Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ουρές για φυσικό αέριο, ανησυχία για τον ΕΦΚ

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Κωστόπουλου, την περασμένη εβδομάδα για τη θετική πορεία της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Κωστόπουλου, καταγράφεται σημαντική αύξηση στους όγκους φυσικού αερίου που καταναλώθηκαν ενώ από τις τρεις εταιρείες παροχής αερίου ξεχωρίζει η ΕΠΑ Αττικής.

Πράγματι τα στοιχεία για τις πωλήσεις της ΕΠΑ Αττικής επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να επωφεληθεί από τις αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και να αυξήσει τις πωλήσεις της. Ειδικότερα η εταιρεία στο διάστημα Ιανουαρίου Ιουλίου είχε πωλήσεις σε όγκους 205 εκατ. κυβικά μέτρα, έναντι 173 εκατ. κυβικά μέτρα το ίδιο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 18,4%.

Όσο για τους συμβολαιοποιημένους όγκους των πελατών λιανικής (νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες) αυτοί φτάνουν τα 14,1 εκατ. κυβικά, 34% περισσότερο σε σύγκριση με το 2010 (10,5 εκατ. κυβικά).

Μάλιστα φέτος υπέγραψαν σύμβαση με την ΕΠΑ Αττικής 16.100 νέα νοικοκυριά όταν τους πρώτους επτά μήνες του 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 11.000 (αύξηση 46%).

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας στο αμέσως προσεχές διάστημα και ενόψει του χειμώνα, η ΕΠΑ Αττικής θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου τόσο σε επίπεδο απόδοσης όσο και σε επίπεδο τιμών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ανάλυση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας, που βασίζεται πλέον στο κόστος του φυσικού αερίου και όχι στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μείον 20% έκπτωση που ίσχυε έως πέρυσι.

Ανησυχία στην αγορά από τον ΕΦΚ
Την ίδια στιγμή που το φυσικό αέριο –όπως δείχνει και η πορεία της ΕΠΑ Αττικής– εμφανίζει αυξημένη διείσδυση στα νοικοκυριά και όχι μόνο, νέους πονοκεφάλους προκαλεί στην αγορά η εφαρμογή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα βεβαίως εκτείνεται σε όλους τους χρήστες του καυσίμου, αλλά και στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς –παρότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν το επιτρέπει– επιβλήθηκε ΕΦΚ και στη χρήση του αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μια μακριά λίστα συνδέσμων, επιχειρήσεων και φορέων (περιλαμβανομένης και της ΔΕΠΑ, που είναι μέτοχος 51% στην ΕΠΑ Αττικής) που έχουν αντιταχθεί στην επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο. Η επιβολή του ΕΦΚ που ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να μειώσει την απόσταση που χωρίζει στην τελική τιμή καταναλωτή το φυσικό αέριο με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εκτός όμως από τους χρήστες του φυσικού αερίου, η επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο, επηρεάζει και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη στη χονδρεμπορική αγορά όπως επισημάνθηκε στην επιστολή που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα οι ηλεκτροπαραγωγοί (ΕΣΑΗ) παρατηρείται αύξηση της οριακής τιμής του ρεύματος έως και 31%, επιπλέον κόστος που πιθανότατα θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση οδηγώντας τους καταναλωτές να πληρώνουν εις διπλούν ΕΦΚ για την ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου