Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Νίκη των μελισσοκόμων στη μάχη κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C-442/09) δικαιώνει γερμανούς μελισσοκόμους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημίωση από την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας για την επιμόλυνση των προϊόντων τους από τις γειτονικές καλλιέργειες του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto ΜΟΝ810.
Ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος K.H. Bablok θεώρησε ότι η παρουσία υπολειμμάτων γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου στα....
μελισσοκομικά προϊόντα του, τα καθιστούσε ακατάλληλα για διάθεση στο εμπόριο ή για κατανάλωση, οπότε προσέφυγε κατά του Βαυαρικού Δημοσίου ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων, στη δε δίκη άσκησαν παρέμβαση και άλλοι τέσσερις ερασιτέχνες μελισσοκόμοι.

Σύμφωνα με την απόφαση, το μέλι και τα συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν γύρη προερχόμενη από το καλαμπόκι ΜΟΝ810, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί έγκριση, αποτελούν τρόφιμα, τα οποία έχουν παραχθεί από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.).

Η εμπορία τέτοιων προϊόντων δεν επιτρέπεται, παρά μόνο αν χορηγηθεί ειδική έγκριση. Πρόκειται για σημαντική νίκη στη μάχη για την προστασία των πολιτών από τους Γ.Τ.Ο. στην Ε.Ε., καθώς η απόφαση αυτή παρέχει τη νομική στήριξη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης από τους Γ.Τ.Ο..

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κρίτων Αρσένης, δήλωσε: «Η απόφαση προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα ενημέρωσης και επιλογής του ευρωπαίου πολίτη για τα τρόφιμα που έρχονται στο πιάτο του.

Είναι σαφής η ανάγκη σήμανσης και των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται με Γ.Τ. ζωοτροφές, μια πρόταση την οποία “μπλόκαρε” τον Ιούλιο του 2010, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να υποκύπτει στα συμφέροντα των βιοτεχνολογικών εταιρειών και να ακούσει τις φωνές εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν την απαγόρευση της καλλιέργειας και εμπορίας Γ.Τ.Ο. στην Ε.Ε..

Είναι πλέον προφανές πως δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένες, χωρίς τον κίνδυνο της επιμόλυνσης. Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνειδητοποιήσει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. και σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης να προβεί σε απαγόρευση της καλλιέργειας και εμπορίας των Γ.Τ.Ο.».

briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου