Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Παίζουν με τα Ίμια πάλι οι Τούρκοι

 

Το Ελληνικό Πεντάγωνο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων γύρω από τα Ίμια τις τελευταίες μέρες.
Υπάρχουν ήδη πληροφορίες από πλευράς ΕΥΠ για σχεδιασμό των Τούρκων ενός "θερμού" επεισοδίου 3ου βαθμού (δηλαδή μέχρι την εμπλοκή σκαφών του Λιμενικού και όχι του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών όπως το 1996).
Η εντολή από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι συγκεκριμένη: απαγόρευση ακόμα και με βίαια μέτρα προσέγγισης και αλιείας από πλευράς Ελλήνων στην περιοχή των Ιμίων και παγίωση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο.


Έτσι, τουρκική ακταιωρός ανάγκασε Ελληνικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από ελληνικά θαλάσσια ύδατα γύρω από τα Ίμια, όπου είχε ρίξει τα δίχτυα του.


Ενημερώθηκε αμέσως το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Πεντάγωνο για την παράνομη επέμβαση των Τούρκων στα Ίμια.


Η εντολή όμως ήταν για "ήπια αντιμετώπιση" από πλευράς Ελλήνων λιμενικών που έπλεαν στην περιοχή. Και φυσικά το Ελληνικό αλιευτικό υπάκουσε στις τουρκικές εντολές.


Στο Ελληνικό υπουργείο Άμυνας και στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο με κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα κάνει κινήσεις για καθιέρωση της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στο Αιγαίο με σκοπό την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο – φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Αιγαίο.


Ήδη έρχεται στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, το νομοσχέδιο για το Φορέα που θα δώσει άδειες σε ξένες εταιρείες για αναζήτηση ορυκτού πλούτου στον Ελληνικό βυθό και στη στεριά και όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννης Μανιάτης σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα δίνει τις πρώτες άδειες στις εταιρείες έρευνας φυσικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου