Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ακύρωση παράνομων εξετάσεων στα ΑΕΙ

Του Αποστολου Λακασα

Οι εξετάσεις των φοιτητών στα ΑΕΙ, οι οποίες θα γίνουν παράνομα, θα ακυρωθούν. Την απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα λάβει η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, στέλνοντας ένα, ακόμη, μήνυμα ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ θα τηρηθεί πιστά. Και αυτό διότι εντός των ΑΕΙ η εφαρμογή του συναντά ισχυρές αντιστάσεις. Οχι μόνο με μέσο τις φοιτητικές καταλήψεις, που ξεκίνησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και με καθημερινά εμπόδια που ορθώνονται.
Ενδεικτικά, ισχυρές μειοψηφίες φοιτητών απειλούν με αντίποινα τους διδάσκοντες που συντάσσονται με τον νόμο, ενώ οι πρυτάνεις -η σύνοδος πρυτάνεων θα συνεδριάσει με ευρύτερη ατζέντα την προσεχή Παρασκευή στην Κομοτηνή-απειλούν να προσβάλουν δικαστικά κάθε βήμα του υπουργείου για την εφαρμογή του νόμου. Ηδη, σε 23 πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν καθοριστεί οι εφορευτικές επιτροπές για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ. Ι.) ενώ έτοιμη είναι και η υπουργική απόφαση για το σύστημα ψηφοφορίας (ταξινομική ψήφος).
Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να διακοπούν τα μαθήματα του εξαμήνου για να γίνουν εξετάσεις. Επίσης, απαγορεύει να διεξάγονται παράλληλα εξετάσεις και μαθήματα. Ομως, καθώς λόγω των καταλήψεων η εξεταστική του Σεπτεμβρίου χάθηκε, οι φοιτητικοί σύλλογοι πιέζουν να βρεθεί λύση. Μάλιστα, υπάρχουν ΑΕΙ (π. χ. Μακεδονίας), όπου με απόφαση της Συγκλήτου διεκόπησαν τα μαθήματα για να γίνει η χαμένη εξεταστική. Από την άλλη, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις σε Τμήματα ενός ΑΕΙ (με εμβληματικό αποτύπωμα στη μεταπολιτευτική ιστορία) να γίνουν εξετάσεις εν κρυπτώ! Οι κινήσεις αυτές προβλέπεται να προσκρούσουν στην ηγεσία του υπ. Παιδείας, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να ακυρώσει τις παράνομες εξετάσεις.
Εξάλλου, το υπ. Παιδείας προχωρά τις διαδικασίες για την εκλογή των πανεπιστημιακών, πρώτων μελών των Σ. Ι. στα ΑΕΙ. Χθες ανακοινώθηκε ότι από τα 33 ΑΕΙ (εξαιρούνται επτά με διοικούσες επιτροπές), οι διαδικασίες ορισμού εφορευτικής επιτροπής ολοκληρώθηκαν σε 23 (Ιόνιο, Οικονομικό, Πελοποννήσου, Χαροκόπειο, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Κρήτης, Γεωπονικό, Μακεδονίας, Πατρών, Πολ. Κρήτης και τα ΤΕΙ Αθήνας, Ηπείρου, Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Μεσολογγίου, Δ. Μακεδονίας, Λαμίας, Καβάλας, Καλαμάτας, Λάρισας, Πάτρας, Σερρών). Από τα 23 ΑΕΙ στα 12 οι πρυτανικές αρχές συγκρότησαν την εφορευτική επιτροπή, ενώ στα υπόλοιπα 11 τη σχετική διαδικασία κίνησε το υπ. Παιδείας.
Στα υπόλοιπα 10 ΑΕΙ οι πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις αρνήθηκαν να μετάσχουν στην επιτροπή και το υπουργείο αναζητά «εθελοντές» μεταξύ των αρχαιότερων καθηγητών του ΑΕΙ. Οι λόγοι της άρνησης; Κάποιοι πανεπιστημιακοί αρνούνται για ιδεολογικούς λόγους, άλλοι υποκύπτουν στις απειλές των φοιτητών να μην εφαρμόσουν τον νόμο, ορισμένοι το κάνουν επειδή θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα για το Συμβούλιο. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη. Σε κάποια ΑΕΙ οι επιτροπές συγκροτήθηκαν από φίλους των υποψηφίων... Πάντως, χθες στη Βουλή ο πανεπιστημιακός-βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Καρτάλης, με αφορμή τροπολογία που κατετέθη στον νέο νόμο, σκωπτικά τόνισε ότι «ελπίζω να μη χρειαστούμε μια νέα τροπολογία με την οποία θα διορίζονται απευθείας οι πρυτάνεις».
Τέλος, χθες, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΕΔΒ κ. Μ. Λυκόπουλος ανέφερε ότι το 55% των σημαντικών βιβλίων έχουν σταλεί στα σχολεία. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε τίτλους του Γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου