Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Νοσοκομείο Νάουσας : Ιατρικοί φάκελοι σε οθόνες αφής


Με στηθοσκόπια αλλά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές χειρός κυκλοφορούν οι γιατροί στους θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας, για να ενημερώνουν άμεσα τον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών τους.
Το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο εδώ και τρεις μήνες. Σε πρώτη φάση εγκαταστάθηκε ασύρματο δίκτυο ίντερνετ στο χώρο δύο κλινικών (παθολογικής και χειρουργικής) και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου για τη διασύνδεση των φορητών υπολογιστών (touch books) με τους μίνι ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους με στόχο τη διαχείριση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.
Οι εν λόγω συσκευές είναι κατασκευασμένες ειδικά για κλινική χρήση και λειτουργούν ως ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, τον οποίο έχει ανά χείρας ο γιατρός και στον οποίον καταχωρούνται άμεσα, ασύρματα και διατομεακά όλα τα απαραίτητα στοιχεία του ασθενούς (ιατρικό ιστορικό, κλινικές σημειώσεις, αποτελέσματα εξετάσεων και απεικονίσεων, καταγραφή πορείας νόσου, οδηγίες θεραπείας, διαγνώσεις).
Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά θα καταργηθούν οι συμβατικές μέθοδοι απεικόνισης και συγκέντρωσης ιατρικών δεδομένων (χάρτινοι ιατρικοί φάκελοι, έντυπη απεικόνιση αποτελεσμάτων εξετάσεων), που χρειάζονται χρόνο για την καταγραφή και χώρο για την αποθήκευση. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος καλύφθηκε από ίδια έσοδα του νοσοκομείου, ενώ η διοίκηση του ιδρύματος ευελπιστεί, με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του λογισμικού, η εφαρμογή του να επεκταθεί στο σύνολο των κλινικών του νοσοκομείου.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του μικροβιολογικού εργαστηρίου, το οποίο ενοποιεί τη λειτουργία των αναλυτών του βιοπαθολογικού τμήματος, οργανώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και ενημερώνει τον μίνι ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και για το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο, μέσω του οποίου θα ενοποιηθεί η λειτουργία των απεικονιστικών μηχανημάτων του νοσοκομείου, θα οργανώνεται η πληροφορία των διαγνώσεων (πορίσματα) και θα γίνεται διαχείριση της ιατρικής εικόνας και ενημέρωση του μίνι ηλεκτρονικού φακέλου κάθε ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου