Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Οι αλήθειες για το Χρέος που σκοτώνουν...


Ο Νίκος Μπογιόπουλος, ένας από τα ελάχιστα αξιόλογα στελέχη του ΚΚΕ και της ενεργής πολιτικής γενικότερα αποκαλύπτει, για...άλλη μια φορά, πικρές αλήθειες σε όσους ακόμη βλακωδώς πιστεύουν ότι η υποταγή στα γεράκια-τοκογλύφους του ΔΝΤ και της ΕΕ ήταν δυσάρεστη μεν, μονόδρομος δε.

Παραθέτει τα ίδια τα στοιχεία που δίνει το ΔΝΤ για τα οικονομικά της Ελλάδας και ξεσπαθώνει κατά της μισάνθρωπης πολιτικής των Μνημονίων.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, το Δημόσιο Χρέος το 2012 θα έχει εκτοξευθεί στο 189% του ΑΕΠ, ενώ η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το παρέλαβε στο 120% και σε απόλυτους αριθμούς από 298 δισ. ευρώ θα φτάσει στα 401 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση και του τριετούς Μεσοπρόθεσμου!
Για ποιο λόγο λοιπόν γίνονται όλα αυτά; (τα Μνημόνια κλπ)
Για το Χρέος;;;
Ή μήπως όχι...;;;
Ας βάλουμε λίγο το μυαλό μας να δουλέψει...

Και ο θλιβερός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης κοιτάει σαν χάνος και δεν εξανίσταται για τα φοβερά στοιχεία που αναφέρει ο Μπογιόπουλος για το Χρέος, παρά μόνο για την "προσβολή" που εξαπέλυσε ο Μπογιόπουλος ενάντια στον άθλιο πολιτευτή της Ζακύνθου που εξασφάλισε πλαστά χαρτιά στους 2000 τυφλούς.... ταξιτζήδες του νησιού!
Αυτός ο ελεεινός Καραγκιόζης, που τολμά να αυτοαποκαλείται Αντιπρόεδρος της Βουλής δεν ενοχλείται από τίποτα άλλο, παρά μόνο από την προσβολή για έναν απατεώνα.
Αύτή είναι η Κυβέρνησή μας.
Μια χούφτα ελλεινών Καραγκιόζηδων, που είναι ικανοι να βάλουν την υπογραφή τους ακόμη και σε βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ εναντίον της Ελλάδας, αν θεωρήσει η Τρόικα ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο για τη "σωτηρία της πατρίδος".
Αλλά όλα κι όλα! Μην θίξουμε, με ύφος και λόγο μη πολιτικώς ορθόν, το ποιόν και τις πράξεις των καθεστωτικών απατεώνων-βουλευτάδων!

ΡΕ ΟΥΣΤ ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑ !!!
Διαβάστε περισσότερα » »

Σφαγή Χριστιανών στην Αίγυπτο.ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών κοπτών και αιγυπτιακής στρατιωτικής αστυνομίας που έλαβαν χώρα την Κυριακή, είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 24 Κοπτών....

Το μακελειό αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκληση έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης.
Οι χριστιανοί διαμαρτύρονταν για επίθεση των μουσουλμάνων ριζοσπαστών κατά εκκλησίας τους και στη συνέχεια συγκρούστηκαν με την αστυνομία.


Οι Χριστιανοί Κόπτες αποτελούν το 10% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων και τελευταία βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για καταστροφές που προκαλούν οι ριζοσπάστες μουσουλμάνοι σε χριστιανικές εκκλησίες στο Ασουάν.

Διαβάστε περισσότερα » »

Αδέσποτοι καθηγητές - μέλη μασονικών στοών - προτείνουν ελληνοτουρκική ένωση

Δεν ξέρουμε που τους ανακάλυψαν, αλλά τουρκικές εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει τις τελευταίες ημέρες συνεντεύξεις Ελλήνων καθηγητών οι οποίες βγάζουν εύκολα ακόμη και τον πιο ψύχραιμο και καλοπροαίρετο αναγνώστη από τα ρούχα του. Και δεν εννοούμε τους Τούρκους, αλλά εμάς τους.... Έλληνες! Ο ένας προτείνει να μην αναχαιτίζουμε τους Τούρκους που παραβιάζουν το Αιγαίο και όσα λεφτά εξοικονομήσουμε να τα κάνουμε …δωρεά σε τουρκικά ιδρύματα! Ο δεύτερος ο οποίος έχει παρελθόν σε περίεργες απόψεις προτείνει …ελληνοτουρκική ένωση για να γλιτώσουμε τη πτώχευση;

Γραφικότητες!
Διαβάστε τι είπαν σε ΧΟΥΡΙΕΤ και ΝΕΤΓΚΑΖΕΤΕ ,όπως τα μετάφρασαν τα tourkikanea.gr...ΧΟΥΡΙΕΤ
"Ο Έλληνας ακαδημαϊκός Χάρης Τζήμητρας που ζει σχεδόν για 10 χρόνια στην Τουρκία έχει μια πολύ απλή πρόταση προς την κυβέρνηση της Αθήνας για να φέρει κοντά τις δύο πλευρές του Αιγαίου : Αντί να σηκώνετε αεροπλάνα για αερομαχίες, αποθηκεύστε εκείνα τα χρήματα και χαρίστε τα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της Τουρκίας.
Ο Τζήμητρας λέει πως ¨Κατ΄αυτό τον τρόπο θα δούνε όλοι πως δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου¨ και ότι όσο και αν κάποιοι μπορούνε να το δούνε αυτό ως ¨αφέλεια ενός ακαδημαϊκού¨, ο ίδιος δεν χάνει την αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου.
Ο Τζήμητρας που παραδίδει μαθήματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί βρίσκεται πλέον ¨και εκεί και εδώ¨.
Βλέποντας από μέσα και τις δύο κοινωνίες συνδέει το γεγονός της μη εξεύρεσης λύσης στο Αιγαίο με την διαφορετική συμμετοχή της κοινής γνώμης στα θέματα : ¨Η ελληνική κοινή γνώμη επεμβαίνει περισσότερο στα περιστατικά. Για το παραμικρό ξεχύνονται στους δρόμους και οργανώνουν διαδηλώσεις. Η τουρκική κοινή γνώμη το αντίθετο, σε τέτοιες καταστάσεις ή δεν αντιδρά καθόλου ή η αντίδραση της είναι περιορισμένη. Έτσι οι δύο κυβερνήσεις υποχρεώνονται να κινούνται διαφορετικά¨.
¨ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ;¨
Ο Τζήμητρας αναφέρει πως η κυβέρνηση της Αθήνας πριν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια είναι υποχρεωμένη να την εξηγήσει πρώτα στην ελληνική κοινή γνώμη, και λέει πως ¨Εάν μπορέσει να το ξεπεράσει αυτό , πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί. Διότι τα υπάρχοντα θέματα σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνικά θέματα. Είμαστε ανίκανοι να τραβήξουμε μια γραμμή στα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Τουρκίας ;¨.
Σύμφωνα με τον Τζήμητρα με θεμέλιο αυτές τις προσπάθειες υπάρχει ένα περιβάλλον ενός του οποίου μπορούνε να γίνουν νέα βήματα λόγω τριών βασικών παραγόντων.
Πρώτον η ελληνική κυβέρνηση η ίδια έφερε στην επικαιρότητα την προσέγγιση. Πιστεύουν πως μπορούνε να το πετύχουν και το απέδειξαν.
Δεύτερον η τουρκική κυβέρνηση ξεκάθαρα αποκάλυψε πως δεν βλέπει την Ελλάδα ούτε ως εχθρό ούτε ως προτεραιότητα. Η Τουρκία αισθάνεται αρκετά ισχυρή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Τρίτον αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μόνο εμπόδιο αλλά ταυτόχρονα και μια σημαντική ευκαιρία επαναξιολόγηση της θέσης της χώρας και επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων της, για παράδειγμα ο περιορισμός των αμυντικών δαπανών".
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι... άγνωστοι συνεργάτες των δάνειων δυνέμεων εν Αθήναις

Την υποταγή της στις δάνειες δυνάμεις επιβεβαιώνει καθημερινά η κυβέρνηση με τις δηλώσεις και τις αποφάσεις της.

Ομως εκτός από τον επικίνδυνο για τη χώρα ρόλο που παίζουν στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που από το παρασκήνιο -και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- λειτουργούν ως κανονικοί συνεργάτες του Δ΄ Ράιχ...

Δύο αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών φωτίζουν μάλιστα τη δράση τους, η οποία προκαλεί οργή, διότι δημιουργεί συνειρμούς με άλλες εποχές, όταν οι καταδότες στρέφονταν κατά της πατρίδας προκειμένου να είναι αρεστοί στους κατακτητές.

Σε ένα εκτενές πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του με τον τίτλο «Οι ρουφιάνοι της τρόικας», το «Ποντίκι» αναφέρεται σε πολιτικούς, επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης «που προσφέρουν γην και ύδωρ» και «παζαρεύουν το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας». Και η «Αξία», στο προχθεσινό της φύλλο, γίνεται πιο συγκεκριμένη, κάνοντας λόγο για «5 ρουφιάνους», τους οποίους χαρακτηρίζει «εραστές της Νέας Εξουσίας που αποκαλούν τον λαό “τεμπέλη”».

Γι’ αυτούς τους πέντε, η εφημερίδα γράφει ότι καταρχάς είναι «η γυναίκα» που «σχετίζεται άμεσα με την πολιτική». Δεύτερος, ο δημοσιογράφος - σχολιαστής καναλιού, ο οποίος «είναι ενίοτε “χολερικός” και σε αρκετές περιπτώσεις συγκρουσιακός, ενώ έχει έρθει κατά το παρελθόν σε σφοδρή αντιπαράθεση με άλλο συγκρότημα». Τρίτος, «ο βιομήχανος της... όπερας», τον οποίο «δεν άφησε η μάνα του να διοικήσει τις επιχειρήσεις» και «ένα ολόκληρο νησί πληρώνει με βαρύ τίμημα τις περιβαλλοντικές παρενέργειες των επιχειρήσεών του». Τέταρτος, ο αποκαλούμενος «Κόπερφιλντ», διότι «κάποτε κατάφερε να “εξαφανίσει” μια τράπεζα», ενώ τώρα «έχει κολλήσει στο ΠΑΣΟΚ ως τεχνοκράτης και προσπαθεί να κερδίσει μια υπουργική ή τραπεζική θέση». Και τέλος, «ο ξεπερασμένος πολιτικός, προφήτης εκ των υστέρων, που στηρίζεται σε εκδοτικά συγκροτήματα» και τον οποίο «αν τον είχαμε ακούσει, οι ΔΕΚΟ θα είχαν ξεπουληθεί εδώ και δεκαετίες».

Αυτοί, ως τακτικοί συνδαιτυμόνες σε πανάκριβα εστιατόρια στο Ψυχικό και στα βόρεια προάστια του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα και των υπόλοιπων τοποτηρητών της τρόικας, εμφανίζονται πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις συμβουλές τους «με το πολιτικό ή άλλο... αζημίωτο, ενδεχομένως» κατά το «Ποντίκι». Αλλοι υπερθεματίζουν περί ταχύτερης εκποίησης του δημόσιου πλούτου, άλλοι προσφέρουν τη μιντιακή τους δυναμική για την εκλαΐκευση των θέσεων του ΔΝΤ και άλλοι υποβάλλουν πολιτικά διαπιστευτήρια για «οικουμενικές» ή «τεχνοκρατικές» λύσεις.

Ασχετα, πάντως, από τα δημοσιεύματα και τα πιθανά πρόσωπα τα οποία «φωτογραφίζουν», είναι κοινό μυστικό ότι ένα τμήμα της πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής ελίτ υπερασπίζεται ακόμη και σήμερα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τις αδιέξοδες μνημονιακές επιλογές. Για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο ψήφισε το Μνημόνιο και σχεδόν όλα τα μέτρα που το συνόδευσαν, αλλά και πρωταγωνιστεί, τώρα που καταρρέει ο Γ. Παπανδρέου, στις προσπάθειες για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», ώστε να ξαναβρεί ρόλο η ίδια και να συνεχίσουν να κυριαρχούν οι δάνειες δυνάμεις. Από τον χώρο της πολιτικής, επίσης, προκαλεί ενδιαφέρον ο ζήλος με τον οποίο υπερασπίζεται τους δανειστές ο Στέφανος Μάνος, μολονότι η ελληνική κοινωνία τον έχει απομονώσει εδώ και πολλά χρόνια και τον έχει στείλει στη «σύνταξη». Ανάλογα κινείται και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μολονότι δεν καταγράφηκε ως ιδιαίτερα επιτυχής ούτε η δική του πορεία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, στην προεδρία του ΣΕΒ αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, επικεφαλής της οποίας τοποθετήθηκε στη συνέχεια.

Τις ίδιες επιλογές συνεχίζει να στηρίζει και ο διοικητής (επί Σημίτη) της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας που, ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ σήμερα, έχει μεταβληθεί σε σκληρό θεωρητικό της τρόικας. Τέλος, αρκετοί υπάρχουν και στα μέσα ενημέρωσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δημοσιογράφο του Σκάι Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν κρύβει τα αισθήματα λατρείας του για την τρόικα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρόικα με καλάσνικοφ

Κι άλλο «αίμα», με τη μορφή των νέων μέτρων αύξησης των φόρων και μείωσης των δαπανών, απαιτεί η τρόικα, επιμένοντας και για τις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (άνοιγμα επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.).

Συνεχίζοντας με τη συνεργασία της κυβέρνησης και τον μπαμπούλα της μη καταβολής της 6ης δόσης τη ληστρική επιδρομή στα εισοδήματα των νοικοκυριών, ζητεί πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2013-2014 ύψους έως και 6 δισ. ευρώ. Ο λόγος; Οχι μόνο να εξασφαλιστεί ότι θα μειωθεί το έλλειμμα, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά για να δημιουργηθεί ένα «αποθεματικό» που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που δεν αποδώσουν (όπως είναι και σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί, λόγω της όξυνσης της ύφεσης που θα φέρουν) τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Το τι θα απομείνει, ωστόσο, από τις ελληνικές οικογένειες δεν φαίνεται να απασχολεί τροϊκανούς και κυβέρνηση, που ήδη έχουν οδηγήσει στην οικονομική απόγνωση εκατομμύρια πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, μπήκε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου, που μεταφράζεται σε καταργήσεις φορέων και οργανισμών και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα θέλει να προγραμματιστούν από τώρα οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, με χρονικό ορίζοντα τριετίας. Οι 30.000 υπάλληλοι που θα μπουν έως το τέλος του έτους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν αρκούν, αφού οι τροϊκανοί ζητούν οι απολύσεις να ξεπεράσουν τις 100.000. Ετσι, θέλουν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για το ποιους φορείς και οργανισμούς θα καταργήσει και μάλιστα να προχωρήσει και σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και νομοθέτηση, πέραν όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί και κατατεθεί στη Βουλή με το τελευταίο νομοσχέδιο.

Στο πεδίο της φορολογίας και εν όψει της κατάθεσης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, η τρόικα ζητεί να επιταχυνθεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτόν οι τροϊκανοί θεωρούν ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από το χαράτσι των ακινήτων, το οποίο ζητείται να ισχύσει επ' αόριστον. Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθούν τα έσοδα και από τις κληρονομιές, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, για τις οποίες ζητείται η πλήρης κατάργηση των αφορολόγητων ορίων.


Κατώτατοι μισθοί

Την ίδια στιγμή, η τρόικα φέρεται να συνεχίζει να φέρνει στο τραπέζι τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πηγές του υπουργείου Εργασίας επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι με την ουσιαστική κατάργηση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών και την ταυτόχρονη προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που θεσπίζεται με το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή οι δανειστές της χώρας δεν θα επιχειρήσουν να... τραβήξουν το σχοινί ακόμα περισσότερο.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, μια και ήδη έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος αναλογιστικών μελετών με έτος βάσης το 2010. Με τα ασφαλιστικά ταμεία σε σημείο κατάρρευσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νέες αναλογιστικές μελέτες θα εμφανίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη υπάρχον, άρα θα αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως «δικαιολογία» για να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι επικουρικές συντάξεις.

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούν οι τροϊκανοί είναι ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Δανός, Πολ Τόμσεν είπε μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ότι, αν δεν γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το πρόγραμμα (δηλαδή το Μνημόνιο) θα αποτύχει, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα, Γερμανός, Ματίας Μορς είπε ότι «οι Ελληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Ομως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν».


Βασίλης Αγγελόπουλος
Διαβάστε περισσότερα » »

Σεμίνα Διγενή: “Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”. Γιώργο, δεν ξέρεις τι σας περιμένει… και τους 300!

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Κατοχής

Της Σεμίνας Διγενή

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ίσως έχετε ακουστά από τις πανεπιστημιακές σας σπουδές στην Αμερική, την περίπτωση του Έλληνα ελεγειακού ποιητή Σόλωνα, τον οποίο οι Αθηναίοι το 600 π.Χ. λόγω επικίνδυνων στάσεων (κινημάτων) αρχαίων αγανακτισμένων πολιτών, τοποθέτησαν με έκτακτη διαδικασία εκλογής από το Δήμο της Αθήνας (κι όχι από τον Άρειο Πάγο) «άρχοντα», νομοθέτη με έκτακτες εξουσίες, για να αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη και τη μεταβολή των θεσμών.

Τα εξαιρετικά τολμηρά του μέτρα προέβλεπαν ανάμεσα σε άλλα, την ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ του αρχαίου κοινωνικού κράτους και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, κατέστησε πολλούς άδικα φυλακισμένους ή υποθηκευμένους με τη ζωή τους Αθηναίους, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ…
Να σας πω…

Τώρα που τα ξαναγράφω αυτά, σκέφτομαι πως μάλλον δεν έχετε γνώση της αρχαίας Ιστορίας. Μάλλον διαθέτετε επιλεκτική ιστορική μνήμη κι ίσως ο αγαπημένος σας συγγραφέας να ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ κι όλες εκείνες οι συναρπαστικές μορφές του Εθνικοσοσιαλισμού… ίσως κρυβόσασταν πολύ καλά πίσω από τα παντελόνια του πατέρας σας, όταν αγανακτούσε με την κρυφή πλευρά του ιδιότυπου αυτισμού σας…
Για να επιστρέψω όμως στο θέμα μας.

Ο δίκαιος αρχαίος νομοθέτης λοιπόν, προτού κληθεί να νομοθετήσει ΔΙΚΑΙΑ ήταν ένας ποιητής «γνωμικών» ελεγειών (δηλαδή έγραφε πολιτική φιλοσοφική ποίηση – συμβούλευε τους Αθηναίους δηλαδή πως να πολιτεύονται (να ζουν ως ελεύθεροι πολίτες δηλαδή).

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά;

Εδώ και δυο χρόνια, ένα ολόκληρο εκκεντρικά αμοιβόμενο πολιτικό lobby 300 Ελλήνων, έχει εκχωρήσει όλες τις νομοθετικές εξουσίες και έχει υποθηκεύσει όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων σε μια ομάδα Ευρωπαίων τεχνοκρατών τους οποίους δεν είχατε την αμερικάνικη καλοσύνη που σας χαρακτηρίζει να μας τους συστήσετε διαδικτυακά... Ένα βιογραφικό τους. Ένα ποίημα τους, κάτι τι... Ποιοί είναι όλοι αυτοί; Από που έρχονται; Γιατί να μην ξέρουμε σε ποιόν χρωστάμε, ποιόν πληρώνουμε και για πόσο θα τον πληρώνουμε...

Ξέρω, εσείς εδώ και 18 μήνες έχετε βάλει τον αυτόματο, περιφέρετε το σαρκίο του εαυτού σας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παίρνοντας πόζες σε χειραψίες φιλίας με ομοτίτλους σας...

Ο αρχαίος ποιητής νομοθέτης Σόλων, (μια καλή ΤΡΟΙΚΑ σας να λέμε δηλαδή) για να επιστρέψω στο θέμα μας, για να αποφύγει μεταβολές της νομοθεσίας του και για να μην αναμειχθεί στην εφαρμογή της, αυτοεξορίστηκε για δέκα χρόνια.

Πάνω σε αυτή τη νομοθεσία οικοδομήθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία, αυτή την Ελλάδα θαυμάζουν και εποφθαλμιούν οι “εταίροι” σας, για αυτή την Ελλάδα πολέμησε και καταδικάστηκε σε θάνατο ο Κολοκοτρώνης.

Σας αρέσουν περισσότερο όμως οι ιστορίες με Ινδιάνους…ε;
Σας αρέσουν γενικότερα ιστορίες καννιβαλισμού, ε;
Σας αρέσει γενικότερα η βία…ε;

Θαυμάζετε ας πούμε τα έργα της βίας… όπως ας πούμε τα έργα της κρατικής βίας, στην άδεια από ανθρώπους πλατεία Συντάγματος, στις άδειες βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων, στους διαδρόμους των νοσοκομείων του “5 ευρω ο,τι πάρετε”, όπου εκατοντάδες συμπολίτες μου διανυκτερεύουν στις εφημερίες των ψυχιατρικών τμημάτων με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας…

Αυτή η Ελλάδα σας αρέσει… το βλέπω στο βλέμμα σας… το ακούω στις ομιλίες που διαβάζετε… αντιγράφουν ολόκληρες παραγράφους από τη “Βίβλο” του Εθνικοσοσιαλισμού…για αυτό αγαπάτε και το μουστάκι σας… είναι το σήμα κατατεθέν…

Ο αρχαίος ποιητής Σόλων μπορεί να σας είναι όμως γνωστός, από την περίφημη φράση που διατύπωσε όταν επισκέφθηκε τον ζάμπλουτο ηγεμόνα εξ Ανατολής, Κροίσο…
“Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”.
Γιώργο, δεν ξέρεις τι σας περιμένει… και τους 300!


Υ.Γ. 15 Οκτωβρίου από τη Wall Street μέχρι την άλλη άκρη της γης, πολίτες του κόσμου μας καλούν να βγούμε στους δρόμους και να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του χρηματοπιστωτικού εκφοβισμού και της κρατικής βίας...

Βάζω στοίχημα -κι εύχομαι- πως ο γιός σου, Γιώργο, δεν θα χτυπηθεί ποτέ από τους σιδερολοστούς οργάνων της φασιστικής Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε θα χάσει κάποια από τις 5 ανθρώπινες αισθήσεις..
Διαβάστε περισσότερα » »

Γέμισε και η Αθήνα πολυτελή αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες

Και στην Αθήνα έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες η κυκλοφορία των πολυτελών -κυρίως- αυτοκινήτων με βουλγαρικές πινακίδες κάτι το οποίο εδώ και αρκετό καιρό συνέβαινε κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Πρόκειται, στην ουσία, για αυτοκίνητα εταιρειών με έδρα τη γειτονική χώρα οι οποίες ανήκουν σε Ελληνες και έχουν δημιουργηθεί σχεδόν αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους.

Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι για τη δημιουργία μιας εταιρείας στη Βουλγαρία απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο 1 ευρώ, χρειάζονται περίπου 15 ημέρες και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 1.500 ευρώ.

Για τη σύσταση εταιρείας το νομικό κείμενο και η εγγραφή της χρεώνεται από 500 έως 850 ευρώ και το Πιστοποιητικό για ενδοκοινοτικές συναλλαγές υπολογίζεται σε 300 έως 450 ευρώ. Η ετήσια νομική ανανέωση της εταιρείας κοστίζει από 150 έως 200 ευρώ ενώ παρέχεται και λογιστική στήριξη με μόλις 50 ευρώ. Το ετήσιο κόστος παροχής έδρας στοιχίζει από 50 έως 100 ευρώ.

Αν η εταιρεία είναι θυγατρική ξένης εταιρείας το νομικό κείμενο καθώς και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα κοστίζουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Η έκδοση μόνιμης κατοικίας και η κάρτα Παραμονής εκδίδεται κατόπιν συμφωνίας.

Αρκετοί μάλιστα, πέραν των αυτοκινήτων μεταβιβάζουν και τα ακίνητά τους στην εταιρεία τους έχοντας σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός

Σήμερα, περισσότεροι από 5.000 Ελληνες έχουν εκμεταλλευτεί το παράθυρο της κοινοτικής χώρας και επωφελούνται από τις μικρότερες δαπάνες που συνεπάγεται ένα αυτοκίνητο με πινακίδες Βουλγαρίας. Ο δε αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται καθημερινά.

Στη Βουλγαρία η απόκτηση αυτοκινήτου είναι ελεύθερη και δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό η κυκλοφορία του μέσα στα όρια της ΕΕ. Ειδικά για τους Ελληνες υπηκόους υπάρχουν έλεγχοι στην Ελλάδα γι’ αυτό οι… ειδικοί συνιστούν στους επιχειρηματίες ή τους απλούς ενδιαφερόμενους και την απόκτηση κάρτας μόνιμης παραμονής στην χώρα (εκδίδεται σε 3 εργάσιμες και απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντος) για τα άτομα που έχουν δραστηριότητα στην Βουλγαρία ή εναλλακτικά να έχουν έγγραφα που αποδεικνύουν πραγματική παραμονή.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν υφίσταται κανένας περιορισμός. Το αυτοκίνητο υπόκειται σε πενταετή απόσβεση στον ισολογισμό, ενώ για αυτοκίνητα SUV με 5+1 θέσεις επιστρέφεται στην εταιρεία ολόκληρο το ΦΠΑ (20%) από την τιμή αγοράς.

Ο ΦΠΑ θεωρείται έξοδο για την εταιρεία και δεν επιστρέφεται για πενταθέσια αυτοκίνητα.

Το αυτοκίνητο απαιτεί ετήσιο έλεγχο, ασφάλιση, ετήσιο φόρο κυκλοφορίας. Ολα αυτά τα αναλαμβάνουν οι εταιρείες που ειδικεύονται στην ίδρυση εταιρειών στη γειτονική χώρα.

Αν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας να αποκτήσει αυτοκίνητο από την Βουλγαρία, μπορεί να κάνει εισαγωγή και καταχώρηση νέου αυτοκινήτου, καταβάλλοντας ΦΠΑ και τα έξοδα εγγραφής. Για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν εξάμηνη χρήση σε άλλη χώρα δεν καταβάλλεται ΦΠΑ. Δασμός δεν υπάρχει στην Βουλγαρία από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Τα έξοδα κίνησης εκπίπτουν από τα έξοδα στον ισολογισμό της εταιρείας. Μόνο θα πρέπει να είναι γνωστό ότι υπάρχει παρακράτηση φόρου 10% επί των εξόδων η οποία στο τέλος του έτους συμψηφίζεται. Συγκεκριμένα για τιμολόγιο κίνησης 100 λέβα, θα πρέπει να καταβάλλεται προπληρωμένος φόρος ίσος με 10 λέβα. Αυτό το ποσό συμψηφίζεται στο τέλος της οικονομικής χρήσης του έτους. Δυνατότητα χρηματοδότησης ή leasing υφίσταται ακόμα και για νέα εταιρεία χωρίς αποδεδειγμένα εισοδήματα, αρκεί να καταβληθεί το 35% της αξίας του αυτοκινήτου.

Εταιρείες αναλαμβάνουν τα πάντα

Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την ίδρυση εταιρειών μπορούν να πραγματοποιήσουν και αυτή την διαδικασία, έναντι συμφωνημένης αμοιβής. Σε τέτοια περίπτωση, απαιτείται εξουσιοδότηση της εταιρείας χρονομίσθωσης προς τον οδηγό του αυτοκινήτου.

Η απόκτηση ακινήτου είναι ελεύθερη σε εταιρείες και υπόκειται σε περιορισμούς στα φυσικά πρόσωπα. Μονοπρόσωπες ΕΠΕ μπορούν να έχουν ακίνητα σε πλήρη ιδιοκτησία.

Πάντως οι περισσότεροι Ελληνες προτιμούν να εξάγουν τα Ι.Χ. τους στη Βουλγαρία και κατόπιν να αποκτηθούν από την εταιρεία τους γλιτώνοντας έτσι τα τέλη ταξινόμησης, τα τεκμήρια διαβίωσης ενώ παράλληλα καταβάλλουν και χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι μετά την ίδρυση της εταιρείας αποκτούν κάποιο πολυτελές μεταχειρισμένο Ι.Χ. Αρκετά φθηνότερα απ’ ότι στη χώρα μας έναντι λίγων χιλιάδων ευρώ και μετά κυκλοφορούν νομότυπα και στην Ελλάδα…

Το τελικό κόστος (τέλη κυκλοφορίας και ασφάλεια) για ένα αυτοκίνητο με πινακίδες Βουλγαρίας φτάνει στο 1/3 από αυτά που θα πλήρωνε κάποιος στην Ελλάδα με το σημερινό καθεστώς. Αν συνυπολογιστούν τα τεκμήρια και οι έκτακτες εισφορές τότε το κέρδος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΕΝ.Ο.Π/Δ.Ε.Η - Κ.Η.Ε: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ


Το 2010 οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με τους νόμους 3833 και 3845 υπέστησαν κατά μέσο όρο , ανάλογα και με τα επιδόματά τους, μειώσεις στους μισθούς τους από 15 έως 50%.
Πιο συγκεκριμένα
η μισθοδοσία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 294 εκατ. ευρώ και το πιο τραγικό όλων είναι ότι τα μισά χρήματα από αυτά κατέληξαν στις τσέπες των μετόχων!
Σήμερα με τα όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών , εάν και εφόσον ψηφιστεί ως έχει, θα δοθεί η χαριστική βολή σε 21.000 εργαζομένους .
Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι στη κυριολεξία οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση και οικογενειακή δυστυχία.
Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι έτσι ακριβώς θα συμβεί γιατί με τα όσα περιλαμβάνονται στο νόμο οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και των άλλων ΔΕΚΟ αλλά και του Δημοσίου θα έχουν και νέες απώλειες πάνω από το 50% του μισθού τους που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 75%!
Με βάση τα παραπάνω θέτουμε το εξής ερωτήματα :

ü Μπορεί κανείς εργαζόμενος ή Συνδικάτο να δεχθεί να τον βάλλουν να πληρώνει τα σπασμένα και κλεμμένα άλλων;

ü Μπορεί κανείς να δεχτεί να του κλέβουν το μισθό , να του κλέβουν τη ζωή, να τον εξοντώνουν οικονομικά και να καταδικάζουν την οικογένειά του στη δυστυχία και τον μαρασμό;

Εμείς με κάθε σοβαρότητα , όπως αποφάσισε το σημερινό ΔΣ της Ομοσπονδίας, με κάθε τρόπο και μέσο , με όλη τη δύναμη και την ένταση, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και με όλες τις μορφές πάλης , δεν θα το επιτρέψουμε.

Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης , χωρίς να απειλούμε και να προκαλούμε κανέναν , έστω και την τελευταία στιγμή , καλούμε την κυβέρνηση να δει τις ευθύνες της και να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του αντιλαϊκού και αντεργατικού νομοσχεδίου.

Ακριβώς για να αποδείξουμε ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφουμε και με την έκκληση στην κυβέρνηση να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την πολιτική της , διαισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης διακόψαμε τη συνεδρίαση του έκτατου ΔΣ η οποία θα συνεχιστεί αύριο Δευτέρα 10 Οκτώβριου.

Μέχρι τότε έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση να σκεφθεί τι πάει να κάνει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ
Διαβάστε περισσότερα » »

Και όμως υπάρχει ....


Διεθνής επιστημονική επιτροπή συνέλεξε "αδιάσειστα στοιχεία" που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη...
του χιονάνθρωπου Γέτι στην ρωσική περιοχή του Κεμέροβο στην Σιβηρία. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως τα ευρήματα αποδεικνύουν "κατά 95% ότι ο χιονάνθρωπος ζει στην περιοχή τους" και πως "θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων".Επίσης ζητούν από τον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης να λάβουν περισσότερο στα σοβαρά ό,τι έχει να κάνει με το γέτι, αναφέροντας πως τα στοιχεία που βρέθηκαν μπορεί να βοηθήσουν τις έρευνες γιατρών και βιολόγων. 
Διαβάστε περισσότερα » »

Οδηγούν τους Ελληνες στην εξαθλίωση και δηλώνουν περήφανοι


«Δυστυχώς τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής θα γυρίσουν πίσω στο 2004!».  Αυτό είπε δίχως περιστολές...

ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι «αν δεν σπάσουμε την φούσκα, αν δεν διαλύσουμε την ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία δεν θα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι ρευστή. Η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει εύκολα και ξεκάθαρα λύσεις οριστικές. Ο πολίτης έχει κουραστεί να παρακολουθεί μια κρίση που δεν τελειώνει ποτέ. Από το 2008 παρατηρούμε την κρίση σε
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεότερα για τη σύλληψη των ληστών που βίαζαν τα θύματά τους

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από την αστυνομία, το πρωτογεννές ρεπορτάζ του planet-greece, επιβεβαιώνεται πλήρως. Πρόκειται για τους ληστές που εισέβαλλαν σε σπίτια και κακοποιούσαν σεξουαλικά τα θύματά τους. Είναι τα ίδια κτήνη, που στις 27 Σεπτεμβρίου  το βράδυ, εισέβαλλαν σε σπίτι, στη Γλυφάδα, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας και αφού άρπαξαν ότι βρήκαν εν συνεχεία βίασαν την μητέρα, αφού πρώτα κλείδωσαν το παιδί και τον πατέρα της οικογένειας σε ένα δωμάτιο. Εν συνεχεία διέφυγαν με το αυτοκίνητο της οικογένειας, μάρκας mercedes. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με νεότερες πληροφορίες, από την αστυνομία, το αυτοκίνητο βρέθηκε και μετά από έρευνα στο εσωτερικό του εντοπίστηκε ένα πιστόλι εννιάρι, με μία σφαίρα στη θαλάμη και επιπλέον 7 σφαίρες στη γεμιστήρα. 
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέντε μήνες για το αυγό στον Μ. Όθωνα


Ποινή 5 μηνών με τριετή αναστολή για λόγω και έργω εξύβριση, επέβαλε το δικαστήριο...

στην Μαρίνα Δημητριάδου για την επίθεση με αυγό σε βάρος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, κρίνοντας επίσης πως η επίθεση δεν ήταν απρόκλητη.

Ο υφυπουργός και μηνυτής δεν ήταν παρών ούτε αυτή τη φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις και με  έγγραφο του προς τον εισαγγελέα  δήλωσε ότι ανακαλεί την παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητά όμως την δίωξη της 33χρονης...
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ζωή της είναι στην κυριολεξία… ασπρόμαυρη

Η ζωή της είναι στην κυριολεξία… ασπρόμαυρη (2)
Η 20 μηνών Freyah Rose Lyons τα βλέπει όλα ασπρόμαυρα, εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας η οποία δεν της επιτρέπει να βλέπει καθόλου τα υπόλοιπα χρώματα.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η αχρωματοψία μπορεί να προκλήθηκε από κρύωμα ή κάποιον ιό τον οποίο κόλλησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η μητέρα της Cassie.

Η ζωή της είναι στην κυριολεξία… ασπρόμαυρη (1)
«Είναι ένα καταπληκτικό παιδί και όσα δε μπορεί να κάνει εξαιτίας της πάθησής της το αναπληρώνει με τις υπόλοιπες αισθήσεις της. Μπορεί να τα βλέπει όλα ασπρόμαυρα, αλλά είναι καλύτερα από το να μη βλέπει καθόλου. Είναι ένα πολύ χαρούμενο παιδί» λέει η 20χρονη μητέρα της.
Η Freyah Rose έχει υποπλασία του οπτικού νεύρου, η οποία κάνει ακόμη τα μάτια της να κινούνται συνεχώς από τη μια άκρη στην άλλη.

«Η εγκυμοσύνη μου ήταν πολύ καλή. Δεν είχα προβλήματα, αλλά οι γιατροί είπαν ότι η κατάστασή της μπορεί να προκλήθηκε από κάποιο κρύωμα ή ιό. Δεν ένιωσα ποτέ άρρωστη, αλλά η μητέρα, ο αδερφός μου και άλλα μέλη της οικογένειάς μου είχαν τη γρίπη των πτηνών. Θυμάμαι ότι πρόσεχα να μην έρχομαι σε επαφή μαζί τους αλλά ίσως να το κόλλησα χωρίς να το καταλάβω» είπε η Cassie.
Ο γιατρός της Freyah Rose, Dr Susmito Biswas του νοσοκομείου Royal Manchester Eye Hospital είπε ότι από υποπλασία του οπτικού νεύρου πάσχουν 1 στους 10.000, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.
Η ζωή της είναι στην κυριολεξία… ασπρόμαυρη (3)

Διαβάστε περισσότερα » »

Τι σημαίνει η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας τιτανίου στη Σελήνη.

Πρόσφατες φασματικές αναλύσεις, αποκαλύπτουν ότι το έδαφος της Σελήνης περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα τιτάνιο.
  Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρόμπινσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος παρουσίασε σχετική μελέτη σε συνέδριο αστρονομίας, " το τιτάνιο που υπάρχει στη Σελήνη είναι κυρίως στη μορφή του ιλμενίτη, ενός πετρώματος που περιέχει σίδηρο, τιτάνιο και οξυγόνο. Οι μεταλλωρύχοι του μέλλοντος, οι οποίο θα κατοικούν και θα εργάζονται στο φεγγάρι θα μπορούν να διασπούν τον ιλεμνίτη για να απελευθερώνουν αυτά τα στοιχεία".


Tι σημαίνει η ανακάλυψη του σεληνιακού τιτανίου
  Η τιμή του τιτανίου είναι ιδιαιτέρως υψηλή, λόγω του ότι είναι ένα σχετικά σπάνιο μετάλλευμα στο φλοιό της Γης και η περιεκτικότητα του δεν υπερβαίνει το 1%. Παράλληλα χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών, αφού είναι εξίσου ανθεκτικό με το ατσάλι αλλά έχει το μισό μόνο βάρος και δεν διαβρώνεται.
  Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τιτάνιο στο έδαφος της Σελήνης αγγίζει σε κάποιες περιοχές το 10% σε περιεκτικότητα, ενώ σε άλλες με υψηλότερο υψομέτρο περιορίζεται στο 1%.
  Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως επισημάινουν οι ερευνητές " τα δεδομένα από το Apollo δείχνουν ότι τα σεληνιακά ορυκτά που περιέχουν τιτάνιο είναι πολύ αποτελεσματικά στο να παγιδεύουν σωματίδια του ηλιακού ανέμου, όπως το ήλιο και το υδρογόνο. Τα αέρια αυτά θα αποτελούσαν πολύτιμο πόρο για τους κατοίκους των σεληνιακών αποικιών του μέλλοντος"!
Πώς έφτασαν στην ανακάλυψη.

   Η φασματική υπογραφή του τιτανίου ανιχνεύτηκε σε δεδομένα από μια κάμερα του Αναγνωριστικού Σεληνιακού Δορυφόρου της NASA (LRO), η οποία χαρτογράφησε την επιφάνεια του δορυφόρου μας, σε επτά μήκη κύματος. Παράλληλα οι ερευνητές αξιοποίησαν επίσης δεδομένα για τη σύσταση των σεληνιακών βράχων που είχαν έρθει στη  Γη με την αποστολή Apollo 17 το 1972, καθώς και εικόνες της περιοχής όπου προσσεληνώθηκε η αποστολή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.


 
Διαβάστε περισσότερα » »

Υπουργός έβγαλε για φαγητό την τρόικα, κάνοντας λογαριασμό 800 ευρώ.

Ειδικό αφιέρωμα κάνει η Welt στην ιστοσελίδα της στους Τροικανούς χαρακτηρίζοντας τους "τα παιδιά μας στην Αθήνα". Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως από το πόρισμα τους κρίνεται η τύχη του Ευρώ και ότι πλέον τα "παιδιά τους" δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς τη συνοδεία σωματοφυλάκων. Στην συνέχεια η Welt αφηγείται ένα περιστατικό που συνέβη στις πρώτες μέρες προσέλευσης των τριών ανωτέρων αξιωματούχων στην Ελλάδα. Ένας υπουργός, δεν αναφέρει ποιος είναι, έκανε το τραπέζι στους Τροικανούς και ήταν πολύ γενναιόδωρος καθώς έκανε λογαριασμό αξίας 750 ευρώ, έδωσε 50 ευρώ φιλοδώρημα και ζήτησε ο λογαριασμός να σταλεί στο πολιτικό του γραφείο.
 
Εννοείται βέβαια ότι δεν ξαναβγήκαν με αυτό τον Υπουργό ποτέ ξανά και ότι η τρόικα προτιμάει να τρώει σε απλά ταβερνάκια όπως το "Κεντρικόν" με πολύ λιγότερο παχυλούς λογαριασμούς. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι συνήθως ένα γεύμα και των τριών τους κοστίζει μόλις 40 ευρώ, ενώ αφήνουν φιλοδώρημα 1-2 ευρώ. Τι νόμιζε ο Υπουργός ότι θα τους καλοπιάνε και δεν θα μας έβαζαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι; Τα πελατειακά τεχνάσματα και τερτίπια που γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί δε πιάνουν στην Τρόικα. Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις ενός εκ των τριών του Πολ Τομσεν ο οποίος δηλώνει "πρώτη φορά ζω σε τέτοια ένταση, τονίζοντας ότι από την αρχή της άφιξής τους στην Ελλάδα είχαν αντιμετωπίσει λεκτικές επιθέσεις από τους Έλληνες αλλά τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει, έχουν αγριέψει". Και που είστε ακόμα, έχουμε να προσθέσουμε εμείς...



 
Διαβάστε περισσότερα » »

Σπάρτη | 30 πολίτες ιδρύουν εταιρεία λαϊκής βάσης για τα απορρίμματα τους

Πριν ένα μήνα μπορεί να μην ήταν 300 αλλά μόνο 30, οι Σπαρτιάτες που αποφάσισαν να διαχειριστούν τα δικά τους απορρίμματα με δική τους εταιρία λαϊκής βάσης σε πείσμα των μεγαλεπίβολων και ύποπτων σχεδίων της κυβέρνησης, του Περιφερειάρχη και των εξαπτέρυγών του δημάρχων και προέδρων ΦΟΣΔΑ.

Τη στιγμή που ο «καντονάρχης» Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κάνει ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο για να επιβάλει την καύση ως τη μοναδική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων με προβλεπόμενο κόστος επένδυσης από350.000.000 έως 550.000.000 ευρώ! (δείτε προκήρυξη διαβούλευσης www.pepel.gr), χωρίς όμως να λέει που θα πηγαίνουν τα -άκρως τοξικά- υπολείμματα της καύσης… Οι δήμαρχοι που διαχειρίζονταν τα σκουπίδια τους επί χρόνια, συνεχίζουν να συντηρούν παράνομες χωματερές, χωρίς να έχουν άλλη πρόταση…
Οι επί χρόνια αργόμισθοι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κάποιων νομών ρωτούν ακόμη πώς γίνεται η ανακύκλωση, και γυρίζοντας την πλάτη κανονίζουν πως θα στείλουν τα σκουπίδια στα Βαλκάνια…
Οι Σπαρτιάτες παίρνουν τα πράγματα και τα σκουπίδια στα χέρια τους!
Μακριά από εργολάβους και ξένους επενδυτές, ίδρυσαν την εταιρία λαϊκής βάσης «Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.», με σκοπό την διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, την υγεία και το πορτοφόλι των πολιτών. Προτάσσουν την πλέον οικολογική και ήπια διαχείριση των απορριμμάτων, για παραγωγή Βιοαερίου, θερμότητας και λιπάσματος από τα οργανικά μέρη των απορριμμάτων και μια απόλυτα ορθολογική και προσοδοφόρα διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών με διαλογή στη πηγή.

Έξι λόγοι για τους οποίους οι Λάκωνες αλλά και οι Έλληνες να κάνουν το ίδιο:
• Σαν παραγωγός των απορριμμάτων μας έχουμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στο κέρδος που η διαχείρισή μας θα μας αποφέρει.
• Με τη συμμετοχή μας στο εργοστάσιο διαχείρισης, και γνωρίζουμε, και ενεργούμε υπεύθυνα, και ελέγχουμε τον τρόπο λειτουργίας του για τα 25 τουλάχιστον επόμενα χρόνια.
• Είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι και έτσι μπορούμε να συμμετέχουμε στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που ζούμε.
• Αυτή η επένδυση είναι σίγουρα το μέλλον των παιδιών μας.
• Στηρίζουμε τον τόπο μας, τη Λακωνία με τη πιο καθαρή, ήπια και σύγχρονη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων.
• Καμία εταιρεία και κανένας εργολάβος δεν έχει το δικαίωμα να μας αποκλείσει σαν πολίτες από τη συμμετοχή στη διαχείριση αλλά και το κέρδος που θα προκύψει.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά στη προεγγραφή της Λακωνικής Βιοενεργειακής αγοράζοντας μελλοντικά έστω και μία προνομιούχα μετοχή.

Διαβάστε περισσότερα » »

Πώς φορολογούσαν οι Αρχαίοι;

Πώς φορολογούσαν οι Αρχαίοι;Εάν οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν ήταν μάστορες στην επιβολή και την είσπραξη φόρων, σήμερα ίσως να μην υπήρχε ο Παρθενώνας. Υπερβολή; Κι όμως, χάρη στο χαράτσι που πλήρωναν οι άλλες πόλεις κατά την Α' Αθηναϊκή Συμμαχία -ειδικότερα από το 454 π.Χ., το ένα εξηκοστό του ετήσιου φόρου πήγαινε υπέρ της... θεάς Αθηνάς- ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περίφημος ναός.

Πριν από 2.500 χρόνια τα κρατικά ταμεία της Αθήνας ήταν γεμάτα, χωρίς τη βοήθεια των οικονομολόγων του Χάρβαρντ. Η οικονομική κρίση ήταν άγνωστη λέξη και το πλεόνασμα έφτανε σε τέτοιο ύψος που αν το είχε σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έκλαιγε από χαρά. Και τότε όμως, χωρίς την πίεση των ευρωπαίων εταίρων, έμπαιναν φόροι με διάφορες ονομασίες, τακτικοί και έκτακτοι, άμεσοι και έμμεσοι, για δημόσια έργα, για στρατιωτικό εξοπλισμό, κ.λπ. Ουδείς διέφευγε. Πλήρωναν οι έχοντες και κατέχοντες, πλήρωναν όμως και οι μέτοικοι, οι ξένοι δηλαδή, πλήρωναν και οι πόρνες!

Οι αρχαίοι φόροι έμπαιναν με την έγκριση της Βουλής. Οσο για τη διαφάνεια, τα ονόματα όσων πλήρωναν αναγράφονταν στους φορολογικούς καταλόγους της εποχής, που βρίσκονταν σε κοινή θέα. Πάνω σε πέτρινες πλάκες και στήλες δηλαδή, σαν αυτές που υπάρχουν στο Επιγραφικό Μουσείο, ένα γνωστό-άγνωστο αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο στην οδό Τοσίτσα 1, που αναδεικνύει και τεκμηριώνει κομμάτια της Ιστορίας.

Εκεί βρήκαμε τη μνημειώδη «Στήλη της εξηκοστής», έναν λίθινο φορολογικό κατάλογο ύψους 3,5 μέτρων όπου είναι καταγεγραμμένες κατά γεωγραφικές ενότητες οι καταβολές των συμμάχων της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας την περίοδο 454/3-440/39 π.Χ., προκειμένου να υπάρχει μια «καβάντζα» για να αντιμετωπιστούν οι Πέρσες. Οι εισφορές ήταν ανάλογες με την οικονομική κατάσταση των 265 συμμάχων. Βλέπουμε δηλαδή από τους Ιωνες οι Κυμαίοι να πληρώνουν 12 τάλαντα (6.000 δραχμές) και οι Νισύριοι μόλις ένα, ενώ από τη Θράκη οι Μενδαίοι έδιναν εννέα τάλαντα και οι Θάσιοι 30!

«Εκτός από αυτόν τον τακτικό φόρο, από το 440 π.Χ. η Αθήνα επέβαλλε στους συμμάχους της και έκτακτη εφάπαξ εισφορά, τη λεγόμενη επιφορά», μας πληροφορεί η διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη. «Η δε είσπραξη είχε ανατεθεί σε ειδικούς άρχοντες, τους Ελληνοταμίες».

Οπως αποδεικνύεται, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν πολλά κόλπα για την είσπραξη των φόρων. Οταν οι άλλες πόλεις άρχισαν να διαμαρτύρονται ενόψει της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας, οι Αθηναίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα καταργήσουν τον συμμαχικό φόρο. Αυτό που έκαναν τελικά ήταν να του αλλάξουν όνομα και να τον πουν «σύνταξη».

Η κυρίαρχη αθηναϊκή πολιτεία είχε διάφορες πηγές για να γεμίζει το δημόσιο ταμείο. Υπήρχαν οι καταβολές για εκμίσθωση δημόσιας περιουσίας (κτήματα, οικοδομήματα ή τα μεταλλεία του Λαυρίου), υπήρχαν και οι δικαστικές καταβολές.

Κι άλλα τακτικά τέλη γέμιζαν τον κρατικό κορβανά: για να εισαχθούν και να εξαχθούν προϊόντα από τα αττικά λιμάνια (πεντηκοστή), ή για να εισαχθούν εμπορεύματα από τις πύλες της πόλης (διαπύλιον). Καμία εξαίρεση. Οι μέτοικοι έπρεπε να ανανεώνουν επί πληρωμή μία φορά το χρόνο την άδεια παραμονής τους στην Αθήνα (μετοίκιον), ενώ κατέβαλλαν και επιπρόσθετο τέλος για να έχουν το δικαίωμα να εργασθούν (ξενικόν). Οι δε οίκοι έδιναν τον... πορνικό φόρο.


Οι αμυντικές δαπάνες

Μέρος των κρατικών εσόδων πήγαινε για δημόσια έργα. Σε μια στήλη του μουσείου (432/1 π.Χ.) σώζονται δύο τροπολογίες σε ψήφισμα που σχετίζονται πιθανότατα με τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης της Αθήνας ή την κατασκευή και επισκευή των κρηνών. «Το έργο είχε προγραμματιστεί να γίνει 'από ολιγίστων χρημάτων', αλλά κατά προτεραιότητα», εξηγεί η Μ. Λαγογιάννη. «Η οικογένεια του Περικλή μάλλον προσφέρθηκε να καλύψει τη δαπάνη, αλλά η πόλη αποφάσισε τα χρήματα να δοθούν από τον φόρο των συμμαχικών πόλεων».

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φρόντιζαν, επίσης, να εξασφαλίσουν κονδύλια για την άμυνα. «Οι πιο εύποροι ήταν υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν την 'τριηραρχία', την ετήσια δαπάνη για εξοπλισμό ενός πολεμικού πλοίου και τη σίτιση των ναυτών, που καθορίζονταν σε μια δραχμή ανά ναύτη ημερησίως», συνεχίζει η διευθύντρια του μουσείου, το οποίο εκθέτει μια σχετική στήλη του 481/0 π.Χ.

Χρειαζόταν τόλμη για να αρνηθεί κάποιος αυτό το σημαντικό έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να υποδείξει κάποιον άλλον, που θεωρούσε πιο πλούσιο, και να προτείνει αντίδοση. Να ανταλλάξει, δηλαδή, την περιουσία του με την περιουσία του πλουσιότερου. Αν ο άλλος πολίτης αρνιόταν, τότε η ανάθεση γινόταν από τα αρμόδια δικαστήρια.

Υποχρεωτική, αλλά ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η χορηγία, η ανάληψη της δαπάνης για την προετοιμασία του χορού, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις παραστάσεις των δραματικών αγώνων. «Η χορηγία στοίχιζε 300-5.000 δρχ., όταν τον 5ο αιώνα ο ετήσιος μισθός της ιέρειας της Αθηνάς Νίκης ήταν 50 δρχ.», τονίζει η Μ. Λαγογιάννη, καθώς μας δείχνει μια στήλη του 313/2 π.Χ. Πρόκειται για τιμητικό ψήφισμα του Δήμου Αιξωνής (η σημερινή Γλυφάδα) για δύο χορηγούς, τον Αυτέα και τον Φιλοξενίδη, οι οποίοι «καλώς και φιλοτίμως εχορήγησαν».

Σαν να μην έφταναν και τότε τα τακτικά μέτρα, υπήρχαν και έκτακτα. Οπως η «επίδοσις» (σε χρήματα ή για την εκτέλεση συγκεκριμένου δημόσιου έργου) την οποία κατέβαλλαν οι πλούσιοι αλλά και οι μέτοικοι για την ενίσχυση της πόλης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κι ακόμα η «εισφορά» σε περίοδο πολέμου για στρατιωτικές δαπάνες.

Κι αν κάποιος πιανόταν να φοροδιαφεύγει, ο νόμος ήταν αυστηρός, ακόμα και για τον φοροεισπράκτορα. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ένα ψήφισμα του 510 π.Χ. για τους αθηναίους κληρούχους στη Σαλαμίνα, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο, να εκτελούν τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ δεν επιτρέπονταν να εκμισθώσουν τη γη που τους είχε παραχωρηθεί. Εάν τα παραβίαζαν, πλήρωναν πρόστιμο, το τριπλάσιο του μισθώματος, στο Δημόσιο.

Πηγή: ηλ.τα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τολμάς να ζείς… όνειδος της πατρίδας

«Τολμάς να ζεις, ν’ αντικρίζεις το φως του ήλιου και να έρχεσαι στην Αγορά Ζωντανό μνημείο ντροπής και όνειδος της πατρίδας». Απο ένα λόγο που ακούσθηκε στην Αθήνα αιώνες πριν απο τον Διόδωρο Σικελιώτη

του Μιχάλη Χαραλαμπίδη*
  
Ο Έλληνας Άνθρωπος βλέποντας και ακούγοντας την ομιλία μου το 1996 δεν θα την χαρακτήριζε ποτέ προφητεία. Προέβλεψα, προειδοποιούσα με μεγάλη αγωνία για τα Επερχόμενα – μόνο τα δευτερόλεπτα δεν πρόβλεψα – προτείνοντας ταυτόχρονα με πάθος μία άλλη πορεία που θα έκανε την Ελλάδα πρωταγωνιστή.

Θα την χαρακτήριζε Πολιτική με το ΄Π΄ κεφαλαίο. Πολιτική ως πρόλογο, ως πρόβλεψη, ως προέκταση όπως μας δίδαξαν οι προγονοί μας. Από εκεί πήραν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι την λέξη project – Πρότζεκτ – σχέδιο.

Ακόμη όμως και αυτό είναι περιοριστικό της ουσίας της ομιλίας μου. Δεν πρόκειται μόνο για μια πολιτική εκτίμηση της στιγμής. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι η επιβεβαίωση, η δικαίωση μιας θεωρίας, μιας αυτόχθονης Πολιτικής Επιστημονικής θεωρίας και μιας Πολιτικής στρατηγικής η οποία δικαιώθηκε ιστορικά και η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδιο για μια δημιουργική για την χώρα διαδρομή στον νέο ιστορικό κύκλο. Δεν νομίζω να υπήρξε ούτε να υπάρχει άλλη που να δικαιώθηκε και να είναι χρήσιμη σήμερα. Όποιος διαφωνεί μπορεί να έρθει στο Βήμα του Διαλόγου, στην Αγορά. Εγώ ήμουν πάντα εκεί. Δεν ήμουν σε σκούρα και σκοτεινά περιβάλλοντα.

Ποτέ δεν φίμωσα κανέναν. Αντιθέτως υπέστην και υφίσταμαι αυτήν την βαρβαρότητα των πολλών και πολύχρωμων ολοκληρωτισμών. Την διάχυτη αντιπνευματικότητα των «πολιτικών» και «μορφωτικών» πτωμάτων της μεταπολίτευσης.

Το πρώτο στάδιο της παρακμής, ο προάγγελος της χρεοκοπίας ήταν η κατάργηση της Δημοκρατίας. Η ιστορία και η πολιτική αλλά και οι νόμοι, γραπτοί και άγραπτοι, λένε ότι οι  ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν, να εξοστρακισθούν. Όσοι δολοφόνησαν τα οράματα μας τιμωρούνται. Αυτός είναι ο δρόμος της κάθαρσης και της αναγέννησης.

Στους ενόχους λοιπόν θα θελα να αφιερώσω ένα λόγο που ακούσθηκε στην Αθήνα αιώνες πριν και συνάντησα στον Διόδωρο τον Σικελιώτη**.

«Τολμάς να ζεις, ν’ αντικρίζεις το φως του ήλιου και να έρχεσαι στην Αγορά Ζωντανό μνημείο ντροπής και όνειδος της πατρίδας». Εδώ παρ’ όλο το οξύγαλαν ακόμη τολμούν.

Στον λαό ειδικά τον κομματοποιημένο που από λαός έγινε πλήθος, αντί πολίτες έγιναν, τους έκαναν κρατίτες - αυτός ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα από την δεκαετία του 80’ - θα αφιερώσω ένα άλλο κομμάτι του Διόδωρου. Αυτά τα λόγια δεν ειπώθηκαν στην Αθήνα αλλά  στις Συρακούσες, στην Magna Grecia, την Μεγάλη Ελλάδα. Είναι το παρόν ως ιστορία.

«Αλλά (το πλήθος) είχε διαφθαρεί, με δωροδοκίες, εναντίον του κι’ έτσι είχε στερηθεί την ελευθερία της έκφρασης της γνώμης του, εναντίον του κακού».

Τι έχει ανάγκη η χώρα, τι έχουν ανάγκη οι Έλληνες στον νέο κύκλο. Την ανάκτηση της έννοιας, της λέξης ΠΑΡΡΗΣΙΑ. Αυτή απουσίασε και απουσιάζει. Είναι όμως μεγάλη η φόρτιση, η προωθητική της δύναμη για ένα αναγεννητικό μέλλον.

* Από την ομιλία του στην Νάουσα
** Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλιοθήκη Ιστορική, Εκδόσεις Κάκτος - Αθήνα
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελεύθερος, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ο 35χρονος βούλγαρος οδηγός της νταλίκας

atuxhma polumulosΕλεύθερος, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ο 35χρονος βούλγαρος οδηγός της νταλίκας, που ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα, το Σάββατο στο 23ο χλμ. της Εγνατίας οδού στην υψηλή γέφυρα του Πολυμύλου, πριν από τα διόδια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κοζάνη και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δυο άτομα.
Τον βούλγαρο οδηγό βαρύνει η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Σύμφωνα με την αστυνομία η ξένη νταλίκα, έπεσε πάνω σε προπορευόμενο φορτηγάκι μάρκας Μερσεντές από την Ημαθία, το οποίο ήταν φορτωμένο με ξυλεία, με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει στις προστατευτικές μπάρες και στην συνέχεια να πέσει από την γέφυρα, σε χαράδρα βάθους περίπου 120 μέτρων. Επί τόπου έσπευσαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης και Βέροιας με 14 πυροσβέστες. Κατά την επιχείρηση ανάσυρσης απεγκλωβίστηκαν από το φορτηγάκι δυο άνδρες ηλικίας 53 και 50 ετών, οι οποίοι ήταν ήδη νεκροί
 

Διαβάστε περισσότερα » »

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία μονάδας χορήγησης υποκατάστατων για τοξικομανείς

mpodosakeioΣτο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία μονάδας χορήγησης υποκατάστατων για τοξικομανείς που θα στεγαστεί δίπλα από το χώρο του τμήματος επειγόντων περιστατικών, με ξεχωριστή είσοδο και έξοδο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί  τον προτεινόμενο χώρο κλιμάκιο του ΟΚΑΝΑ
για να πιστοποιήσει την καταλληλότητα του ή να υποδείξει κατασκευαστικές εργασίες, ενώ έξι στελέχη του Νοσοκομείου της Πτολεμαιδας πρόκειται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να λάβουν τη σχετική εκπαίδευση. Η λειτουργία της μονάδας θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

 Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Δήλωνε 0 ευρώ εισόδημα και είχε καταθέσεις εκατομμυρίων

Διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ που «βγάζουν μάτι» σε σχέση με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Έκπληκτοι έμειναν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ όταν  άνοιξαν με εντολή εισαγγελέα τους τραπεζικούς λογαριασμούς 77 φορολογουμένων και διαπίστωσαν ότι
στο σύνολό τους διατηρούσαν καταθέσεις ύψους 1,934 δισεκατομμυρίου ευρώ! Τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεών τους, αφού τα ποσά δεν δικαιολογούνται στο σύνολό τους από τα εισοδήματα που δήλωναν στην Εφορία. Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους που πιάστηκαν......στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι γιατροί (36) και σε αυτούς προστίθενται και 3 πρώην διοικητές νοσοκομείων.

Όπως γράφει  η εφημερίδα «Τα Νέα», χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ενός αστυνομικού με δηλωθέν εισόδημα 227.000 ευρώ και καταθέσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενός αστρολόγου με δηλωθέν εισόδημα… 0 ευρώ και καταθέσεις 2.194.000 ευρώ και ενός αγρότη, ο οποίος δήλωσε 74.000 και είχε στην τράπεζα 10 εκατομμύρια ευρώ!
Διαβάστε περισσότερα » »

Κατάληψη μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Σε κατάληψη των ταινιοδρόμων λιγνίτη της μονάδας παραγωγής ρεύματος στην  Μεγαλόπολη  έχουν προχωρήσει απο το πρωι οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και για την πώληση μονάδων του ενεργειακού κέντρου. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει μείωση των παραγομένων μεγαβάτ. 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:Τους λήστεψαν και απήγαγαν το 10χρονο παιδί τους.Ο Παπουτσής σε αφασία.

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με την εγκληματικότητα.(Ή να πούμε μικροεγκληματικότητα κύριε Παπουτσή;) Το περιστατικό έγινε χθες το πρωί, στις 10.20.Ληστής μπήκε σε σπίτι στο Καματεερό προσποιούμενος τον κοινωνικό λειτουργό.
Στη συνέχεια με όπλο ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη και τη γυναίκα του καθώς 
και τη 10χρονη κόρη του ζευγαριού ενώ έλειπε από το σπίτι το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας.

Ο ληστής αφού άρπαξε χρήματα και χρυσαφικά έφυγε αλλά πήρε μαζί του όμηρο και το 10χρονο κορίτσι προκειμένου να σιγουρευτεί πως οι γονείς του δε θα φωνάξουν την αστυνομία.

Εβαλε το παιδί στο αυτοκίνητο όπου μέσα είχε ένα οπλο καλάσνικοφ και διέφυγε ανενόχλητος.

Ένα χιλιόμετρο πιο κάτων έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ,άφησε το παιδί όπου και το βρήκαν περαστικοί να κλαίει σε κατάσταση σοκ.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Καταρρέει το Χρηματιστήριο

Μεγάλη πτώση σημειώνει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές προχωρούν  σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, μετά την κρατικοποίηση της Proton Bank αλλά και τους φόβους που υπάρχουν ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα διαμορφωθεί κοντά στο 50% ή και ακόμα και υψηλότερα.  Στις 11:50, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 4,74% στις 709,05 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 8,3 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, η αγορά υποχωρούσε και πάνω από 5,5% με τον γενικό δείκτη να κατρακυλά μέχρι τις 701 μονάδες.
Διαβάστε περισσότερα » »

Φορολογικοί παράδεισοι με αμύθητης αξίας ακίνητα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κατερίνη

 
Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν 14 off shore εταιρείες, με ακίνητα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη και Πειραιά.
Η αποκάλυψη της «βιτρίνας» από το ΣΔΟΕ οδήγησε στη βεβαίωση φόρων ύψους 25,9 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να φέρει τη σφραγίδα της off shore με αρχικά Ν.Α. η οποία αποκαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και καλείται να πληρώσει φόρους 21,288 εκατ. ευρώ από τα 25,998 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν συνολικά για τις πρώτες 14 περιπτώσεις ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί.

Η δεύτερη «πλουσιότερη» off shore, η W.T International Limited για τα ακίνητα που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη καλείται να καταβάλλει φόρους 2,471 εκατ. ευρώ. Τρίτη στη λίστα του ΣΔΟΕ έρχεται η P. Limited, η οποία δεν είχε καν αριθμό φορολογικού μητρώου αλλά διέθετε ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και καλείται τώρα να πληρώσει 762.588 ευρώ φόρων χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οι παραβάσεις οι οποίες βεβαιώθηκαν αφορούν στη μη καταβολή ειδικού φόρου ακινήτων 3% επί της αντικειμενικής αξίας από το 2003 έως και το 2009 και 15% επί της αντικειμενικής αξίας το 2010 και το 2011, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας έως και το 2006, ειδικό τέλος ακινήτων για τα έτη 2007-2009 και φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 25,9 εκατ. ευρώ είναι μόνο οι φόροι, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Διαβάστε περισσότερα » »

Πλήρης ανατροπή στις αγροτικές επιδοτήσεις - Παρουσιάζονται οι προτάσεις της Κομισιόν...


"Ξεχάστε τις επιδοτήσεις που γνωρίζατε" και επισήμως πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πληροφόρηση που έφθασε στην ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη για το περιεχόμενο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με αυτές τα κονδύλια που...
θα δοθούν στην Ελλάδα θα είναι μειωμένα κατά 5,25% ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες μειώσεις στη συνέχεια για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής. Ολοι οι αγρότες θα πάρουν ένα βασικό ποσό, αφού όμως πρώτα αφαιρεθεί σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων: Το 30% θα δίνεται σε αγρότες που ακολουθούν πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον. Το 5% σε αγρότες περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα. Το 2% σε νέους αγρότες. Ενδέχεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο επιδότησης των μικρών παραγωγών, ενώ ένα ποσοστό μέχρι 10% των συνολικών επιδοτήσεων μπορεί να δίνεται με βάση την παραγωγή σε κάποιες καλλιέργειες μεταξύ των οποίων και της ελιάς.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Επιτροπής όπως παρουσιάζονται από ενημερωτικό σημείωμα του γενικού της διευθυντή Γιάννη Τσιφόρου που αναρτήθηκε στο πόρταλ της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχουν ως εξής:

(1) Από τα 3 σενάρια της πρότασης της επιτροπής του Νοεμβρίου του 2010, επιλέγεται το σενάριο της ολοκλήρωσης, ως το πλέον ισορροπημένο για τη σταδιακή προσαρμογή της ΚΑΠ έως το 2020.

(2) Αναπροσαρμόζονται τα εθνικά ανώτατα όρια των άμεσων ενισχύσεων σε κάθε κράτος-μέλος, με ανακατανομή. Το προτεινόμενο σενάριο ανακατανομής προβλέπει ότι όλα τα κράτη-μέλη με άμεση στρεμματική ενίσχυση κάτω από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ-27 θα καλύψουν το ένα τρίτο αυτής της διαφοράς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι άμεσες ενισχύσεις που εισπράττει η Ελλάδα, από 2,216 δισ. € κατά το 2013, θα μειωθούν σε 2,100 δισ. € το 2014. Πρόκειται για μια μείωση της τάξεως του 5,25% σε τρέχουσες τιμές.

(3) Η επιτροπή για να γλυκάνει το χάπι του μεγάλου ύψους των ενισχύσεων που εισπράττουν ορισμένοι δικαιούχοι με μεγάλες εκμεταλλεύσεις, προτείνει κλιμακωτή μείωση των ενισχύσεων άνω των 150.000 € από 20% έως και 100% για ενισχύσεις άνω των 300.000 €. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι με ενισχύσεις μέχρι 5.000 € (που αποτελούν το 82% του συνολικού αριθμού στην ΕΕ-27) εισπράττουν μόλις το 15% των ενισχύσεων. Από την άλλη πλευρά, οι δικαιούχοι με ενισχύσεις άνω των 50.000 € (που αποτελούν μόλις το 1,6% του συνολικού αριθμού) εισπράττουν το 32% των ενισχύσεων. Ως αρνητική εξέλιξη θεωρείται εξάλλου το γεγονός ότι σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής τα ποσά που εξοικονομούνται από τις μειώσεις αυτές παραμένουν στο κράτος-μέλος από το οποίο προέρχονται, αν και θα ήταν δικαιότερο ένα μέρος τουλάχιστον των πόρων αυτών να ανακατανέμεται σε όλα τα κράτη-μέλη, με κριτήρια σύγκλισης και συνοχής. Πάντως, ακόμα και σε αυτή την πρόταση της επιτροπής, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε προηγούμενο στάδιο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, είχε προτείνει ανώτατη οροφή ενισχύσεων μέχρι 50.000 € ανά δικαιούχο.

(4) Επιβάλλεται καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ποσά χρηματοδότησης της ΚΑΠ συμβαδίζουν με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, το οποίο, όπως έχει ανακοινωθεί, προτείνει μείωση σε σταθερές τιμές των άμεσων ενισχύσεων από 322 σε 281,8 δισ. € (-12,5%) και μείωση των πόρων για την αγροτική ανάπτυξη από 96,4 δισ. € σε 89,9 δισ. € (-6,7%). Πέραν όμως της δημοσιονομικής πειθαρχίας η πρόταση της επιτροπής επιβάλλει με ειδικό άρθρο, τη δυνατότητα αναθεώρησης της στήριξης ενόψει ενδεχόμενων δυσμενών οικονομικών εξελίξεων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

(5) Ενα σημαντικό μέρος των άμεσων ενισχύσεων, υποχρεωτικά 30% σε κάθε κράτος-μέλος, θα διατίθεται για το πρασίνισμα της ΚΑΠ. Πρόκειται για ενισχύσεις που θα διατίθενται σε αγρότες που ακολουθούν πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, πέραν εκείνων της πολλαπλής συμμόρφωσης. Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την απόδοση της ενίσχυσης αυτής δεν έχουν προς το παρόν προσδιοριστεί. Ωστόσο, όπως προτείνεται από την Επιτροπή, οι αγρότες των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές “Natura 2000”, αλλά και εκείνοι που εφαρμόζουν συστήματα βιολογικής γεωργίας θεωρούνται αυτοδίκαια δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής. Δύσκολες όμως προϋποθέσεις τίθενται στις αροτραίες καλλιέργειες, μια και οι παραγωγοί πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές καλλιέργειες με την κύρια καλλιέργεια να μην υπερβαίνει το 70% της αρόσιμης γης. Απαίτηση επίσης τίθεται ως προς τη διάθεση ενός ποσοστού της επιλέξιμης έκτασης για μόνιμους λειμώνες και επιπλέον για αγρανάπαυση ή για περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος. Ανησυχία πάντως συγκεντρώνει η εφαρμογή της περιβαλλοντικής ενίσχυσης μια και για σημαντικά ζητήματα θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις. Σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι οργανώσεις των αγροτών έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις στην εφαρμογή της πρότασης για το πρασίνισμα της ΚΑΠ που οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, κινδυνεύοντας να καταστήσει μη ανταγωνιστικές τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ υπογραμμίζουν επιπλέον την πολυπλοκότητα του μέτρου, αλλά και την αύξηση της γραφειοκρατίας που θα προκαλέσει.

(6) Τα κράτη-μέλη μπορούν να χορηγούν ένα μέρος των άμεσων ενισχύσεων, έως 5% του εθνικού ανώτατου ορίου, σε αγρότες περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, καθορίζοντας τις περιοχές αυτές μεταξύ των περιφερειών τους με αντικειμενικά κριτήρια. Η ενίσχυση αυτή υπολογίζεται διαιρώντας το περιφερειακό ανώτατο όριο με τον αριθμό των επιλέξιμων στρεμμάτων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές. Η ρύθμιση αυτή υπενθυμίζει εκείνη της εξισωτικής αποζημίωσης που καλύπτεται με εθνική χρηματοδότηση από το 2ο πυλώνα της ΚΑΠ (αγροτική ανάπτυξη), η οποία μεταφέρεται πλέον στον 1ο πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις).

(7) Ενα μέρος των άμεσων ενισχύσεων, μέχρι και 2% του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου, χορηγείται υποχρεωτικά σε νέους γεωργούς, ηλικίας κάτω των 40 ετών που ξεκινούν τη γεωργική τους δραστηριότητα και εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση. Η ενίσχυση αυτή χορηγείται για μια περίοδο το πολύ πέντε ετών, με ορισμένες προϋποθέσεις και το ποσό που αντιστοιχεί υπολογίζεται ως ισοδύναμο του 25% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων που ενεργοποιούνται.

(8) Χορηγείται, δυνητικά, ενίσχυση στους μικρούς γεωργούς, έως και το 10% του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου, η οποία αντικαθιστά όλες τις άλλες άμεσες ενισχύσεις που δικαιούνται. Το κατώτερο όριο για να κριθεί ένας αγρότης ως μικρός γεωργός είναι το ποσό της ενίσχυσης (κάτω των 100 € ετησίως) ή η επιλέξιμη έκταση (10 στρέμματα) και η χορηγούμενη ενίσχυση κυμαίνεται από 500 έως 1.000 € ετησίως, με απλοποιημένη διαδικασία.

(9) Κάθε κράτος-μέλος δημιουργεί εθνικό απόθεμα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο. Το απόθεμα χορηγείται μόνο σε νέους γεωργούς που ξεκινούν τη γεωργική τους δραστηριότητα.

(10) Τα κράτη-μέλη μπορούν να χορηγούν συνδεδεμένη στήριξη σε αγρότες που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ πλαίσιο τομέων (π.χ. σκληρός σίτος, ρύζι, ενεργειακές καλλιέργειες, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόροι, αροτραίες καλλιέργειες, αιγοπρόβειο & βόειο κρέας, όσπρια, ελαιόλαδο, ζαχαρότευτλα, φρούτα κ.ά.). Η συνδεδεμένη ενίσχυση μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 10% του εθνικού ανώτατου ορίου επιδιώκοντας τη στήριξη προσδιορισμένων τομέων για συγκεκριμένους λόγους (οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς).

(11) Τα κράτη-μέλη χορηγούν υποχρεωτικά σε όλους τους αγρότες μια βασική ενίσχυση, το ύψος της οποίας προσδιορίζεται μετά την αφαίρεση όλων των άλλων ενισχύσεων που αναφέρθηκαν προηγούμενα (πράσινη ενίσχυση, ενίσχυση μειονεκτικών περιοχών, ενίσχυση νέων αγροτών, ενίσχυση μικρών γεωργών - εφόσον επιλεγεί, εθνικό απόθεμα, συνδεδεμένες ενισχύσεις). Η βασική αυτή ενίσχυση χορηγείται με καθεστώς περιφερειοποίησης, με αγρονομικά ή οικονομικά χαρακτηριστικά, ή με χαρακτηριστικά διοικητικής διάρθρωσης. Το ύψος της βασικής ενίσχυσης υπολογίζεται διαιρώντας το εθνικό ή περιφερειακό ανώτατο όριο που θα αποφασιστεί με τον αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης. Επιτρέπεται στα κράτη-μέλη ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρι το 2019 για την περιφερειοποίηση της βασικής ενίσχυσης, αλλά το ποσό που θα χορηγηθεί από το πρώτο έτος εφαρμογής (2014) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 50% του εθνικού, ή του περιφερειακού ανώτατου ορίου που θα αποφασίσει το κράτος-μέλος. Οι δικαιούχοι της βασικής ενίσχυσης υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης, που θα είναι αυστηρότεροι σε σχέση με την εφαρμογή της οδηγίας για το αρδευτικό νερό και για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σημειώνεται τέλος ότι η επίσημη παρουσίαση της πρότασης της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη την ίδια ημέρα (12 Οκτωβρίου) και η διαβούλευση θα διαρκέσει για ένα και πλέον έτος, μέχρι το τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013.


Διαβάστε περισσότερα » »

Χιονίζει από χθες στα περισσότερα χιονοδρομικά της Δ Μακεδονίας

Συνεχίζεται η χιονόπτωση, που ξεκίνησε χθες το βράδυ, στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας

Ελαφρά χιονόπτωση τώρα σε Χ.Κ. Σελίου( χιον 2εκ – Θερμ -0,3), 3-5 Πηγαδιών( χιον 1εκ – Θερμ 1,2),,Λαϊλιά.
Στο Βορρά το χιόνι ξεπερνά τα 5cm ενώ η θερμοκρασία είναι στους -5 βαθμούς
Στο Πισοδέρι Φλώρινας το θερμόμετρο δείχνει τους -2 βαθμούς ενώ συνεχίζεται η ελαφριά χιονόπτωση
Οι Θερμοκρασίες αυτή την ώρα σε περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας
Στην Σαμαρίνα 1,8
Κοζάνη (πλατ) 5,1
Φλωρινα 7,9
Πτολαιμαιδα 9
Καστοριά 10,4
Γρεβενά 11,1






 
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα βότανα που ρίχνουν την πίεση

Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Καλό είναι, όμως, να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο, μειώνοντας σημαντικά την πίεση του αίματος.

• Εάν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε συστηματική αντιυπερτασική αγωγή με βότανα (δηλαδή να πίνετε τρία ροφήματα την ημέρα), τότε πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν ακολουθείτε και φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης.
• Μπορείτε να πίνετε τα βότανα που σας προτείνουμε 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε μετά τις τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας.
• Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. O συνδυασμός 1-2 βοτάνων είναι αρκετός.

Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.
Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.

Τα φύλλα της ελιάς -για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι μερικούς μήνες πριν- έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.
Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).

Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.

Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-15’. Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.

O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).
Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6-8’. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.

Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10-15’ και σουρώνετε.

Το σκόρδο έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10’ στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του αλατιού.
Διαβάστε περισσότερα » »