Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΠΕΚ: Στο 1 € το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

θερμανσης, λιτρο, thermansis, litroΤο 1 ευρώ το λίτρο θα αγγίξει, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την... έναρξη της χειμερινή περιόδου (15/10), από 65-70 λεπτά το λίτρο την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, αιτία των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός από την άνοδο των διεθνών τιμών είναι η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, διαμορφώνεται φέτος στα 60 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Χ. Μαυράκης, τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης του ΕΦΚ στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης προκειμένου να παταχθεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως είπε, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει ή θα απειλείται η δημόσια υγεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, σε περίπτωση εξίσωσης των φόρων η τιμή του ντήζελ θέρμανσης θα φθάσει στο 1,4 ευρώ το λίτρο.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ μίλησαν για έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακά και εξαγώγιμα καύσιμα και της νοθείας βενζίνης με βιοαιθανόλη, τολουόλη, σε ποσοστά που -όπως είπαν - φθάνουν και το 30%, με συνεργασία συχνά και κρατικών λειτουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου