Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΡΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τίτλοι τέλους για ΕΤ1, "Ραδιοτηλεόραση", "Σινε+", "Σπορτ+" - Άγριο ψαλίδι στην ΕΡΑ  Τις επίσημες ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο Ηλ. Μόσιαλος Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση περιλαμβάνει το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, περικοπές προσωπικού και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τον νέο χάρτη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε 9. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για  την περιοχή, παρουσιάζει η συγχώνευση της ΕΡΑ Ηπείρου με την ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα περιλαμβάνει την ΕΡΑ Ιωαννίνων, Κοζάνης και Φλώρινας.

Τι περιλαμβάνει συνοπτικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης:
Στην τηλεόραση μένουν δυο κανάλια η ΝΕΤ και η ΕΤ3, η οποία θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Η ΕΤ1 καταργείται. Αναβαθμίζεται η ΕRT World με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+». Αναβαθμίζεται το «Πρίσμα», ενώ θα υπάρξουν συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια με εκπομπές για ΑΜΕΑ.
Όσον αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αναβαθμίζονται το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Συγχωνεύονται οι 19 περιφερειακοί σταθμοί σε 9 με ενιαίο πρόγραμμα. Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία. Οι πέντε διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Επίσης καταργούνται: Το Ινστιτούτο Οπτικο-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως. Κλείνει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο είναι ζημιογόνο, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος. Το ετήσιο κόστος είναι 1,2 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης. Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.
Υφιστάμενοι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί (ΕΡΑ):
1.Αιγαίου
2.Βόλου
3.Ζακύνθου
4.Ηρακλείου
5.Ιωαννίνων
6.Καβάλας
7.Καλαμάτας
8.Κέρκυρας
9.Κοζάνης
10.Κομοτηνής
11. Λάρισας
12.Ορεστιάδας
13.Πάτρας
14.Πύργου
15.Ρόδου
16.Σερρών
17.Τρίπολης
18.Φλώρινας
19.Χανίων

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
Περιφερειακοί Ρ/Σ μετά τις Διοικητικές Συγχωνεύσεις:
1. Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη)
2. Ν. Αιγαίου (Ρόδος)
3. Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά)
4. Πελοποννήσου (Τρίπολη, Καλαμάτα)
5. Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος)
6. Ιονίων (Κέρκυρα,  Ζάκυνθος)
7. Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα)
8. Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας (Ιωάννινα, Κοζάνη, Φλώρινα)
9. Μακεδονίας – Θράκης (Καβάλα, Σέρρες, Κομοτηνή, Ορεστιάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου