Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ; - ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ; - ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥΔηλώσεις της δημάρχου Εορδαίας Π. Βρυζίδου και του βουλευτή και τομεάρχη Μεταφορών της ΝΔ Μ. Παπαδόπουλου.

Συνδιοίκηση των νοσοκομείων «Μαμάτσειο» της Κοζάνης και «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, καθώς και τρία αυτόνομα νοσοκομεία της Φλώρινας, της Καστοριάς και των Γρεβενών, φέρνει ο νέος υγειονομικός χάρτης, τον οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας προχτές την οριστική του απόφαση. Να σημειωθεί μεταξύ των τριών αυτόνομων νοσοκομείων, Αυτό των Γρεβενών θα συνεργάζεται με το νοσοκομείο Καστοριάς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός άφησε συγκεχυμένο το θέμα της έδρας των συνδιοικούμενων νοσοκομείων, καθώς δεν διευκρίνισε αν η έδρα θα είναι στην Κοζάνη ή στην Πτολεμαΐδα. Στο μεταξύ οι «υπόγειες διεργασίες» και οι «διαρροές» που ήδη έχουν ξεκινήσει «δείχνουν» έδρα διοίκησης στο Μαμάτσειο με αναπληρωτή διοικητή στο Μποδοσάκειο. Την ίδια στιγμή παράγοντες της Πτολεμαΐδας, αν και είναι επιφυλακτικοί και περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο διαβλέπουν «μεθοδεύσεις» υποβάθμισης του Μποδοσάκειου, που είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου η έδρα της διοίκησης να πάει στο Μαμάτσειο. Λένε μάλιστα πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με την τελική απόφαση του υπουργού Υγείας μειώνονται οι οργανικές κλίνες του Μποδοσάκειου από τις 250 που είχε σε 200, ενώ αντιθέτως το Μαμάτσειο δεν χάνει ούτε μία νοσοκομειακή κλίνη, αφού είχε 200 οργανικές κλίνες τις οποίες τις διατηρεί στο ακέραιο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με βάση το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες, στο Μαμάτσειο προτείνονταν 160 κλίνες που τελικώς αυξήθηκαν στις 200, ενώ στο Μποδοσάκειο προτείνονταν 184 κλίνες και τελικώς δόθηκαν 200. Τελικώς, υπάρχει μία ισομερή κατανομή κλινών μεταξύ των δύο νοσοκομείων, με το Μποδοσάκειο να έχει απώλεια 50 κλινών και με το Μαμάτσειο να μην έχει απώλεια ούτε μιας κλίνης. Παράγοντες της Πτολεμαΐδας εκτιμούν ότι «κονταίνουν το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας για να πάνε την έδρα στην Κοζάνη. Διαφορετικά δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία τέτοια απόφαση, αφού το Μποδοσάκειο είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο και σύμφωνα με το νόμο δικαιωματικά θα πρέπει να έχει την έδρα, αφού προβλέπεται ότι η διοίκηση να βρίσκεται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο. Άλλωστε με αυτό ακριβώς το κριτήριο είχε ανακοινωθεί αρχικά από το ίδιο το υπουργείο Υγείας η διοίκηση στο Μποδοσάκειο».
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε: «Με βάση τα κριτήρια που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, έδρα διοίκησης ήταν αδιαμφισβήτητα το Μποδοσάκειο, επειδή είναι το πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο νοσοκομείο. Τώρα διαμορφώνουν τέτοια κριτήρια, ώστε νε μην είναι τόσο αδιαμφισβήτητη η έδρα, καθώς καθιστούν ισότιμα τα δύο νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Επειδή μας ενδιαφέρει η ισόρροπη ανάπτυξη, πρέπει να αξιοποιείται ότι είναι πιο σύγχρονο, ότι λειτουργεί καλύτερα. Το Μποδοσάκειο νοσοκομείο έχει αποδείξει δεκαετίες τώρα ότι είναι κορυφαίο, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και στην παρούσα φάση».
Ακόμη πιο αιχμηρός είναι ο βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Το υπουργείο Υγείας αυτοαναιρείται. Το ίδιο όρισε τα κριτήρια και είπε ότι η έδρα της διοίκησης πηγαίνει στο Μποδοσάκειο, επειδή είναι μεγαλύτερο και έχει περισσότερες κλίνες. Ας μας εξηγήσει ποιοι είναι αυτοί που έχουν παρέμβει, βουλευτές, υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες, ώστε το υπουργείο υγείας να αυτοαναιρεθεί».
Να σημειωθεί ότι συνολικά η Δυτική Μακεδονία χάνει 94 κλίνες, καθώς μειώνονται οι οργανικές κλίνες από 824 σε 730. Ειδικότερα: Μποδοσάκειο από 250 θα έχει 200, Γρεβενών από 134 μειώνεται στις 100, Φλώρινας από 120 σε 110, ενώ τα νοσοκομεία Κοζάνης και Καστοριάς διατηρούν τις κλίνες, αφού είχαν και θα εξακολουθήσουν να έχουν από 200 και 120 κλίνες αντιστοίχως.
Σε επίπεδο 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας που ανήκουν τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας προβλέπονται συνολικά 3.970 οργανικές κλίνες και θα κλείσουν 1.298 κλίνες. Σε επίπεδο χώρας από 46.873 κλίνες μειώνονται σε 35.815, δηλαδή κλείνουν 11.058 κρεβάτια.
Επίσης, το τελικό σχέδιο συγχωνεύσεων προβλέπει 82 κύρια νοσοκομεία και 42 με συνδιοίκηση. Ειδικότερα, οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές από 175 γίνονται 144 και οι διοικητές από 131 μειώνονται σε 77. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας δεν ανακοίνωσε τις συγχωνεύσεις των κλινικών, αναστέλλοντας την ανακοίνωση αυτή για την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου