Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν των χωρών που δεν συμμορφώνονται θα κατατεθεί την Παρασκευή

Έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν των χωρών που δεν συμμορφώνονται αναμένεται να προβλέπει πρόταση της Ε.Ε., η οποία θα κατατεθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα με την πρόταση, μία χώρα θα μπορεί να τεθεί εκτός Σένγκεν και κατά συνέπεια θα αρχίσουν εκ νέου οι συνοριακοί έλεγχοι για το ταξίδι ανάμεσα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ΕΕ. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι προτάσεις για τους κανόνες λειτουργίας της ζώνης θα προβλέπουν κάτι που διπλωμάτες ονομάζουν κατ’ιδίαν «ελληνική εξαίρεση».


Η Financial Times επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο, παρά την παρουσία της Frontex και παρά τα 350 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν ως το 2013 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Εδώ και δεκαετίες, η χώρα έχει υπάρξει ο αδύναμος κρίκος του συστήματος κοινών συνόρων της ΕΕ, αδυνατώντας να ελέγξει τη παράνομη μετανάστευση από τα σύνορα της με την Τουρκία και μέσω των νησιών της», γράφουν οι FT.

Για δημοσίευμα που «δημιουργεί σύγχυση και διαστρεβλώνει την αλήθεια», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Δημοσιεύματα αυτή της μορφής δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεδομένου ότι η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο κάνει ένα τιτάνιο έργο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας, ενώ εφαρμόζεται το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «έχει υποβληθεί έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται εντός των επομένων ημερών η έγκρισή του, το αναθεωρημένο πρόγραμμα με δράσεις, του 2011 για τη θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου