Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Στον αέρα όλα (Σύνοδος Κορυφής, Ευρώπη , Ελλάδα…)

Πιο κοντά από ποτέ το “πιστωτικό γεγονός”


Τα πάντα είναι στον αέρα, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της αναβολής του Ecofin και οι φήμες ακόμη και για αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Δεν είναι μόνο το ελληνικό κούρεμα που μάλλον έχει κλειδώσει σε πάνω από 50% και απομένουν μερικές τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ως αποτέλεσμα αυτών να βρίσκεται στον αέρα η Ελλάδα καθώς κινδυνεύει να χρεοκοπήσει προτού ακόμη προλάβουν να δώσουν λύση οι ξένοι.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ένα θέμα που καλούνται να λύσουν οι Ευρωπαίοι αν γίνει ποτέ η Σύνοδος, και αυτές ίσως ήταν και η αιτία αναβολής του Εκοφίν. Η ιταλική κυβέρνηση παραπαίει και μπορεί ακόμη και σήμερα να πέσει ο Μπερλουσκόνι, την ίδια ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κοντά σε Μνημόνιο.

Στη Βρετανία δεκάδες Συντηρητικοί βουλευτές πήγαν κόντρα στο κόμμα τους και αποδοκίμασαν τον Ντ. Κάμερον, ενώ σχεδόν το 50% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θέλει να βγει η χώρα από την ΕΕ.

Μαζί μ’ όλα αυτά υπάρχει και η σκληρή κόντρα Γερμανίας και Γαλλίας για το ρόλο του EFSF και το πακέτο που θα έχει στη διάθεσή του.
Όλα αυτά μετατρέπουν σε θρίλερ ακόμη και την υλοποίηση της Συνόδου που υποτίθεται ότι θα έδινε οριστική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Όσο για το αναβληθέν Εκοφίν, είναι σίγουρο ότι δε θα μπορούσε να προσφέρει
τίποτε αυτή την περίοδο όπου τα πάντα στην Ευρώπη είναι στον αέρα και όλοι είναι εναντίον όλων.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα στην Ευρώπη ή διαλυθούν τα πάντα, τότε είναι πιο κοντά σε πιστωτικό γεγονός, σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου