Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η ατομική ιπτάμενη μηχανή είναι γεγονός!


Το όνειρο του ανθρώπου να πετάξει φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Mετά από χρόνια προσπαθειών πραγματοποιήθηκε η πιο επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του Martin Jetpack που είναι ένα ατομικό σύστημα πτήσης βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το Martin Jetpack μέχρι τώρα είχε δήξει ότι μπορεί να δουλέψει αλλά δεν ικανοποιούσε τους εμπνευστές του αφού το ύψος πτήσης έφτανε στα 15...

μόλις μέτρα. Χθες, κατά την τελευταία δοκιμή το σύστημα κατέφερε να ανέβει στα 5000 πόδια (1,5 χιλιόμετρο) και να κάνει μια πλήρως επιτυχημένη πτήση.

Για λόγους ασφαλείας δεν υπήρχε άνθρωπος, αλλά μια κούκλα και το Martin Jetpack λειτούργησε με τηλεχειρισμό από ένα ελικόπτερο.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία όπου εδρεύει η Martin Aircraft Company. Η απογείωση ήταν εντυπωσιακή και μόλις το σύστημα έφτασε στα 5.000 πόδια δοκιμάστηκε το σύστημα έκτακτης προσγείωσης με αλεξίπτωτο το οποίο άνοιξε στα 900 μέτρα ύψος με αυτοματισμό που είναι ενσωματωμένος στη συσκευή.


Η ταχύτητα της κάθετης απογείωσης μετρήθηκε στα 4 μέτρα το δευτερόλεπτο. Κατά την προσγείωση με το αλεξίπτωτο το σύστημα υπέστη μικροζημιές αλλά αν στη θέση της κούκλας υπήρχε άνθρωπος δεν θα είχε πάθει απολύτως τίποτα. Στην επόμενη δοκιμή θα δοκιμαστεί ένα νέου τύπου αλεξίπτωτο. Πάντως το Martin Jetpack, έχει δυνατότητα προσγείωσης με χειρισμό του πιλότου αλλά υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα που σύντομα θα επιλυθούν.

Τo Martin Jetpack διαθέτει μηχανή που αποδίδει 200 ίππους ενώ μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 100 χιλιόμετρων την ώρα με αυτονομία 50 χιλιομέτρων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου