Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μιχάλης Ιγνατίου: Η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω είναι πέρα για πέρα αληθινή.!!!




Η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μου την αφηγήθηκε με ακρίβεια Αθηναίος συνάδελφος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση της εν λόγω Τράπεζας, νομίζοντας ότι τον κάλεσαν για ενημέρωση...
 
Το ουίσκι έρρεε με αφθονία. Τα πανέρια σχημάτιζαν στοίβες, ανάμεσα σε ένα σκηνικό πυκνού καπνού από πανάκριβα πούρα, χαμηλού φωτισμού και ζωντανής μουσικής που είχε συνεπάρει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. 

Μπορεί να μην πρόκειται για «μια βραδιά στον Ρέμο, με πρώτο τραπέζι πίστα», αλλά για ένα πραγματικό γεγονός που σοκάρει, καθώς αυτοί που τα «έσπαγαν» και χόρευαν (προφανώς στην υγεία των κορόιδων) ήταν τραπεζίτες και μάλιστα μιας τράπεζας, η οποία για να επιβιώσει σήμερα ζητά «δανεικά» και παίζει κορώνα - γράμματα την είσοδο της χώρας στον σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ-Ε.Ε.. Να πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή: Απρίλιος 2012.

 Στην Αθήνα βρίσκεται σύσσωμη η ηγετική ομάδα της εν λόγω Τράπεζας, η οποία έχει προσκαλέσει μάλιστα και δημοσιογράφους για ολιγοήμερη παραμονή. Τι πιο «τέλεια συγκυρία» από το να διοργανωθεί μια δημοσιογραφική βραδιά μαζί και με Έλληνες οικονομικούς συντάκτες, προκειμένου τα κορυφαία στελέχη να ενημερώσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα «θερμές»...
Η πρόσκληση εστάλη, και το ραντεβού δόθηκε στο εστιατόριο «Λίθος» στην περιοχή του Ψυρρή. Αν και μικρός ο χώρος, όλα φαίνεται πως είχαν διοργανωθεί στην εντέλεια από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας: prive όλο το μαγαζί, εκλεκτοί μεζέδες, κρασί και ορχήστρα. Οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι, συνηθισμένοι από αντίστοιχες τραπεζικές συναντήσεις, αφού πέρασε η πρώτη μισή ώρα του φαγητού, άρχισαν δειλά-δειλά να βγάζουν τα σημειωματάριά τους για να κρατήσουν κάποιες σημειώσεις. Αντ’ αυτού, βέβαια, τα στελέχη τους έλεγαν: «τι σημειώνετε; δεν υπάρχει κανένα θέμα προς δημοσίευση... εμείς σας καλέσαμε για να χαλαρώσουμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να πιούμε ένα κρασί». 

Στην ερώτηση: «Ναι, αλλά τι θα γίνει με το κρίσιμο θέμα της αύξησης κεφαλαίου, από πού θα βρεθούν τα λεφτά;», η απάντηση ήταν: «μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ελέγχουμε πλήρως την κατάσταση. Η τράπεζα πλέον απελευθερωμένη από το παλαιό καθεστώς (σ.σ. που την καταχρέωσε) θα πάει ακόμα καλύτερα, και θα το δείτε». 

Αυτή η στιχομυθία, με μερικές παραλλαγές τέτοιου τύπου, κυριάρχησε σε όλα τα τραπέζια μέχρι που το κλίμα μετετράπη σε μπουζουκλερί Εθνικής Οδού! Η μουσική δυνάμωσε, και δεν άργησαν να έρθουν και οι «παραγγελιές» για τραγούδια. Τι κι αν ο κόσμος καίγονταν, τι κι αν η Αθήνα θύμιζε ...Καμπούλ λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κορυφαία στελέχη είχαν πάρει το μικρόφωνο από τους τραγουδιστές, έκαναν αφιερώσεις ο ένας στον άλλο και στη συνέχεια οι πιο «θεριακλήδες» το έριξαν στον χορό, με το πατροπαράδοτο «βαρύ ζεϊμπέκικο» να έχει την τιμητική του. 

Στην αρχή, οι δημοσιογράφοι κοιτούσαν αμήχανα ο ένας τον άλλο, σαν να επρόκειτο για κακόγουστο αστείο. Κι όμως δεν ήταν καθόλου αστείο! Όσο περνούσε η ώρα, το κέφι απογειωνόταν με στοίβες από γαρύφαλλα που επιστρατεύθηκαν στον λουλουδοπόλεμο. Είδαν και απόειδαν οι δημοσιογράφοι, κατάλαβαν ότι προφανώς οι τραπεζίτες είναι εκτός τόπου και χρόνου και χωρίς πολλά-πολλά κατευθύνθηκαν προς την πόρτα της εξόδου, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι πρόκειται για «βαριά περιστατικά». Το θέμα βέβαια δεν έμεινε ασχολίαστο την επομένη από όλους τους συναδέλφους τους Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δεν πίστευαν στα αυτιά τους. 

Όσα σας περιγράφω παραπάνω, με την βοήθεια συναδέλφου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, είναι 100% αληθινά γεγονότα και ταυτόχρονα τραγικά. Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να καταλάβει γιατί η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο... 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Κατάντησαν «θέατρο του παράλογου» οι συζητήσεις του λεγόμενου μεσαίου χώρου, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο τέλος θα πράξουν ό,τι απαιτεί το ΑΚΕΛ, το οποίο θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί προ του κινδύνου να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης, με τον οποίο βέβαια δεν έχουν πολλές διαφορές στο Κυπριακό. Εγώ, πάντως, αναμένω ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα «κάνει τη διαφορά» με τη νέα πρότασή του...

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, σε όλο τον κόσμο, οι υποψήφιοι και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, καταθέτουν τις θέσεις τους για τα πάντα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥείναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο μείζον ερώτημα: τι θα πράξει εάν του καταθέσουν στο τραπέζι σχέδιο, όπως το φιλοτουρκικό κείμενο του Κόφι Ανάν, το οποίο το 2004 υποστήριξε με πάθος.





http://eleytheriahthanatos.blogspot.com/2012/05/blog-post_8913.html#.T8MEO1JUXYU
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Φούχτελ έρχεται και… περιοδεύει σε Πτολεμαϊδα και Καστοριά

Επικεφαλής γερμανικής αντιπροσωπείας 30 δημάρχων και εκλεγμένων της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη νότια και νοτιοδυτική Γερμανία, έρχεται απόψε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, από πλευράς γερμανικών δήμων υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εξειδικευμένο διήμερο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Τετάρτη στην Καβάλα με θέμα «Το νέο πρόσωπο του τουρισμού. Δημιουργούμε ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών και πολλαπλών εμπειριών». Μάλιστα τις εργασίες του φόρουμ θα παρακολουθήσει και η βουλευτής κα. Μ. Xέϊλ, όπως επίσης ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ομπερμάϊερ αλλά και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων.
Το συγκεκριμένο συνέδριο εντάσσεται το πρόγραμμα των 14 ειδικών διοργανώσεων που σχεδιάζονται για φέτος, στο πλαίσιο της διαδημοτικής ελληνο – γερμανικής συνεργασίας. Μάλιστα, η επόμενη εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, 21-24 Ιουνίου, με αντικείμενα την εξυγίανση της λίμνης και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, τον τουρισμό μικρής κλίμακας, αλλά και τις βιοκαλλιέργειες.
Ακολούθως, το θέμα Ενέργεια, θα απασχολήσει τους συνέδρους στη διημερίδα που θα γίνει στην Πτολεμαϊδα, 9-10, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις θα αναλυθούν αντικείμενα όπως η αξιοποίηση υδάτινων πόρων για τις ενεργειακές ανάγκες νησιών, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, η περιβαλλοντική προστασία κ.αλ.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

π.Τ.Σεβκούνωφ σύμβουλος Β.Πούτιν στο defencenet.gr : "Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα..."


"Η Ρωσία θα βοηθήσει την Ελλάδα, όπως έκανε πάντα"Με αυτή την φράση ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της σύγχρονης Ρωσίας ο αρχιμανδρίτης Τύχωνας Σεβκούνωφ, απαντά σε σχετικό ερώτημα σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα. 
Επίσης πλέκει το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και φαίνεται ότι οι αντίθετες θέσεις μεταξύ Μόσχας και Αρχιεπισκοπής λόγω της στήριξης της τελευταίας επί Ιερώνυμου στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανήκουν στο παρελθόν, καθώς και ο Ιερώνυμος έχει κάνει μεγάλη στροφή υπέρ του Πατριαρχείου της Μόσχας. Και είναι πραγματικά συγκινητικό το ενώ τονίζει την ρωσική βοήθεια προς τους ομόδοξους Έλληνες, τονίζει ότι "Και αυτή την παράδοση της φιλανθρωπίας εσείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι μας τη μάθατε".
Και βέβαια τονίζει την σημασία του Αγίου Όρους στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Ας δούμε ολόκληρη της συνέντευξη του π.Τύχωνα Σεβκούνωφ στο defencenet.gr:   
-Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική κρίση της στη μεταπολεμική περίοδο. Πώς θα μπορούσε να συμπαρασταθεί η Ρωσία στην ομόδοξη Ελλάδα;

"Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Ελλάδα. Όπως έκανε πάντα..." 
-Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος είχε την πρωτοβουλία να διενεργήσει έρανο στις ενορίες της μεγάλης χώρας σας για την ενίσχυση των δεινοπαθούντων από την οικονομική κρίση Ελλήνων. Πώς ανταποκρίθηκαν οι πιστοί στην έκκληση αυτή;

"Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσική Εκκλησία συγκεντρώνει οικονομική βοήθεια για ομοδόξους χριστιανούς που υποφέρουν. Πράγματι, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος απεθύνθηκε στο πλήρωμα της Εκκλησίας μας και συγκεντρώθηκαν χρήματα από το υστέρημα του Ρωσικού λαού. Στο παρελθόν είχαμε κάνει αντίστοιχους εράνους για τους Σέρβους του Κοσόβου και τους χριστιανούς της Τσετσενίας. Είναι φυσιολογικό να προσφέρουμε στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας. Αυτό το κάναμε και όταν η Ρωσική Εκκλησία δεν είχε τη δύναμη που έχει σήμερα. Αλλά και αυτή την παράδοση της φιλανθρωπίας εσείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι μας τη μάθατε"!.
-Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επισκέπτεται τη Ρωσία και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψη αυτή;

"Προσωπικά, αξιώθηκα να συλλειτουργήσω στην πρώτη θεία λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο. Όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από τη βαθειά πνευματικότητα, που απέπνεε στη διάρκεια της λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας. Ξέρετε, στη Ρωσία αγαπάμε πολύ τους Ελληνες. Και σεβόμαστε ιδιαίτερα τους κληρικούς της, από τους οποίους πήραμε εμείς την Ορθοδοξία εδώ και χίλια χρόνια".
-Το Άγιον Όρος αποτελεί μοναδικό φάρο για την Ορθοδοξία και πόλο έλξεως για τον κόσμο γενικότερα. Ποιος είναι ο ρόλος του ρωσικού μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθωνική Πολιτεία;
 
"Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι αδελφοί μας Ρώσοι βρίσκονται στο Άγιον Όρος και προσεύχονται για μας και την πατρίδα μας Ρωσία. Στο Άγιον Όρος αναδείχθηκε άγιος ένα πρόσωπο που αγαπάνε ιδιαίτερα οι Ρώσοι: ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης. Ένας άγιος που κοσμεί την ελληνική και τη ρωσική ορθόδοξη παράδοση".

  -Η Μονή Βατοπεδίου και ο ηγούμενός της π. Εφραίμ βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια σε δοκιμασία. Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για το θέμα αυτό;

"Στη Ρωσία ποτέ δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες της νομικής διαδικασίας, γιατί απλά γνωρίζουμε καλά και αγαπάμε τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπεδινό. Άλλωστε, είναι πολλοί οι Ρώσοι που είχαν και έχουν προσωπική επαφή και γνωριμία μαζί του. Όλοι συμπόνεσαν τον Γέροντα Εφραίμ για τα όσα πέρασε, αλλά επίσης χάρηκαν γι΄ αυτό, επειδή αξιώθηκε να πάθει αυτές τις δοκιμασίες και να παραμείνει το ίδιο καλός και ειλικρινής άνθρωπος"..

 -Οι διορθόδοξες σχέσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονες διακυμάνσεις. Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας;
 
"Αυτά τα προβληματα δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Όπως και το 99,99% των Ορθοδόξων Ρώσων".  

 -Είστε ένας βραβευμένος δημιουργός ντοκυμαντέρ για τη Ρωσική Ορθοδοξία και το Βυζάντιο, αλλά και ένας διακεκριμένος συγγραφέας. Πώς βλέπετε τη συμπόρευση Ορθοδοξίας και Πολιτισμού;
 
"Ο πολιτισμός μπορεί να είναι διαφορετικός από την Ορθοδοξία και μπορεί να είναι αντιθρησκευτικός. Αλλά ο αληθινός πολιτισμός πάντα αναζητά το Θεό. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να εξηγεί το Θεό, σε αντίθεση με την ορθόδοξη πίστη. Αλλά ο αληθινός πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει στο κατώφλι της Εκκλησίας".

Διαβάστε περισσότερα » »

Η άλλη Ελλάδα.Το "θαύμα" του 401 στις επεμβάσεις ανευρύσματος εγκεφάλου

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πολύ συχνά στο Onalert,έχουμε γράψει ότι η “άλλη Ελλάδα”,αυτή της προκοπής,της οργάνωσης και της δουλειάς,υπάρχει! Είναι…κρυμμένη σε διάφορες γωνιές του δημόσιου τομέα ,τον οποίο όλοι έχουμε το “κακό συνήθειο” να τον βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Το κακό είναι ότι μένει κρυμμένη εκεί “φοβούμενη” πως αν βγει στο φως θα “καεί” από το τέρας της γραφειοκρατίας και του φθόνου που έχει μπει για καλά στο DNA μας.Μένει εκεί και με ευθύνη δική μας -των δημοσιογράφων - λόγω του …δόγματος που μας κατατρέχει ότι “ειδήσεις είναι μόνο οι κακές ειδήσεις”.Λάθος.

Πριν λίγο καιρό σας είχαμε παρουσιάσει τρεις Έλληνες Αεροπόρους οι οποίοι “έβαλαν τα γυαλιά” στη τρόϊκα μ΄ένα πρόγραμμα κωδικοποίησης φαρμάκων που έφτιαξαν.Σήμερα θα σας γράψουμε για το “θαύμα” του 401 παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να μας πείσουν να μην κάνουμε καμία αναφορά.

Στο 401 εδώ και αρκετά χρόνια -από το 2008- γίνεται μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα,χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Ένας στρατιωτικός γιατρός μας εκπαιδεύτηκε με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια της υπηρεσίας στην Αγγλία.Επιστρέφοντας δυσκολεύτηκε πολύ να πείσει το σύστημα να του επιτρέψει να χειρουργεί ανευρύσματα στον εγκέφαλο,χωρίς να αγγίζει καν το κεφάλι του ασθενούς.Η μέθοδος,πολύ απλοϊκά θα σας το πούμε,προβλέπει την εισαγωγή κάποιων “ελατηρίων” μέσα στο ανεύρυσμα ,τα οποία εξασφαλίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να σπάσει.Φθάνουν εκεί μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται όχι στο κεφάλι,αλλά ψηλά στο μηρό του ασθενούς!

Με συμπαραστάτη έναν παλαιότερο νευροχειρουργο, ο νέος γιατρός ξεκίνησε τη νέα μέθοδο στο 401. Κάθε χρόνο το νοσοκομείο κάνει περίπου 100 τέτοια χειρουργεία,με τους ασθενείς να αποχωρούν υγιέστατοι από το νοσοκομείο 24 ώρες μετά την επέμβαση! Όλα τα δημόσια νοσοκομεία στέλνουν τέτοια περιστατικά στο 401 το οποίο “χρεώνει” τα ταμεία με κόστος από 3000 έως 5000 ευρώ! Είναι το κόστος των υλικών ανάλογα με το μέγεθος τος ανευρύσματος.Το νοσοκομείο χρεώνει αλλά εννοείται ότι …δεν πληρώνεται.Παρόλα αυτά συνεχίζει να παρέχει ουσιαστικό κοινωνικό έργο,γιατί αν ένας ασθενής κάνει αυτή την επέμβαση σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο θα πρέπει να πληρώσει 50.000 ευρώ!

Αυτό είναι το μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό “θαύμα” του 401.Το μάθαμε τυχαία και εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα! Οι άνθρωποι του νοσκομείου επειδή “θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους” και από το ΓΕΣ για να “μην θεωρηθεί ότι …διαφημιζόμαστε”!

Γι’ αυτό και δεν αναφέρουμε ονόματα γιατρών αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου το οποίο αγόγγυστα και χωρίς κανένα όφελος υποστηρίζει το χειρουργείο κάθε μέρα,ακόμη και στις αργίες!

Υπάρχει λοιπόν πολύ …”άλλη Ελλάδα” .Ακόμη και μέσα σ΄ αυτόν τον διαρκώς κατηγορούμενο δημόσιο τομέα .Ας την ανακαλύψουμε και ας την αναδείξουμε.Κυρίως βέβαια ας της επιτρέψουμε να συνεχίσει να δουλεύει  
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Χάρρυ Κλυνν ... ΙΔΟΥ ΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ‏


Η νέα γενιά της ελληνικής κρίσης, η γενιά που θα καταχωριστεί στην ιστορία ως η πρώτη γενιά που έζησε χειρότερα όχι μόνο από την προηγούμενη, αλλά και από αρκετές ακόμα που προηγήθηκαν.
Μια «φουρνιά», όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», νέων παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, που είναι εγκλωβισμένη σ’ ένα στοιχειωμένο παρόν και σ’ ένα ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον, που αναρωτιέται ποιες ευθύνες πληρώνει και παλεύει μεταξύ κατάθλιψης και οργής να βρει τον προσανατολισμό της.
Ιδού οι αυτουργοί ...
 
Διαβάστε περισσότερα » »

30η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (της Κατερίνας Μάτσου)

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου έχει θεσπιστεί από το 2009 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (World MS Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της πολιτείας και την επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και για τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων και των οικογενειών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ θα εορταστεί και φέτος την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και τη δέσμευση να πολεμήσουμε για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. «Η ζωή μου με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας» είναι το σύνθημα με το μήνυμα: «Η διάγνωση της ΣΚΠ δεν σημαίνει το «τέλος» για όλα τα όνειρα της ζωής».
Πολλές ενέργειες και διάφορες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα από τους κατά τόπους φορείς-συλλόγους, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣΚΠ, καθώς επίσης και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τοποθετούν τη ΣΚΠ στο επίκεντρο με τίτλο «η ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα», προσπαθώντας να προκαλέσουν την προσοχή των πολιτών και των φορέων και να φέρουν στο προσκήνιο τις ανάγκες των ατόμων με ΣΚΠ, εκ των οποίων πάνω από 500.000 ζουν στην Ευρώπη, 130.000 στη Γερμανία και περίπου 10.000-12.000 στην Ελλάδα.
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι χρόνια νόσος αγνώστου αιτιολογίας. Η διάγνωση της δεν είναι απλή και η θεραπευτική αντιμετώπισή της δεν είναι ακόμη ριζική. Σήμερα περίπου 10.000 με 12.000 άνθρωποι πάσχουν από ΣΚΠ στην Ελλάδα, ενώ γύρω στα 2.500.000 υπολογίζονται οι πάσχοντες σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη, 80 στα 100.000 άτομα πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και η μέση ηλικία εμφάνισης της ασθένειας είναι τα 29 έτη. Πολλά από τα άτομα αυτά βρίσκονται ακόμη στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, όταν μαθαίνουν ότι πάσχουν από την ασθένεια και διαπιστώνουν τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ικανότητά τους για εργασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Οι γυναίκες, οι οποίες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σύγκριση με τους άνδρες, υφίστανται ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα τις προκλήσεις της απασχόλησης και της μητρότητας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΠ;
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι θανατηφόρος.
Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και είναι αγνώστου αιτιολογίας πολυπαραγοντική αυτοάνοση νόσος, την οποία συναντούν όχι μόνο οι νευρολόγοι, αλλά και πολλοί οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, ορθοπεδικοί, καθώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων κατά την πρώτη της εκδήλωση. Εμφανίζεται σε ηλικίες ανάμεσα στα 20 και τα 40 (ενδεχομένως όμως και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες).
Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων, όπως διαταραχή όρασης (θάμβος όρασης, διπλωπία), κινητικές διαταραχές (αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα), διαταραχή ισορροπίας, έντονους ιλίγγους, διαταραχή αισθητικότητας (υπαισθησία, άλγη, δυσαισθησία στα άκρα ή τον κορμό), διαταραχή από την ούρηση (επίμονη επιτακτική ούρηση). Σε εμφάνιση αυτών των φαινομένων θα ήταν καλό κάποιος να επισκεφτεί νευρολόγο για να γίνει εκτίμηση της όλης κλινικής εικόνας και ο απαραίτητος παρακλινικός έλεγχος.
Η διάγνωση της νόσου δεν είναι απλή. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς πολλές παθήσεις μοιάζουν με τη ΣΚΠ και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθούν και να αποκλειστούν. Η τελική διάγνωση της νόσου τίθεται βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί.
Η ΣΚΠ είναι χρόνια νόσος αγνώστου αιτιολογίας. Εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές (υποτροπιάζουσα, δευτερογενής προϊούσα, πρωτογενής προϊούσα) και διαφορετικά σε κάθε ασθενή. Η θεραπευτική αντιμετώπισή της ακόμη δεν είναι ριζική. Ως θεραπευτική παρέμβαση, με σκοπό τον περιορισμό των υποτροπών, χορηγούνται συστηματικά ανοσοτροπο-ποιητικά ή ανοσοκασταλτικά σκευάσματα που εξατομικεύονται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη ταχύτητα εξέλιξης της νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφρά έως και πολύ βαριά, ενώ μπορεί να ανακουφιστούν ή να εξαλειφθούν, είτε με τη βοήθεια συμπληρωματικών ανακουφιστικών φαρμάκων, είτε άλλων θεραπευτικών μεθόδων, όπως η φυσική αποκατάσταση.
Ένα νέο φάρμακο για τη ΣΚΠ που χορηγείται από το στόμα αναμένεται να δώσει τέλος στις επώδυνες θεραπείες με ενέσεις. Το φάρμακο αυτό που έχει δραστική ουσία τη φινγκολιμόδη έχει εγκριθεί το Σεπτέμβριο του 2010 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA) και τον Μάρτιο του 2011 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η φινγκολιμόδη είναι φάρμακο της τελευταίας πενταετίας, περισσότερο δραστικό και χρησιμοποιείται, αν αποτύχουν τα πρώτης γραμμής φάρμακα, σε πολύ ενεργές μορφές της νόσου. Είναι η πρώτη ανοσορυθμιστική θεραπεία, που χορηγείται από το στόμα, που πήρε έγκριση για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο για τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών, όσο και για την καθυστέρηση εξέλιξης της αναπηρίας.
Οι προσπάθειες των γιατρών τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαθηλώσει τη ΣΚΠ από τη θέση της φοβερής ασθένειας που κάποτε κατείχε και οι νέες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια δίνουν στους ασθενείς και σε όλους τη βεβαιότητα πως η ίαση θα έρθει σύντομα. Θα έρθει σύντομα η στιγμή της οριστικής διαγραφής της από τις ανθρώπινες ασθένειες.
Το μήνυμα της 30ης Μαΐου 2012 είναι ότι η διάγνωση της ΣΚΠ δεν σημαίνει το «τέλος» για όλη τη ζωή μας και τα όνειρα μας, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν. Οι ασθενείς με ΣΚΠ μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή την πρόκληση. Και τα σχέδια για τη ζωή συνεχίζονται…

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ!

Κοζάνη, Μάιος 2012

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

450 θέσεις στους δήμους Γρεβενών και Εορδαίας μέσω του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας – Τον Ιούνιο αναμένεται η προκήρυξη

Τετρακόσιες πενήντα θέσεις εργασίας για το περιβάλλον και την κοινωνική μέριμνα εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εργασίας για τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Κοζάνης, μέσω του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ).
Ειδικότερα, στην Π.Ε. Γρεβενών οι θέσεις που εγκρίθηκαν φτάνουν τις 240, κατανέμονται αποκλειστικά στον Δήμο Γρεβενών και αφορούν τις ακόλουθες δράσεις:
- Προστασία, συντήρηση, καθαρισμοί  των περιαστικών αλσών, ιδιαίτερα κατά την κορύφωση την αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής περιόδου.
- Προστασία  παραποτάμιας ζώνης των ποταμών που πηγάζουν και διέρχονται από τον Δήμο Γρεβενών.
- Δενδροφυτεύσεις και αναδασώσεις σε ευαίσθητες περιοχές.
- Καθαρισμό, συντήρηση και αισθητική αποκατάσταση των χώρων και των κτιρίων.
- Ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής.
- Καταγραφή του πολιτιστικού πλούτου με κάθε σύγχρονο οπτικοακουστικό μέσο και ταυτόχρονη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.
Όσον αφορά τις 210 εγκεκριμένες θέσεις στην Π.Ε. Κοζάνης, κατανέμονται στο Δήμο Εορδαίας. Το προσωπικό που θα επιλεγεί θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, στον κοινωνικό τομέα, τον τομέα παιδεία και στον τομέα πολιτισμού.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »