Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

«Στοπ» Λοβέρδου στην S&B για να σωθεί η Μήλος



Σαφέστατη προειδοποίηση προς όσους παίζουν με την υγεία των κατοίκων της Μήλου απηύθυνε ο υπουργός Υγείας κ. κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Μιλώντας στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστεί χωρίς να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω η υγειονομική διάταξη, που προβλέπει την ταφή όλων των εξορυκτικών αποβλήτων της βιομηχανίας S&B, που δραστηριοποιείται στο νησί και καταγγέλλεται, πως έριχνε στη θάλασσα επικίνδυνα απόβλητα. Μάλιστα από τη ρίψη των επικίνδυνων αποβλήτων της εν λόγω βιομηχανίας έχει μετατραπεί σε βούρκο η θάλασσα πολύ κοντά στην παραλία του Τσιγκράδου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι, δεν μοιράζεται την αρμοδιότητά του με κανέναν άλλο ενώ κατήγγειλε πως «στην περιοχή υπάρχουν ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα».
Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι, η έκδοση της υγειονομικής διάταξης δεν έγινε τυχαία, αλλά προέκυψε ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών για σοβαρά πνευμονολογικά περιστατικά από την εισπνοή της αέριας ρύπανσης που προκαλεί ο περλίτης.
Μάλιστα ο υπουργός αποκάλυψε πως ακόμη και υπηρεσίες του υπουργείου του επιχειρούν να του αμφισβητήσουν τη δυνατότητα έκδοσης υγειονομικής διάταξης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Λοβέρδος προσανατολίζεται στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου η έκδοση διατάξεων να μην απαιτεί τη συναρμοδιότητα άλλων υπουργείων και να εφαρμόζονται άμεσα.

Η υγειονομική διάταξη
Με την απόφαση της 22ας Σεπτεμβρίου επιβάλλονται στη βιομηχανία, που μέχρι πρότινος δρούσε ασύδοτα, αυστηροί κανόνες όσον αφορά στη διαχείριση του περλίτη με την ταφή όλων των μορφών αποβλήτων της εξορυκτικής δραστηριότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επίσης προτείνονται συστηματικές μετρήσεις σε όλους τους οικισμούς , που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις της S&B και τακτικές υγειονομικών μετρήσεων σε χώρους αναψυχής της Μήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου