Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το χαβά τους οι Τούρκοι ... 4 τουρκικά ερευνητικά σκάφη ανενόχλητα στην ΑΟΖ Κύπρου...

ImageΣηκώνει πάλι την ένταση των προκλήσεων η Άγκυρα στην Κύπρο με την αποστολή νέων ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τρία ερευνητικά σκάφη βρίσκονται παράνομα τώρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τα δύο πολύ κοντά στην Κύπρο. 
Τα δύο τουρκικά σκάφη το ένα με νορβηγική σημαία και το άλλο των νήσων Φερόε βρίσκονται 90 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Ακάμα, στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή το Piri-Reis βρίσκεται στην περιοχή του οικοπέδου "9" και κάνει έρευνες.
Ένα τέταρτο ερευνητικό σκάφος θα διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές γύρω από την Κύπρο αποκάλυψε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ σε ομιλία του σε συνέδριο της του ΑΚΡ στην Καισαρεία. 
Όλα τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά.

Διευκρίνισε ακόμη ότι από την Αττάλεια και για μήκος 1.100 χλμ θα γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Το πλοίο, είπε, θα μείνει περίπου 40 ημέρες.

«Αυτοί που λένε ότι είναι μόνο το Piri-Reis, κάνουν λάθος. Το Piri-Reis έχει κάνει μέχρι σήμερα δισδιάστατες έρευνες σε περίπου 2.100 τ.χλμ. Στη συνέχεια θα κάνει έρευνες σε μιαν περιοχή που θα φτάσει τα 4.000 τ.χλμ. Δεν μείναμε φυσικά μόνο σε αυτά. Την ίδια στιγμή εμείς σε συνεργασία με μια άλλη διεθνή εταιρεία για 40 ημέρες κάναμε έρευνες στη Μεσόγειο. Αυτό δεν το δημοσιοποιήσαμε. Γιατί αμέσως θα υπήρχαν κάποιοι που θα προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με αυτή την εταιρεία και αυτή (η εταιρεία) ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες έρευνες», είπε.

Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, συμπεριλαμβανόμενου και του πλοίου που αρχίζει έρευνες τη Δευτέρα, τρία συνολικά πλοία έχουν αρχίσει σεισμικές έρευνες.

Ένα μέρος των ερευνών έχει ολοκληρωθεί, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα είναι μια γρήγορη διαδικασία και αύριο [Δευτέρα] θα δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες».

Εκτός από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, κατέληξε ο Τούρκος υπουργός, στη βάση της «συμφωνίας» που υπέγραψαν με τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν τις έρευνες στον βορρά και τον νότο, και επιπλέον θα συνεχιστούν οι εργασίες και στα δυτικά της Κύπρου.

Η συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας, δεν έχει καμία απάντηση από ελληνικής πλευράς ως εγγυήτριας δύναμης, ενώ η Κύπρος έχει προβεί σε διπλωματικά διαβήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου