Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Βούλγαροι Ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για πλαστογράφηση της Ιστορίας από τους Σκοπιανούς

Σκηνή από την σκοπιανή ταινία "Το τρίτο ημίχρονο"
Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές  Εβγκένι Κιρίλοφ, Αντρέι Βοβάτσεφ και Στανίμιρ Ιλτσεφ, απέστειλαν επιστολή προς τον ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε,  διαμαρτυρόμενοι  για την  παραποίηση της βουλγαρικής ιστορίας που επιχειρείται  από σκοπιανή κινηματογραφική ταινία.

Στην επιστολή τους κάνουν έκκληση στους οργανισμούς  που χρηματοδοτούν την ταινία να αποσύρουν την υποστήριξή τους, ή τουλάχιστον, να εξασφαλιστεί «ότι το σενάριο της ταινίας θα αλλάξει, ώστε να μην περιέχονται σε αυτήν ιστορικές πλαστογραφήσεις οι οποίες ενθαρρύνουν το μίσος μεταξύ των γειτονικών χωρών».
Στην αρχή της επιστολή τους οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές επισημαίνουν:


«Βρισκόμαστε και πάλι μάρτυρες, μέσα σε τόσες και τόσες περιπτώσεις, της αλλοίωσης  των ιστορικών στοιχείων και της προώθησης της λεγόμενης «μακεδονικής» ταυτότητας.

Στο κύριο σημείο  της επιστολής τους αναφέρουν:  

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλγαρία είναι μια γειτονική χώρα που βοηθά πάντα την FYROM στην πορεία της  προς την Ευρωπαϊκή  Ένωση.
Η Βουλγαρία  είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του κράτους αυτού από το 1992.
 Ζητούμε να σταματήσει η χρήση του γλωσσικού μίσους προς την Βουλγαρία από τα  επίσημα  σκοπιανά  Ιδρύματα,  για να γίνει δυνατή η ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημείο τριβής Βουλγάρων και Σκοπιανών, αποτελεί η ταινία «Το Τρίτο Ημίχρονο» που αναφέρεται σε μια ιστορία αγάπης ενός σκοπιανού ποδοσφαιριστή και μια πλούσιας Εβραίας και σε γεγονότα τα οποία συνέβησαν στο διωγμό των Σκοπιανών Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου