Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο φόβος αδειάζει τις τράπεζες


Η αβεβαιότητα που έχει κυριεύσει τους Έλληνες σε μία από τις δυσκολότερες οικονομικά περιόδους της χώρας τους ωθεί να αδειάζουν με αμείωτη ένταση τις τράπεζες. Ο φόβος που κυριαρχεί για τις καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα επιβεβαιώνεται από πολίτες στο News 247.

Εν αναμονή των νέων μέτρων που προστάζουν οι δανειστές μας για να μας χορηγήσουν την πέμπτη δόση του δανείου και να μην οδηγηθούμε σε...
στάση πληρωμών, τα νοικοκυριά στρέφονται στις αποταμιεύσεις τους ακόμα και για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους.

Από τον αρχή του χρόνου, η διαρροή για τις τράπεζες διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να καταγράφεται από τους ιδιώτες αποταμιευτές.

Μαρτυρίες πολιτών
"Εάν είχα χρήματα θα το έκανα. Υπάρχει φοβία. Το ακούω από τον κόσμο. Αυτοί που έχουν λίγα χρήματα δεν κάνουν κάτι. Αυτοί, όμως,πουέχουν πολλά χρήματα έχουν κάνει τις κινήσεις τους. Φίλοι μουπουέχουν χρήματα, τα έχουν πάει στο εξωτερικό", σημείωσε ιδιοκτήτης καταστήματος στο News 247.

Η έντονη ανησυχία των πολιτών εκφράζεται από τους πολίτες και στους υπαλλήλους τραπεζικών καταστημάτων, δεδομένου ότι έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους για τις συναλλαγές τους.
"Εργάζομαι σε τράπεζα. Υπάρχει θέμα, υπάρχει φόβος αξιοπιστίας των τραπεζών και φόβος για τις καταθέσεις που ο καθένας έχει στην τράπεζα. Ρωτούν αρκετά πράγματα. Με όλα αυτά που ακούνε για χρεοκοπία της Ελλάδας, φοβούνται, όπως μου λένε, ότι μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται και να προκύψει πρόβλημα με τις καταθέσεις τους", ανέφερε τραπεζικός υπάλληλος στο News 247.

Αντίστοιχο ήταν και το σχόλιο άλλου εργαζομένου, που, όπως ανέφερε, εάν είχε μεγάλες καταθέσεις, ενδεχομένως να τις είχε αποσύρει. "Η μαγκιά δεν είναι να τα αποσύρεις, είναι να τα βγάλεις στο εξωτερικό. Δεν έχει ο καθένας μία offshore εταιρεία για να τα βγάλει έξω", συμπλήρωσε.
"Δεν έχω προχωρήσει σε απόσυρση χρημάτων από την τράπεζα. Το αφήνω στην τύχη του. Υπάρχει ο φόβος, αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε τόσο δύσκολο σημείο", σημείωσε εργαζόμενος που συναντήσαμε έξω από τράπεζα στο Παγκράτι.
Δέλεαρ από τράπεζεςΣε αυτό το κύμα... φυγής κεφαλαίων, οι τράπεζες απαντούν με αυξήσεις επιτοκίων κυρίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, με στόχο να περιορίσουν τη μείωση που παρατηρείται και που με συντηρητικούς υπολογισμούς θα φτάσει στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι απώλειες αυτές μπορούν να αναπληρωθούν μέσω του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι έτοιμο προς χρήση, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, για την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για το γεγονός ότι πολιτικοί και οικονομολόγοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου από την τρόικα.
Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν είναι ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ώστε να μην προκαλούνται υπερβολικές και βεβιασμένες κινήσεις από τους καταθέτες.
"Φυγή" 9,4 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνοΜέχρι και το τέλος Μαρτίου, οι εκροές από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονταν στα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το Φεβρουάριο κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το Μάρτιο κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου