Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Φτιαξ' το μονος σου με φωτοβολταικα

  1. Μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ (δες παρακάτω σε αυτή τη σελίδα)
  2. Φτιάξε εύκολα ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 90W! (ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ VIDEO)
  3. Το μεγάλο πάνελ σε αναδιπλούμενη κατασκευή!
  4. Απίθανα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία
  5. Φτιάξε μόνος σου μια φορητή ηλεκτρογεννήτρια με φ/β
  6. Φ/β πάνελ 10 Watt/p
  7. Ηλιακός φορτισής για φορητό υπολογιστή (laptop)
  8. Ηλιακος φορτιστής-ταχυφορτιστής μπαταριών ΑΑΑ/ΑΑ/C/D
  9. Το ευκολότερο (και φθηνότερο) σύστημα για ισχυρά ηλιακα φωτιστικα κηπου
  10. Το αναδιπλούμενο φωτοβολταϊκό των Ειδικών Δυνάμεων!
  11. Το ηλιακό κλιματιστικό με φωτοβολταικα (ΝΕΟ)
Φωτοβολταικα για  παρόμοιες κατασκευές μπορείτε να τα βρείτε σε αυτό το κατάστημα για φωτοβολταικα.

Μικρό φωτοβολταικο με 32 ευρώ!

Φτιάξε μόνος σου ένα μικρό ηλιακό πάνελ με μόλις 32 ευρώ!

Πάντα ήθελα να έχω ένα μικρό ηλιακό πάνελ (φωτοβολταϊκό panel) το οποίο θα μπορώ να παίρνω παντού μαζί μου (στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό, στην εκδρομή και αλλού) για ώρα ανάγκης. Αποφάσισα να κατασκευάσω ένα μικρό φορητό ηλιακό πάνελ μόνος μου, με πολύ χαμηλό κόστος φωτοβολταϊκών.μικρά φωτοβολταϊκά στοιχεία
Για να είναι το πάνελ μικρό σε μέγεθος αλλά και ανθεκτικό στη μεταφορά επέλεξα μικρές ηλιακές κυψέλες (τα φωτοβολταϊκά στοιχεία αυτά είναι περίπου 6Χ6 εκατοστά) με άμορφο πυρίτιο οι οποίες είναι ήδη μέσα σε τζαμάκι. Είναι πολύ ανθεκτικές (δεν σπάνε εύκολα, σχεδόν άθραυστες θα έλεγα) σε σχέση με τις μονοκρυσταλλικές ή πολυκρυσταλλικές που χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα πάνελ.
Επίσης, η κάθε μία δίνει περίπου 4 volt χωρίς φορτίο, σε σχέση με τα 0,5 volt που δίνουν τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως μπορώ να χρησιμοποιήσω μόλις τρεις τέτοιες κυψέλες συνδεδεμένες σε σειρά (θετικό-αρνητικό-θετικό-αρνητικό) για να πετύχω περίπου 12 volt που ήταν και ο στόχος μου γι΄ αυτό το πάνελ. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο κόστος, μικρότερη επιφάνεια και ευκολία κατασκευής.
Επειδή όμως το ρεύμα που δίνουν είναι περίπου 80mA, χρησιμοποίησα άλλες δύο σειρές των τριών στοιχείων σε παράλληλη σύνδεση με την άλλη σειρά (συνδέοντας τα ελεύθερα αρνητικά των 3 οριζόντιων σειρών μεταξύ τους και τα ελεύθερα θετικά των ίδιων σειρών μεταξύ τους) για να πετύχω περίπου 240mA:
Για την συνδεσμολογία (σχεδιάγραμμα) και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των φ/β κυψελών (στοιχείων), δες τη σελίδα για την κατασκευή ενός πάνελ 10w/p ή 20w/p.
Άρα σύνολο 9 τεμάχια, συνολικό κόστος 31,5 ευρώ (3,5 Ευρώ η κάθε κυψέλη). Ζήτησα να βάλουν στο πακέτο και ένα μέτρο υλικό διασύνδεσης, αν και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω απλό καλώδιο.
Πλαίσιο θα μπορούσα να κατασκευάσω από plexiglass, προτίμησα όμως την εύκολη (αλλά λειτουργική) λύση μιας πλαστικής ...κορνίζας 24χ20cm! Μικρό μέγεθος, ελαφριά και με χαμηλό κόστος: Μόλις 1 έως 3 ευρώ, ανάλογα με την κορνίζα.μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ
Για να μπορώ να συνδέω διάφορες συσκευές, φορτιστές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, χρησιμοποίησα ένα βύσμα αντάπτορα αναπτήρα αυτοκινήτου όπως φαίνεται στη φωτογραφία (κόστος ούτε μισό ευρώ από κατάστημα ηλεκτρονικών).
Προμηθεύτηκα και ένα μικρό μετασχηματιστή αναπτήρα αυτοκινήτου με είσοδο 12 volt και έξοδο 1,5 - 3,0 - 4,5 - 6,0 - 7,5 - 9,0 - 12,0 volt. Ο μετασχηματιστής (βλ. φωτογραφία κάτω) συνδέεται στο βύσμα που ανέφερα αμέσως πριν. Έτσι θα μπορώ να συνδέω όλων των ειδών τις συσκευές ή μπαταρίες από 1,5 έως 12 volt χωρίς πρόβλημα.μετασχηματιστής 12V μετατροπέας
Η πρώτη δοκιμή ήταν κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας του Απριλίου, ώρα 15:00. Το μικρό ηλιακό πάνελ στη λιακάδα, χωρίς φορτίο, με το πολύμετρο να δείχνει 12,5 volt και 230 mA!
Μετά τη σύνδεση του μετασχηματιστή στο μικρό ηλιακό πάνελ, το πολύμετρο έδειξε 12,0 volt. Άψογα! Σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες η απόδοση θα είναι λίγο καλύτερη, αλλά και έτσι είναι μια χαρά! Άλλωστε πάνω από τα 15 volt θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ο μετατροπέας.ηλιακός φορτιστής κινητού τηλεφώνου
Η πρώτη πρακτική χρήση ήταν να φορτίσω το κινητό μου χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου του και η δεύτερη να φορτίσω μερικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αυτό θα πει απεριόριστη (...σχεδόν) αυτονομία!

Πιθανές βελτιώσεις του φωτοβολταϊκού πάνελ:

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κι άλλες σειρές των τριών φωτοβολταϊκών στοιχείων για περισσότερα mA, μεγαλώνοντας απλώς το μέγεθος του ηλιακού πάνελ. Για παράδειγμα, με άλλα 9 φωτοβολταϊκά στοιχεία, το ρεύμα θα έφθανε περίπου στα 540mA στα 12 volt. Ή θα μπορούσα να το κάνω και αναδιπλούμενο για ακόμη μικρότερο μέγεθος!
Παρατήρηση: Με αυτό το πάνελ μπορούμε να φορτίσουμε μπαταρίες μέχρι 9V. Οι 12βολτες μπαταρίες γενικά θέλουν τάση φόρτισης χοντρικά πάνω από 14V με φορτίο. Άρα θέλουν ένα πάνελ με 5 κυψέλες σε σειρά και όχι με 3 κυψέλες όπως εδώ. Μπορούμε όμως να λειτουργήσουμε απ΄ ευθείας μια συσκευή 12V, αρκεί να μην έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ρεύμα (αμπέρ), πχ. ένα ραδιόφωνο ή ένα ανεμιστηράκι 12V.
Καλό θα ήταν να έχω κολλήσει στο θετικό καλώδιο εξόδου και μια δίοδο (από κατάστημα ηλεκτρονικών με μισό ευρώ), για να μην επιστρέφει το ρεύμα από τη μπαταρία στο πάνελ όταν δεν έχει ήλιο.
Για να βρείτε υλικά για κατασκευές φωτοβολταϊκών σαν αυτή που είδατε σε αυτή τη σελίδα, κάντε κλικ εδώ...

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο, ιδιαίτερα τώρα που είναι και της μόδας τα φωτοβολταικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή