάζουμε ώστε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους, αλλά δεν μας ακούν από την πρώην Νομαρχία καθώς και οι Σύλλογοι των Γονέων. Όταν η Πολιτεία με Νόμο άλλαξε τις Δομές δημιουργώντας αντί των Ειδικών Εργαστηρίων, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ο πρώην Δήμος Πτολεμαΐδας δεν υπέβαλε αίτηση δημιουργίας Κ.Δ.Α.Π. μεΑ στην Πτολεμαΐδα ώστε να απορροφηθούν τα άτομα αυτά στο ΚΔΑΠμεΑ.. Διότι φωνάξαμε πως τα Ειδικά Εργαστήρια δεν έχουν Άδεια Λειτουργίας, Οργανισμό Λειτουργίας καθώς και οι προσλήψεις προσωπικού γινόντουσαν «κάτω από το τραπέζι».
Γι’ αυτό τον παραπάνω λόγω μέλος του Συλλόγου μας δήλωσε παραίτηση από την Αστική Εταιρία πριν πολλά χρόνια. Να μην διαμαρτύρονται οι Σύλλογοι Γονέων για την υφιστάμενη κατάσταση των Ειδικών Εργαστηρίων διότι αυτοί είναι οι έμμεσα υπεύθυνοι με το να δημιουργούν παράλληλα άλλες Μονάδες Ημερήσιας Κοινωνικής Φροντίδας που να είναι υπό την εποπτεία τους (Συλλόγων Γονέων) και μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες Νόμιμες προϋποθέσεις, δήθεν εθελοντικές και όχι από την εποπτεία του Κράτους. Να συγκεντρώνουν χρήματα από δωρεές και από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που αυτά τα χρήματα μπορούσαν να διατεθούν στο υπάρχων Ειδικό Εργαστήρι και όχι στην Μονάδα Ημερήσιας Κοινωνικής Φροντίδας που τα Άτομα με Αναπηρία πηγαίνουν παράλληλα και στο Ειδικό Εργαστήρι και στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ..
Εμείς ο μεγαλύτερος Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης λέμε ότι τα Άτομα με Αναπηρία είναι το 10% του πληθυσμού και οι κοινωνικές παροχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και των Δήμων να φτάνουν για το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία και όχι μόνο για το 1% των Ατόμων με Αναπηρία.
Τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία που βρίσκονται κλεισμένα στα σπίτια τους είναι πολλά και κάποια από αυτά δεν έχουν δει το φως του Ήλιου, δεν φτάνουν οι παροχές της πρώην Νομαρχίας διότι καταναλώνονται όλα στο 1% των Ατόμων με Αναπηρία.
Για εξήντα (60) άτομα στα Ειδικά Εργαστήρια (Κοζάνης - Πτολεμαΐδας) η πρώην Νομαρχία δαπανούσε Τετρακόσιες Χιλιάδες Ευρώ (400.000€) ετησίως. Νομίζουμε ότι είναι πάρα πολλά για τρεις (3) ώρες απασχόλησης.

Εμείς προτείνουμε για να μπορούν οι παροχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης που διατίθενται από οποιοδήποτε Φορέα να φτάνουν σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν δει το φως του Ήλιου.
Άμεσα για την κατηγορία των Ατόμων με Αναπηρία που βρίσκονται στα Ειδικά Εργαστήρια αλλά και για πάρα πολλά άλλα άτομα, να πάνε στις υπάρχουσες Δομές Φροντίδας – Υγείας που εποπτεύονται από τους Δημόσιος Φορείς σύμφωνα με τις διατάξεις των Υπουργείων και όπου δεν υπάρχουν να φροντίσουν οι Δήμοι να δημιουργηθούν διότι γι’ αυτό το σκοπό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει 10.000.000€ περίπου και δυστυχώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μελέτες) ώστε να απορροφηθούν με το ενδεχόμενο να επιστραφούν πίσω όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Οι Δομές που είναι απαραίτητες να λειτουργούν είναι οι παρακάτω:
1)     Κέντρα Αυτόνομης & Ημιαυτόνομης Διαβίωσης,
2)     Ειδικά Νηπιαγωγεία, Ειδικά Σχολεία
3)     Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
4)     ΚΔΑΠ μεΑ.
5)     ΚΕΚΥΚΑμεΑ.
Με αυτόν τον τρόπο αφού γνωρίζουμε ότι όλες αυτές οι Δομές είναι επί την εποπτεία του Κράτους, Περιφέρειας, Δήμων και για να μην διαμαρτύρονται οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχει προβλεπόμενος προϋπολογισμός και δεν θα χρειαζόμαστε ούτε τις δήθεν εθελοντικές ομάδες αλλά και ούτε τα Ειδικά Εργαστήρια.

Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μήγγος Μιχάλης      Συμεωνίδης Μάριος

Πτολεμαΐδα / Ptolemaida: 04/11/2011
Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr.: 92
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ «Ε.Σ.Α.μεΑ.»
Περγάμου 80 50200 Πτολεμαΐδα ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ. 24630 - 20835 Φαξ 24630 – 20835
e-mail: ameakoz@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου