Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Επένδυση 40 εκατομμυρίων ευρώ για εξόρυξη ζεόλιθου στην Ορεστιάδα

 

Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, εξυγιαίνει τα υδάτινα οικοσυστήματα, βελτιώνει τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ βρίσκεται ακόμη και στα συμπληρώματα διατροφής. Ο λόγος για το ζεόλιθο, ένα σπουδαίο ορυκτό, για το οποίο οι ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000 τόνους και καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές από γειτονικές χώρες.
Τις ανάγκες αυτές αναμένεται να ικανοποιήσει μια....
μεγάλη επένδυση στον ακριτικό Έβρο, όπου υπεγράφη σήμερα από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Θύμιο Σώκο, και τον εκπρόσωπο ιδιωτικής εταιρείας η σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων του ορυκτού ζεόλιθου, στη θέση «Παλαιοχώραφα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η μίσθωση του λατομικού χώρου θα φέρει άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης από την εξόρυξη και την επεξεργασία των κοιτασμάτων.
Η τελική επένδυση, μετά την έναρξη λειτουργίας του λατομείου, θα φθάσει σταδιακά στο ποσό των 40.000.000 ευρώ. Άλλωστε, η παραγωγή του λατομείου σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και να δώσει τη δυνατότητα εξαγωγικής δραστηριότητας σε τρίτες χώρες.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή των Πετρωτών του Έβρου το ορυκτό αυτό παρουσιάζει μια εξαιρετική ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις, είναι πολύ μεγάλης καθαρότητας κι αυτό το καθιστά μοναδικό και ασυναγώνιστο στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου